自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

近來,百佳為支持環保,推行BYOB,如果冇自備環保袋就要捐錢。我覺得人們去超級市場都預咗買嘢,所以之前都可以自備環保袋,我覺得都可以為環保出一份力。

但係,如果其他商舖,例如買袗買鞋買化妝品的商舖都推行這環保計劃,不再派發膠袋,要膠袋就要捐錢,如果係咁,大家覺得如何呢?

伯爵府

BYOB 其實好多年前啦
不過無人理之嘛
依家唔趁住個勢搞唔得啦, 香港環保已經好落後喇
開頭 d 人可能會唔慣, 但當整體趨勢都係咁時就要去適應
我支持

子爵府

如果全部都係可自行分解的膠袋的話,
我都願意付每個$0.2!

因為有時環保還環保,
有時係必雖會用到膠袋。
如果我地用旣全部都可自行分解的膠袋,
又可以唔駛污染地球,
呢d真正先叫係環保!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果完全無袋用, 有時可能沒帶環保袋, 無袋就真係唔方便....可唔可以轉紙袋?!(但都要收費) 濕貨則用膠袋, 但再收貴D(起碼5蚊個) , 等D人為佐慳, 記得自備購物袋.....迫住大家去培養呢個自備購物袋既習慣....

但收費既錢要用回在環保上, 不是益商戶/超市。

[ 本文章最後由 是是但但 於 07-11-27 15:05 編輯 ]
Childhood is journey, not a race.

別墅

原文章由 PKisTS 於 07-11-27 15:02 發表

反對呀, 用膠袋無問題呀, 要用黎裝垃圾架嘛, 無甘用乜呀, 又要自己去買膠袋裝垃圾呀??

唔好成日信話少用膠袋就話環保啦, 依家好多其他垃圾D 人不知倒幾多, 每日幾隻膠袋算甚麼, 下下只識得提膠袋.
用下個腦啦 ...

贊成呀~其實環保仲要有好多嘢可以做!我覺得環保嘅同時唔應該會對生活做成不便。我哋行街可能冇諗過會買嘢,如果無意中睇啱咗嘢要買咁冇袋又點算呀,唔通叫我買衫即時著走,買鞋即時著走咩>o<
我覺得如果買咗嘅嘢可以放在手袋,我會選擇唔要袋,如果真係放唔到,我作為客人都想有個膠袋將買咗嘅嘢袋好,到返屋企後會摺好個袋,等第時可以袋嘢,咁樣又環保,又可以方便,為什麼要迫別人不要袋或者迫人捐錢,捐錢要出於自願,並唔係迫人哋做架

所以我覺得教育先係最重要,要大眾知道環保的重要性同建議d好嘅方法,咁長遠人們先會自發咁環保呢

男爵府

其實不用膠袋前, 應找取替品, 續漸淘汰膠袋, 但要馬上修正是很難的, 要由公民教育起首。其實正如樓下的人兄所提的, 少用膠袋只是環保其中一環, 節約用電, 減少廢物, 如建築材料、家俬等~~ 香港少了舊家俬反新一行, 其實都好浪費的~~~

相信好多人都會支持, 但真的可以幫到多少, 政府應該帶頭推動才事半功倍。

[ 本文章最後由 mable1124 於 07-11-27 15:32 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

基本上我贊成/實行自備購物袋,但如商鋪不提供,我覺得不應收費,反而應鼓勵市民自願性捐款.

男爵府

其實可以推行環保袋借用, 用時要放下按金, 退回時可以全數取回, 大家不用咁傷腦筋, 又唔會阻香港繁榮。

各大超市、集團或商場推行環保袋借用, 好多人都會樂意放棄膠袋, 借用/租用環保袋的。

珍珠宮

畀面勳章

要推動根本唔難, 係錢作怪姐....

試下用weekend, 如果星期六/日去超市自備shopping bag可以全張單有9折or95折, 睇下d人會唔會帶shopping bag去買野? (淨係睇下平時mannings有75折/買夠$100減$10既時候多幾多人去買野就知啦). 都係錢姐!!!!!! 唔用shopping bag可以有discount, d 小市民實支持呀!!! 到時你比膠袋佢都唔會要.

而家d超市倒番轉頭, 要膠袋就要比$, 搵鬼睬你咩!!!!:tongue:

禁止訪問

男爵府

原文章由 mable1124 於 07-11-27 15:32 發表
其實可以推行環保袋借用, 用時要放下按金, 退回時可以全數取回, 大家不用咁傷腦筋, 又唔會阻香港繁榮。 ...

Agree! 好似o係麥噹噹/百雞借雨傘咁

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原則上當然支持少用膠袋。但有時去supermarket見到有減價嘢就會買,身上就得一個環保袋,唔比袋都會幾狼狽。況且D背心袋我會用來裝垃圾。

大宅

其實一刀切唔俾膠袋的話, 有時真的會對生活造成不便. 也會令行街shopping的人消費少左(因無BYOB, 又唔想俾膠袋錢), 大圍一看對消費無好處, 經濟無好處.
其實環保可以咁造, 店舖唔主動派膠袋, 如果要膠袋都OK, 但如果唔要膠袋咪可以8達通儲下分, 或者回贈返膠袋成本咁都可以, 記得A-FIL好似係咁, 唔要膠袋會平幾毫子咁啦!

水晶宮

我一路以來都係自備購物袋, 盡量唔要膠袋同紙袋

子爵府

我去親超市都買好多野,一個環保袋一定裝唔晒,反而行街買野,都會用到環保袋.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

別墅

原文章由 Teresa 於 07-11-27 15:41 發表

試下用weekend, 如果星期六/日去超市自備shopping bag可以全張單有9折or95折, 睇下d人會唔會帶shopping bag去買野? (淨係睇下平時mannings有75折/買夠$100減$10既時候多幾多人去買 ...

agreed! 講真推動環保係好, 但香港唔係外国, 不是人人有車,有車當然可以不用膠袋買完放晒入車。 但香港鬼咁細,周街都係supermarket,有時突然間行行吓走咗入supermarket, 見到平野你話買定唔買如果無shopping bag 比。

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-11-27 15:41 發表

試下用weekend, 如果星期六/日去超市自備shopping bag可以全張單有9折or95折, 睇下d人會唔會帶shopping bag去買野? (淨係睇下平時mannings有75折/買夠$100減$10既時候多幾多人去買 ...

Agreed.........最實際方法.....

首頁

尾頁

跳至