夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我既故事要由三年前講起,,, 三年前既一晚, 老公同我講爭出面好多錢, 希望我可以幫佢還錢,,,, 我當時好意外, 屋企無野需要為錢煩, 點解佢會爭人錢既呢 ??? 佢仲話而家選擇話比我聽, 係佢已經走頭無路, 要我幫手,,,,, 佢需要三萬蚊, 結果我去借錢比佢還, 我有問佢點解用左咁多錢, 佢就講d 吾講d, 仲話驚我會發瘋, 所以一路都無同我講..... 我仲以為我管得佢太嚴, 令佢吾夠膽同我傾計添.... 之後, 惡夢不斷發生, 每隔幾個月就有幾條數走出黎, 當然係比我發覺, 佢先至講出黎喇,,,,,佢真係咩都夠膽死, 偷晒我d金器去當, 申請左好多信用咭, 仲打 139 電話, 咩都做得出, 係呢三年黎, 大大話話用左成廿十萬,,,,, 我係無份一齊使, 還債就有份我還......每次佢求我比機會佢, 我最後都應承, 望佢有一日會改,,, 因為我太愛佢喇 !

我傻到係呢兩年內, 同佢有左一對仔女, 希望佢會為d 細路著想, 遇到咩問題, 比個機會我同佢分擔o者......我仲傻到將層樓加按幫佢還債, (加按又點, 不到半年, 樓都要賣喇 !) 係賣樓之前, 大家一齊傾過, 只要支持多一年幾, 我地既數就全部清晒, 可以過番d正常生活喇,,,,, 點知, 我十一月賣樓, 今日又比我發現佢係出面又多三萬幾蚊數....... 佢又話用黎賭左,,,,,,, 其實佢係人前人後都好好仔架, 仲好錫對細路, 放工就番屋企, 完全睇吾出佢會賭錢架 ??! 因為佢連馬報波報都吾睇既 ???? 就係因為佢係人前人後都係假既, 連對住我都係一樣, 所以令我覺得佢好恐怖!!!!

點解我咁辛苦為頭家, 為對仔女, 佢依然去賭呀 ???? 佢知吾知三萬幾蚊可以買幾多罐奶粉呀 ???? 三年前既我, 咩都吾需要煩, 今日既我, 煩奶粉錢已經好頭痛喇 !

我今次真係無力再去愛佢喇 ! 我愛佢反而令佢變本加厲 ! 我而家擔心既係, 我對仔女日後無左爸爸, 佢地會點呢 ???? 我好想聽下你地既意見呀 !

洋房

十四年既感情, 真的得來不易, 但我對佢真係好絕望喇 ! 一次又一次叫我信佢會改過, 但佢一次又一次令我失望,,,, 我好煩, 好亂, 我有諗過就咁死左去, 咩都吾使再煩,,,,,,,,,,,,,,, 但對仔女會點呢 ???

別墅

我真係唔明白點解妳仲同佢生二個仔女!
害咗D細路呀!

洋房

原文章由 1123cat 於 07-11-24 13:53 發表
我真係唔明白點解妳仲同佢生二個仔女!
害咗D細路呀!

係我地決定要 bb 之前, 我同佢傾得好清楚, 佢亦都應承過我, 吾會再有下次, 但結果呢 ?! 我而家連d 細路都連累...........我真係錯, 一開始原諒佢就係錯,,,,,,, 比機會佢又係錯,,,,,,,,, 係我親手害左d細路 !!!!! :-( :-( :-(

別墅

我有個朋友都好似你這樣!但生BB前老公唔係咁!佢選擇咗離緍,攞公援,都唔同佢一齊!

別墅

回覆 #4 sss1234 的文章

你同佢傾過又點,佢前科巳經咁厚,信佢致奇啦!離緍不雖要陪佢一齊還債,如果再唔離緍,得閒無事有人上嚟追責,嚇死D細路呀!
妳巳害咗佢地一次la ,

別墅

回覆 #4 sss1234 的文章

小孩在這樣的環境大長大唔得!

洋房

原文章由 1123cat 於 07-11-24 14:09 發表
我有個朋友都好似你這樣!但生BB前老公唔係咁!佢選擇咗離緍,攞公援,都唔同佢一齊!

你個朋友好勇敢 !!! 我怕我支持吾到,,,, 如果我吾係因為對細路, 我諗我已經放棄左我自已.

洋房

原文章由 1123cat 於 07-11-24 14:17 發表
你同佢傾過又點,佢前科巳經咁厚,信佢致奇啦!離緍不雖要陪佢一齊還債,如果再唔離緍,得閒無事有人上嚟追責,嚇死D細路呀!
妳巳害咗佢地一次la ,

你講得都好岩, 佢既前科已經好厚, 再信佢只會比機會佢再害d 細路, 我知我應該點做了, 多謝你 !

