論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿bb現時7m old, 通常晚上都好乖咁由~10pm sleep till 明早~7am.

因想間房可以有多d 空間, 但又怕bb 只愛印印姊姊不跟我, 所以想請問是否good to bb 與工人同房 or 應該等bb幾大才讓bb 同工人同房 (not 同床)???

大宅

好媽媽勳章

我都會俾bb同印姐姐同房, 因為我地間房放唔到bb床呀嘛~ :-(

我諗住每晚放工返到屋企都會自己湊番bb, 同佢沖涼餵奶兼tum佢訓覺, 雖然辛苦啲但為左唔好等佢淨係跟姐姐唔跟我, 都無計啦.

大宅

NO NO, I prefer bb sleep with me also alone, not with 印姐姐

水晶宮

原文章由 fatjaimama 於 07-11-28 16:01 發表
我阿bb現時7m old, 通常晚上都好乖咁由~10pm sleep till 明早~7am.

因想間房可以有多d 空間, 但又怕bb 只愛印印姊姊不跟我, 所以想請問是否good to bb 與工人同房 or 應該等bb幾大才讓bb 同工人同房 (not 同床)??? ...

你bb咁乖, 晚10朝7唔會醒, 跟邊個訓都唔係問題.
屋企地方許可放多一張bb床, 我會比bb跟自己訓.
但係工人& bb 果間房依然會放張 bb 床,
bb日間就訓呢張床仔, 方便工人照顧.

大宅

BK Milk勳章

I sleep with my daughter. i need to work in the daytime and want to take care of her at the night time. but of course, i get very tired every day gar

伯爵府

阿囡之前同我地瞓,自上個月開始同印印瞓,但我會每晚等埋印印一齊aum囡囡瞓覺,印印未入房前會講故事玩下遊戲。

因為印印做左兩年,兩年內越來越夜瞓,話都唔聽,因為bb未搬入去同房)自阿囡同印印瞓,印印迫住要早抖,日間都唔再見佢放蚊了。個人仲醒左tim。

下年3月我生第2個,我唔想囡囡只係痴我,怕到時會道技我顧住個細既,所以一定要等印印一齊aum囡囡,要佢習慣一下,而家我由等阿囡瞓著至出廳,開始變為見佢就來瞓著就出廳。阿囡都好乖,無唔開心。

伯爵府

不過妳個b得7個月,咁快就同工人瞓,而天氣又開始凍,工人會唔會有愛心take care bb呢?

因為bb一歲至歲半,係會半夜醒架!(有時係發夢,有時會嗌兩聲又瞓番)我個囡又係懶瞓豬,都會有咁既情形,所以太早俾佢跟工人瞓,照顧方面真係會差左架。

如果妳真係想俾bb同工人瞓,妳可以裝部有夜視功能既監聽器,我用緊o係jshop買既"momsee"好好架!仲可以一機駁最多3個鏡頭,咁妳可以o係床度都聽到+睇到bb既情形啦(唔駛開燈)。bb叫仲會o係媽咪部機度發出alert聲,好方便。

珍珠宮

BB咁細我會同自己一間房睇住, 辛苦無得瞓就一定, 加上天氣凍你估工人姐姐真係咁有心, BB一叫佢就彈起身咩, 我果時就差唔多阿女1歲半就試一齊瞓, 2歲時就自己1間房瞓.

男爵府

I will not let baby sleep in the same room with the maid (provided that I have the space at home of course).. now, my baby sleeps in our room.. Baby already spent the whole day with the maid... no matter how 辛苦, still worth to take care of the baby whenever we have the chance la.

even though I believe baby will know who is the mommy & daddy when they grow up, but to them - "mommy" and "daddy" would be just the title if we didn't spend enough time with them... they will still stick with the maid more as they spend more of the time together mar. that is 人之常情

等bb大, we will give up our work room to be my boy's room... I still won't let baby sleep in the same room with the maid.

原文章由 fatjaimama 於 07-11-28 16:01 發表

因想間房可以有多d 空間, 但又怕bb 只愛印印姊姊不跟我, 所以想請問是否good to bb 與工人同房 or 應該等bb幾大才讓bb 同工人同房 (not 同床)??? ...

大宅

Thank you for all the replies.

After a third consideration, I think I will keep my bb with me in the same room at the current moment. May reconsider relocate him with the maid in summer time.

大宅

我個仔(10 mths)不嬲同工人訓, 1. 我個b時常半夜喊 (不過工人會理bb既, 因為我好醒訓, 又只係隔1幅牆, 阿仔又喊得大聲, 冇人理佢我一定聽到), 2. 我試過擺bb床入房, 但係比c6既鼻汗聲嚇到大喊, 所以冇計

不過阿仔每日見到我返屋企都好開心, 仲會黎搵我

[ 本文章最後由 sayuri 於 07-12-3 17:21 編輯 ]
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

我bb3個月大我先比bb同工人同房,我考慮到初生bb最好由媽媽自己照顧會放心一D,3個月後就交由工人同房照顧!一定要經常提醒工人多些留意住bb

大宅

:lol: 我女一向與工人同房,不過我好夜瞓,會不時入去睇女:loveliness: ,父母子女間關係好微妙,佢一定知邊個係父母:) ,我早上未起床佢同工人相處好好,但一見我就叫姐姐excuse me ,就算我家姐超錫佢,佢都係mama第一 ,我重好細個時就懲罰佢都一樣無損關係,佢同我一齊唔小心整親都乖d:lol ,好似幾日前係床仔跳"及"到條脷流血都喊咗15秒左右就收聲 ,其實真係好在乎自己點處理,我就想佢可堅强d,所以比較嚴,到出年返學就自己瞓

珍珠宮

同工人瞓同一間房唔緊要, 唔同床米得囉~ 同一間房瞓唔等於BB跟佢唔跟你, 就算肯跟工人, 咁都好吖, 証明工人好, BB才跟呢~

大宅

原文章由 Siuchoi 於 07-12-5 09:13 發表
同工人瞓同一間房唔緊要, 唔同床米得囉~ 同一間房瞓唔等於BB跟佢唔跟你, 就算肯跟工人, 咁都好吖, 証明工人好, BB才跟呢~

我應同你所講的!

首頁

尾頁

跳至