自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

水,電,煤......

買普通 飯送....

小朋友好小参加興趣班

大宅

回覆:如果唔駛供樓,供車,工人, 一個月要洗幾錢

呢啲野好難講喎,不過一個家庭10000應該走唔甩

鍾太2009  同意。如果自己一家3口住開最少$10000  發表於 14-7-6 01:51

珍珠宮

回覆:如果唔駛供樓,供車,工人, 一個月要洗幾錢 ?

單係保險, 條數已唔細了。
小朋友幾大? 幼稚園有無學券?
仲有管理費, 都一千走唔甩...
煮飯,水電,反而變左細數

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

我一家三口唔計以上同保險,大約11000,老公返工大約五千,我家用又大約六千,有時仲有幾百蚊餘錢淨囉

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:wingyee_ma 的帖子

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:水,電,煤......買普通 飯送....小朋友好小

原帖由 wingyee_ma 於 14-07-06 發表
水,電,煤......

買普通 飯送....
對仔學費,校車費,補習費,興趣班
工人姐姐,
水電煤口,電話費寬頻費電視費
1家保險……

都唔好講買送,剩係呢到保守咁講,都無左起來兩萬

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常開支既話.....
買餸一個月$1500(老公做廚,淨係我同兩個小朋友食,通常煮兩個餸)..
家庭日常用品連交租$1500...
電費夏天會貴d,兩個月交一次$1500,冬天就$300,煤氣費 & 水費一季交$200....
大囡讀幼稚園上下學期書簿費$3600,每月學費約$200(半日班)....
大囡興趣班學畫畫每月$300,學游水每兩個月$900....
老公返工淨用搭車錢,每月$1000...
一個月家庭開支1萬都唔駛,仲有唔少錢可以儲下!!

funma1319  家庭日常用品連交租$1500,咁少錢  發表於 14-7-6 19:13
牙瑩  勁,10000可以一家4口用  發表於 14-7-6 18:57
qoobe  勁  發表於 14-7-6 17:12
Shoesu  叻,  發表於 14-7-6 14:10
dordorcat  我諗都是住公屋先可以慳到錢  發表於 14-7-6 04:23
Mingfen  你好叻,1500蚊餸,平時有煲湯麼?  發表於 14-7-6 03:03

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

應使則使,使淨儲起

Juho    發表於 14-7-7 13:11

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友升小四,下年要程分,我份工如果之後要成日OT, 我都唔想做....

其實C6 一個人返工,都夠我地一家三口洗,不過储唔到錢.

子爵府

兩個人咋,最少都要12000,淨係二人日用品,搭車返工及三餐,晚餐通常自己煮

伯爵府

嘩,你呢個 topic 我睇完又心計一計,原來我老公都負責果d 加埋佢比佢媽家用,都要兩萬五真係走唔甩,女嘅保護同一d嘅雜費就比比,下年如果返到N班又幾千
嘩,唔計唔知要三萬幾一個月

每日都咁開心!!!

伯爵府

上面我係計埋供樓、停車場、工人嘅

如果唔車就唔使供啦,都要兩皮幾

每日都咁開心!!!

大宅

引用:我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常

原帖由 applewingyi411 於 14-07-06 發表
我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常開支既話.....
買餸一個月$1500(老公做廚,淨係我同兩個小朋友 ...
你好慳呀!我屋企唔知點解唔得,夏天甘熱冇開冷氣?

男爵府

引用:呢啲野好難講喎,不過一個家庭10000應該走

原帖由 Littleparis727 於 14-07-06 發表
呢啲野好難講喎,不過一個家庭10000應該走唔甩
但係 ……唔駛水電煤都要一萬扣起個三樣 ,我六千都可以了

大宅

引用:我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常

原帖由 applewingyi411 於 14-07-06 發表
買餸一個月$1500(老公做廚,淨係我同兩個小朋友 ...
買送$1500??家庭用品連交租$1500??好慳喎,我淨係呢樣已經唔夠你慳

別墅

我呢個ftm真係好大洗每月用成30k不過我女凈係返學洗費/興趣班都洗我10k,未計買野,仲要我女成日去shopping

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-07-06

原帖由 cutesally 於 14-07-06 發表
你好慳呀!我屋企唔知點解唔得,夏天甘熱冇開冷氣?
我唔慳架,夏天部冷氣一日開足20個鐘,不過我屋企係開放式單位,原本就冇間房得一部冷氣,所以先2個月交$1400左右電費(扣左電費津貼$300)

水晶宮

好難講,有平有貴
我家就三萬基本

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至