夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主如果總愛樓主,帶佢去戒賭,睇下這些機構幫唔幫到佢,如果得就比多次幾會佢,如果佢戒唔到,你先放棄啦,算你為對仔女維繫這段婚姻的最後一次幾會,如果盡了力,還是這樣,也無悔了。

洋房

d 細路訓晒了, 最難過既時刻又到喇 ! 要我行出第一步放棄佢, 對於我黎講真係好難.... 我要時間慢慢去適應 ! 而家我最怕佢深夜又打電話黎, 我諗我要去關機先得喇 ! 我真係怕左佢...

我姑奶今日打比我, 話已經通知晒全家人, 吾會再有人借錢比佢, 叫我放心喎,,,,,,,, 我頂呀 !!!! 係三年前, c 6 係全家人面前, 發晒誓吾會再賭,,, 佢地亦都話過吾再借錢比佢架,,,,我今日先知道, 係三年前發完誓之後幾個月, 即我大囡出世時, 我比左八千蚊奶奶, 因係奶奶到坐月,,,,,原來, 我比完錢奶奶, 佢即借番.... 點解姑奶而家先至講比我知呀 ??? 係吾係見我未死得, 想再推多我一腳呀 ???

男爵府

原文章由 sss1234 於 07-11-24 14:00 發表

係我地決定要 bb 之前, 我同佢傾得好清楚, 佢亦都應承過我, 吾會再有下次, 但結果呢 ?! 我而家連d 細路都連累...........我真係錯, 一開始原諒佢就係錯,,,,,,, 比機會佢又係錯,,,,,,,,, 係我親手害左d細路 !!!!! : ...

唔係你害咗d細路,係你老公至真
你唯一做錯既野就係一而再,再而三幫你老公還錢...
你其實係害咗你老公同你自己.

男爵府

你老公係病態賭徒,你一直幫佢還錢並唔係叫做幫佢,係累咗佢...

洋房

原文章由 Vca 於 07-11-25 02:58 發表
你老公係病態賭徒,你一直幫佢還錢並唔係叫做幫佢,係累咗佢...

我一向都吾信佢係病態賭徒, 因為佢平時不會表現出來的, 就連波報馬報都無一份, 放工後返屋企照顧囝囡, 表現上係一個正常既人, 所以之前果幾次, 我仲信佢會改,,,,(有時會諗佢會不會出面有女人架 ??!!) 但今次,,,, 剛剛賣左層樓, 吾使再供樓喇, 又比我知佢出面又有數.... 今次我真係醒喇, 比機會佢, 只會連累我 !

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 sss1234 於 07-11-25 11:54 發表

我一向都吾信佢係病態賭徒, 因為佢平時不會表現出來的, 就連波報馬報都無一份, 放工後返屋企照顧囝囡, 表現上係一個正常既人, 所以之前果幾次, 我仲信佢會改,,,,(有時會諗佢會不會出面有女人架 ??!!) 但今次,,,, ...

你肯定佢因為賭欠債?會吾會有其他原因?

洋房

原文章由 Connielai 於 07-11-25 12:05 發表

你肯定佢因為賭欠債?會吾會有其他原因?

之前同佢傾左好多次, 叫佢有咩原因都灘出黎講, 兩公婆, 有咩吾可以一齊解決呢 ??? 佢次次都話明白, 次次都話無事, 咩都講晒比我知.... 但事實係點,, 無一個人會知,,,,, 我問過佢, 點解你賭波賭馬, 吾使睇馬報 / 波報, 同佢又吾會睇波同賽馬架喎, 咁賭錢既成個過程, 完全都無享受過..... 咁你話佢似吾似病態賭徒呀 ??!!

伯爵府

原文章由 sss1234 於 07-11-25 12:19 發表

之前同佢傾左好多次, 叫佢有咩原因都灘出黎講, 兩公婆, 有咩吾可以一齊解決呢 ??? 佢次次都話明白, 次次都話無事, 咩都講晒比我知.... 但事實係點,, 無一個人會知,,,,, 我問過佢, 點解你賭波賭馬, 吾使睇馬報 / 波 ...

就係咁我先覺得奇怪, 你話佢吾使睇馬報 / 波經, 咁點賭?是但買一隻?會吾會佢話比你聽係賭來掩飾其他原因?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得你對仔女日後既生活需要你多過需要佢爸爸...
恕我直言,你老公已經冇得救
呢個男人已經唔可以俾你同對仔女依靠
你一次又一次信佢俾機會佢,倒頭來結果係點樣你都有眼睇
咁樣無了期既債要還到幾時?
佢就係知道你點都會幫佢,所以佢先變本加厲愈賭愈多
要一個爛賭既人回頭唔係一件簡單既事,更何況我覺得佢冇咁既心回頭囉...佢係為你同對仔女著想就唔會咁啦~仲搞到連樓都賣埋,再係咁落去你同對仔女既生活只會愈黎愈艱苦...

複式洋房

你個情形同我姊妹一樣.但你有錢過佢.我覺得申請破產先可救到佢.等佢以後借唔到錢. 

禁止訪問

洋房

原文章由 蜜糖小叮 於 07-11-25 13:26 發表
咁佢去走左,定係你同仔女搬走左,你以後生活點咼,離開唔係解決問題,但都要俾個教訓給他,二公婆唔通睇佢死唔救,佢始終係bb爸爸,d錢你要佢諗點佢,我有個男同事同你c6一,佢好好仔,佢阿媽好惡,乜都唔得,x歲買電話都要問過 ...