我知前面既路好難行, 但我會努力去行.

民房

你一出生就咩都無, 何不勇敢d去選擇離開, 你就算唔照顧自己感受, 都要照顧你d仔女感受, 佢地無錯, 路係人行出嚟, ...
死唔係解決辦法, 再者人終需一死...如果死你都唔怕...噤你而家怕咩去面對, 怕咩離開佢...做媽媽要勇敢先可以照顧到仔女...
生活總有挑戰...就算一個人..都會面對困難...既然這個所謂爸爸都唔照顧這個家...噤佢存唔存在又有用咩...佢只會帶比你地更多不幸..你自己想清楚吧

別墅

其實,如果妳兩個,個心還在.就算現在離咗緍,
等他曰後改了,才走回水平線上,一起再生活吧!
選擇離緍,是要張佢D責務和妳不在扯上關係!我明白妳很愛佢,但佢根本都冇想過妳們的感受,在這,,,莫講感受吖!佢都冇諗過妳地有冇危險嘅!冇用!比佢一個人自己睇清楚la!
這個人真的要,所有人走晒,佢致會改!
妳自己愛佢,妳自己可以陪佢行落去!
但細路呢??????? ?-( 小心處理!

大宅

我既故事同你參唔多,我前夫因為佢媽媽死左之後接受唔到事實,以致經常去賭錢。每次爭人地幾萬蚊,我已經幫佢還過好多次,無奈佢始終唔肯定。因為我唔想同兩個仔生活係恐懼中,經常要擔心幾時又會有大耳窿上門追債,所以我決定同佢離婚,因為離婚我有屋企人支持,所以無論點都好為左小朋友著想應該走幾愛一個人都好,無理由永遠都俾佢機會佢,因為佢覺得你對佢心軟先會一次又一次咁去賭錢。

大宅

叫佢申請破產吧,冇為累人累物!

別墅

回覆 #11 1123cat 的文章

我還有一個,個案都很似妳老公!
但這個人條數是幫個第三者女人還責的!
結果穿咗出嚟!佢又對個老婆講話自己,唔會囉喎!又話同條女分手!
結果最後佢老婆同佢,變左幫條女還責囉!
因為佢老公咩左條數嘛!

子爵府

好媽媽勳章

其實你都知道你自己應該點做...只係你願唔願意...有無勇氣去做...你自己...你老公...同你既小朋友...首先考慮既因素...就係以小朋友為先...小朋友需要你...你都需要佢地...有咩就同朋友...屋企人講...呢個時候...你需要人支持...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我今年27.....嗜赌既唔係我老公..係我老豆..同你老公一樣佢對我地好好...返學幫我地又盪衫...煮飯....亦都唔鬧我地...我媽咪以前從來都冇講比我地知老豆賭錢D野....直到我哥出黎做野..佢就成日問我哥借錢...我哥當時都搵萬5,6到..之後仲足左我哥去財務借.再透支我哥既卡數.(攪到我哥還錢還到上年)..我地發現原來佢之前已經透支晒我媽張卡D錢...我媽係家庭主婦...零收入(97前D C奶都好興有幾張卡)..咁再到我做野..佢都未問我借..因為我以前真係搵好小錢..到22AGE既時候收入都OK..咁我就個個月幫佢還財務(8千幾蚊個月) .中間佢就緊係話唔會再賭..叫我媽原諒佢..又話自己好想死..無數無數咁多次...到最尾佢就緊係照賭啦..到個數我地根本還唔到..就賣樓啦....諗住佢樓都賣埋.應該生性啦..到到LEE幾年我既收入俞來俞好..結埋婚..我老豆就愈來愈衰..因為到到而家LEE刻佢都堅持要賭..我發脾氣唔比佢賭...佢仲同我講:女,病態賭徒唔係咁E...因為你愈唔比我賭我就愈想賭...頂!!!
我可以話比你知我好愛我老豆...但我成日都好嬲.我傷心..冇辦法唔知點做好..你而家只不過係個開始..我老豆賭錢+周圍借錢超過廿年經驗..就算我而家每個月比2萬家用.....佢個個月都要我再借.(當然唔洗指意佢諗住還).佢已經冇做野..lee種感覺真係好差...又好嬲... 我有時都會諗..究竟如果我地一早離開佢係咪更好...???給你一個忠告:唔好相信佢地唔會再賭!!

別墅

真係5明白,點解衰到要,問人借錢都要死去睹!

別墅

無底深潭

男爵府

好媽媽勳章

我唔會再幫呢個男人還債,
如佢仲係唔改既,仲係周圍欠債既
我會帶埋子女離開佢囉

別墅

諗清楚了!
路自然好行得多!
因答案只有(1)個.....放低佢先....
勇敢D行第一步!

[ 本文章最後由 1123cat 於 07-11-24 18:53 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至