親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

我下個月3號就出發去台灣啦~~
但行程仲Plan 好... 又未 book 車...

day 1: 下午1點幾到台中 > 921地震教育園 > 清境黃慶果園 > 國民賓館dinne (有冇包車介紹??? 想包車由台中機場>921地震教育園>清境)
day 2: 青青草原 > 紙箱王 > 小瑞士花園 >綿羊秀 (可否介紹清境近黃慶既食店?)
day 3: 埔里酒廠 > 車埕火車站 > 集集火車站 > 台中 > 一中夜市 (我諗住包車由清境去酒廠, 再去車埕, 而係車埕就撘火車去集集, 之後再係隻隻撘火車去台中, 有冇包車介紹? 另外知唔知埔里酒廠附近有冇食店??? )
day 4: 宮原眼科 > 彰化扇形火車庫 > 夜市 (除咗一中仲有咩夜市推介?)
day 5: 完全未plan 過行程... 會夜晚9點幾機番香港... 有咩行程推介???

麻煩大家比啲意見我......

DEVILY  提外話:請問台中機場   發表於 14-7-29 08:23

珊瑚宮

2020勳章

square72 發表於 14-7-4 13:46

pm

伯爵府

2020勳章

回覆 12312 的帖子

THX~~

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:我下個月3號就出發去台灣啦~~+但行程仲Plan

原帖由 square72 於 14-07-04 發表
Day4可去埋鹿港(有名的摸乳巷、鹿港老街食小食、龍山寺),記得食彰化肉圓,好正!
台中除左一中夜市,仲有逢甲、東海、忠孝、中華路,大把選擇

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我月尾去台北, 想搵一日搭高鐵落台中 (呀仔想坐高鐵), 即日返台北. 如果行程係:

0900 台北車站
0958 台中烏日
1100 921地震教育園 (未知有乜車去)
1330 台中一中商圈 (午餐, 行街)
1530 香蕉新樂園
1800 台中烏日 (或者係台中食晚飯, 不過未知台中有乜好食? 就坐 2035 車)
1900 台北車站 (或者 2130 到)

會唔會好趕?? 或者有無其他台中一日行程建議?

大宅

回覆 square72 的帖子

Hi,你地好!
我地兩家人,一共有三大人,三小童(11歲,8歲和4歲),計劃8月20(三)起程出發去台中,玩5日4夜。起程13:10pm到台中機場,回程21:05台中起飛返香港。我宜家先有時間,編行程,訂酒店。請各位達人俾俾意見:

我地想玩的有:
飛牛牧場:大農場。(有朋友建議去飛牛,話好玩過清境。近好多,只要40分鐘。去清境要120分鐘,上山彎路多超累)OR
清境:睇羊羊。睇馬馬。睇日落。小瑞士花園。廬山溫泉。合歡山睇日出。
日月潭:遊湖,坐吊車。
台中:新社睇花花。溪頭妖怪村。埔里做紙工場。18度C巧克力工場。彰化X形火車庫。車埕。集集。另,兩個大小朋友鐘意玩機動遊戲,有樂園介紹嗎?

1。請問應該點編行程好?
2。兩個家庭,一個四口,一個兩口。住宿方面,有好介紹嗎?
3。另台中無捷運,是否最好全程包車?有介紹嗎?

謝謝

珊瑚宮

2020勳章

引用:我月尾去台北, 想搵一日搭高鐵落台中 (呀仔

原帖由 km1357 於 14-07-04 發表
我月尾去台北, 想搵一日搭高鐵落台中 (呀仔想坐高鐵), 即日返台北. 如果行程係:

0900 台北車站
烏日坐巴士去921麻煩小小,叫的士啦。都是半小時車程。

珊瑚宮

2020勳章

引用:我月尾去台北, 想搵一日搭高鐵落台中 (呀仔

原帖由 km1357 於 14-07-04 發表

0900 台北車站
一中要下午后才旺,逢甲夜市要4-5點才旺。

珊瑚宮

2020勳章

引用:回覆 square72 的帖子Hi,你地好!我地兩家

原帖由 alungma 於 14-07-04 發表

Hi,你地好!
台中市內不用包車,坐的士/巴士都方便。

小孩可以去\"麗寶樂園--機動遊戲,,馬拉灣--水上樂園\"(台灣觀光協會送既樂園票--包括在內)(呢度可以玩一日。)

珊瑚宮

2020勳章

Hi,你地好!
你們想玩清境,日月潭,或 飛牛呀??

珊瑚宮

2020勳章

Hi,你地好!
新社要包車 \'可以住台中市內。(但新社花市是11月舉行,有花看,但未必是你心目中想像,看花也可去\"中社花市+后里,+天馬\"

大宅

2020勳章

Our family will go to Taichung on 31/7, but haven't booked 包車, 4大2小
有沒有包車介紹?謝謝

大宅

早晨,12312數字達人
謝謝你的回覆。

1。我地決定唔去“飛牛牧場”,老公大人話太熱,留番冬天再去過。
2。只去清境,日月潭,再落台中。
3。包車:只須要係台中機場去清境,清境去日月潭,日月潭去台中。在清境內,無需要用車?點樣去合歡山睇日出?如果第一日就由台中去清境,住兩晚,即我都要包車3日,對嗎?
4。清境住宿:我check到雲頂渡假山莊/晨羲仲有房,請問你知道邊間方便出入嗎?
5。台中住宿,有好介紹嗎?

好多問題,唔好意思。

男爵府

引用:我下個月3號就出發去台灣啦~~ 但行程仲Plan

原帖由 square72 於 14-07-04 發表
我早你一日飛都係未plan呀,見你有呢個行程真係好,去6日夜機去早機返頭尾冇左兩日玩!

珊瑚宮

2020勳章

alungma 發表於 14-7-7 11:56

早晨,12312數字達人

3. 可以點到點到包車。 清境內不用包車。另日月潭返台中果程建議全日包車,可以玩多些景點。
4. 2間都字住過。 (你問下民宿,有否車接送去"農場, 國民實館",如果無在清境就麻煩了。)
5. 你幾多人呀? (我住過"逢甲花園2人房, 4人房﹑中友百貨 隔離的 "這天"民宿 2人房+床)

大宅

清境好似幾大,無車點玩?全程行路?
日月潭去台中包車,可以點玩法?
我一共兩個家庭。a. 一大一細, b. 兩大兩細。住邊間方便?

珊瑚宮

2020勳章

引用:回覆 12312 的帖子清境好似幾大,無車點玩

原帖由 alungma 於 14-07-07 發表

清境好似幾大,無車點玩?全程行路?
新驛都只有3人房。

這天--可以2大1小(細拿齡)睡大床5尺--5尺半。加床3麼床。無早餐。行去中友好方便。(獨立一棟)

在清清農場范圍是可以行步道去國民賓館,小瑞士

到日月潭可以自己坐船,主要景點可以行到去..九族。

大宅

數字達人
已經book好兩晚清境。開始訂之後兩晚。請問值得在日月潭住一晚?只住一晚台中?會唔會好趕?

謝謝

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:台中行程、包車

我舊年去台中,全靠呢個post, 比啲心機睇下,會獲得好多料!!

台中親子遊,溫泉樂園樣樣齊第一次自由行入來分享
[台中親子遊,溫泉樂園樣樣齊第一次自由行入來分享]
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4873822

alungma  thx...  發表於 14-7-9 15:02

珊瑚宮

2020勳章

alungma 發表於 14-7-9 12:51

數字達人

去日月潭主要玩"九族",如果無興趣, 可以吾住。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
下年 cny ... 2 3 4 5 6 .. 7