佢叫左佢走, 但佢尋日話借廁所, 叫我開門比佢去廁所, 之後我求佢走, 最終佢走左. 不過佢係我返工時, 佢返左黎訓覺,,,, 我已經叫左工人吾好再開門比佢, 但工人無做到, 仲要吾即刻講比我知, 直至我放工番屋企, 工人先同我講, (當時佢已走了) 我聽到之後入左廁左大喊左一場,,,,, 工人都驚了, 工人應承我吾會再比佢入黎......不過我今朝一早我同亞囡落街又見到個衰人, 佢又用借廁所既借口, 我無理佢直行直過, 但我就立即打比工人, 叫佢千祈吾好開門....結果佢都無入到屋.

係由佢出事以黎, 我已經睇得佢好實, 佢已經無提款咭, 無薄仔, 因我知道我吾管住佢, 佢又會再黎過的.... 但佢今次申請補領信用咭HK$19,000 + 同奶奶又借 HK$15,000 .... 真的吾明奶奶咩心理,,, 我要理屋企既開支已經好煩, 仲要花心機管住佢, 其實真係好辛苦....之前仲以為自已既付出, 佢會明白,,,, 但我太天真了.

早幾日前, 我應承做佢擔保人, 出 VAN 仔比佢做生意, 而家份車會剛剛批左喇,,,, 我係吾係應該 STOP 左輛 VAN 仔先呢 ??!! 佢剛剛失業了, 佢話我應承左佢先, 我而家反口, 反而話我吾岩喎.... (我被佢激 C, 佢亦都應承千樣萬樣事情喇,,,, 結果呢 ?!) 如果佢連 VAN 仔都吾做,,,, 佢點還錢比人呀 ??????

男爵府

點解妳重會做佢擔保人,佢做什麼生意妳知唔知,如果佢做街車就已經好難做.

禁止訪問

洋房

原文章由 蜜糖小叮 於 07-11-25 15:06 發表
我感覺係佢管得佢好緊佢仲去賭得大,我同事一樣,佢阿媽敢打電話來公司哭哭啼啼,一日俾得@20去返工,叫佢食百x$9.9飯,佢都有做,但佢.......賭上加賭,借了一次又一次,佢阿媽捉佢去戒賭中心都係賭,後來唔理佢,反而好d,但 ...

我奶奶只不過住係我隔離座, 我都通知左佢地, 叫佢幫手叫佢番去奶奶先...... (因我怕佢仲大條道理去賭添) 我都吾知佢而家會吾會係我奶奶樹......... 定係去左賭 ?!

伯爵府

原文章由 sss1234 於 07-11-25 14:32 發表

佢叫左佢走, 但佢尋日話借廁所, 叫我開門比佢去廁所, 之後我求佢走, 最終佢走左. 不過佢係我返工時, 佢返左黎訓覺,,,, 我已經叫左工人吾好再開門比佢, 但工人無做到, 仲要吾即刻講比我知, 直至我放工番屋企, 工人 ...

你出部車比佢, 佢有無客路?如果無客就吾好冒險, 而家揸街車好難搵食。同埋d人好雜, 佢地晚晚收佐工都會搵節目 (識著d衰既), 同埋揸街車自由度好大, 佢仲多機會去賭。

大宅

有兩種人係冇得救...
1) 冇左心跳既人
2) 爛賭既人

放棄佢啦... 佢一個人死... 好過全家跟著佢一齊死

禁止訪問

男爵府

原文章由 PL2 於 07-11-25 20:45 發表
有兩種人係冇得救...
1) 冇左心跳既人
2) 爛賭既人

放棄佢啦... 佢一個人死... 好過全家跟著佢一齊死

無錯~ 爛賭既人真係冇得救!
好似我個ex BF一樣都係病態,賭到屋又無埋,車又無埋都無怨無悔...口口聲聲話會改,但一個屈尾十,又幾萬幾萬咁輸哂. 我都曾經借過筆錢比佢,不過我比較好彩,我同佢分手時攞得返d錢 - 我走去問佢阿媽攞...

子爵府

我老豆都係病態賭徒, 由我懂事開始, 已成日聽到佢同媽咪因為錢而嘈.... 個個月一出糧都唔見左人, 去左賭, 番到屋企仙都唔仙...媽咪唔開門比佢入屋, 我,家姐同細佬捐入被裡面扮聽唔到, 好驚好傷心.....
屋企所有值錢少少0既野都比佢拎去當, 又周圍借錢.... 扮晒野話要同人搞工程借住幾百幾百, 識得佢0既都借過比佢, 借左又係我阿媽還。
佢10歲已開始識賭, 為左賭錢唔去做野, 整喊媽咪, 麻麻, 我, 家姐同細佬....
到我大左, 媽咪同佢分開, 佢仲要賭, 試過一次我飲漂白水嚇佢以死相諫 (其實漂白水樽入面係清水)佢驚左, 不過都係賭少一排....
過左65歲, 退左休, 人老喇....開始賭細左, 賭少左, 都係打下麻雀仔......
發誓當食生菜....呢0的人....
但係唔知點解, 我地個個都好憎佢賭, 但又好愛佢....
除左賭, 佢係一個100分0既爸爸, 溫馴善良, 24孝老公老豆.... 偏偏因為咁, 我地離唔開佢....
賭左大半世....而家終於做番個正常人....
樓主, 我老豆係人版, 佢賭左成世 (而家都仲有, 不過退左休, 冇乜錢比佢輸, 只係過手癒打麻雀) 一次都冇改過.... 改唔夠一頭半個月又復發.... 同呢種人一齊, 唔好奢望佢地會改
不過, 我識得有人, 透過福音, 真係戒到賭。如果佢肯去接受, 未嘗唔係一條出路
好好保護小朋友.... 希望你地早日走出黑暗

首頁

尾頁

跳至