跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢排阿囡好煩呀!著衫又要指明邊件,叫食粥又話要食一分鐘奶先食粥,要沖涼又唔沖,要出街買'送'又話唔好,同佢去公園又話唔去,但無情情又話要去街,好煩呀!

最bad係食一分鐘奶之後,又話唔食粥 ,問佢頭先講過架喎,佢竟然話冇講過。我話你咁快唔記得!佢話唔記得!
係真定假呀 !講到呢到,我都唔知點教佢好!

請教我應該點做 :(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿囝都煩架..

要刷牙又唔刷, daddy 唱歌+跳舞, 先肯刷兩下, 不過未刷完就唔肯再刷, 遲早爛牙

要去廁所又唔去, 有時仲會"賴"埋...

要換衫返學又唔換, 要氹...

落到街, 又話要搭巴士/的士/火車

帶佢去街, 仲要話事, 有時唔俾轉彎, 有時唔俾直行...

方法唔係冇既 (對 mat 來說), 係我 EQ 唔夠囉, 氹下佢都會聽既...
不過都好煩...

珍珠宮

2024年龍年勳章

原文章由 peaceaa1122 於 07-11-28 18:17 發表
呢排阿囡好煩呀!著衫又要指明邊件,叫食粥又話要食一分鐘奶先食粥,要沖涼又唔沖,要出街買'送'又話唔好,同佢去公園又話唔去,但無情情又話要去街,好煩呀!

最bad係食一分鐘奶之後,又話唔食粥 ,問佢頭先講過架喎,佢竟 ...

我個同你個好似!佢又係成日話要著咩衫,有時日頭玩玩下突然間話要著紅色衫喎!激c..我話今晚沖涼先著啦,佢唔肯,自己行入去搵!
成日點我咁咁咁..唔聽佢講就發脾氣...一陣時咁一陣時又變...真係幾煩下!!我都唔識點教佢!!

珍珠宮

唉!你地講的,大部份我都有份 :-( ,成日好似好大個,又咁又咁,方法雖然都係氹下佢,有時都會聽,有時釆我都so, ,氹要好多時間,如趕時間咁你地點搞?有兩堂playgroup就係話唔著衫冇上。

mat 媽,
'要去廁所又唔去, 有時仲會"賴"埋'--->我兩個月前試過,佢話鐘意痾落地下,等媽咪抹 (可能果次之前忍唔住鬧過佢掛),痾左幾日,抹到出煙。之後咁arm,將久違的poohpooh地墊拿出來,佢唔'寫'得整污糟,又試乖乖去potty痾

雖然佢有時好乖,幫手做家務:loveliness: ;但一多事實就好鬼煩 ,尤其呢兩日病左,無精力同佢玩!對呢個小魔怪,越大越難搞,又愛又恨!

大宅

原文章由 mat媽 於 07-11-28 22:17 發表
我阿囝都煩架..

要刷牙又唔刷, daddy 唱歌+跳舞, 先肯刷兩下, 不過未刷完就唔肯再刷, 遲早爛牙

帶佢 ...

靖靖都開始要自己話事... 兩老就晒佢... but 佢知我唔會就佢...所以扭兩野就會照我意思去做... 最重要一點是緊守底線...不過每一個小朋友都唔同....靖靖由細都好聽指令...好明顯佢將來不是大將 or 主帥....所以有自己一套也不壞...有時我都會比靖靖自己選擇方法如何情況許可...

大宅

原文章由 mat媽 於 07-11-28 22:17 發表
我阿囝都煩架..

帶佢 ...

大家都一樣啦,小公主都係煩得要命!! :tongue: :tongue:
而家的小朋友好細個就發展自己的個性,真係好有主見,尤其是他們呢個歲數,又唔識得多野,但又成日要話事,我呢就係小事上俾佢選擇,著衫,著鞋我會讓她選,但無得選擇的,我會好firm咁話要跟我,去街,我只讓她跟我,有時她唔肯,仲踎在街上,我咪抱她走,話佢知只可以跟媽媽,話之她扭到c,但真係好難頂架,有時什至要返屋企,無得去街,要試好多次她才會合作,因為他們真係會試我地底線囉,老公就係無底線,所以成日俾個囡點到氹氹轉,好似kk話,要堅持囉,而家做父母真係好似考試咁,好多難關要過呀!!
大家努力呀!! 加油!

大宅

而家個"話事權",好似去左你地個小朋友度喎~~

你地可以俾佢選擇鍾意既野,但係"條件"係大人話事~~

盡量唔好俾佢想點就點,"條件"要大人定,要佢做完一樣野,先可以有"權利"得到某樣野~~

好似妹豬咁,佢要食零食,就要執晒D玩具入箱,坐好先有得食~~
冇得唔好架,一係唔好食,要食就要做野,如果唔係遲D返學唔通同老師"講數"咩"!!!
好豬係好曳,但係我都唔會屈服,佢要喊,我就由得佢喊,到佢收聲就問佢知唔知錯,再唔係就出籐條嚇佢~~

如果今次話"唔好"/"唔做",咁下一次就冇"權利"~~~

子爵府

各位, 睇完你地既經歷, 發覺最差果個應該係我囉...
我個仔而家重未可以好清晰咁表達佢既意思, 成日淨係識得er er声, 好慘...
我又要返工, 朝早一早起身, 要開奶比佢食, 跟住要氹佢換校服, 淨係換片換校服都已經令我係咁既天時出晒汗啦
搏鬥完一輪, 重要我由屋企抱足15分鈡返學校, 唉....只不过一個月我已經條腰縮左2吋....
平时要佢返學, 慘过攞佢條命, 放左學佢又係咁摷書包, 攪亂擋。重要佢一唔高興, 又唔識表達, 淨係叫同喊, 我真係想死....
我都有試过同我個仔定條件, 佢样样都話知, 样样都話好, 但轉頭佢就啋你都傻...吹脹呀...

珍珠宮

覺得小朋友一隻手指就點到我地頭暈暈,又何需講野

我由阿囡起身,等佢mimi momo,又咁又咁,平時都要個幾鐘先出到門口。你番工仲要搞埋佢番學,趕起黎都幾辛苦。到自己如又番工又要趕佢番學,都唔知點算
講條件我都試過,結果係一樣,啋我都傻!

原文章由 chinghomama 於 07-12-7 10:38 發表
我個仔而家重未可以好清晰咁表達佢既意思, 成日淨係識得er er声, 好慘...
我又要返工, 朝早一早起身, 要開奶比佢食, 跟住要氹佢換校服, 淨係換片換校服都已經 ...

大宅

我諗d個歲數o既小朋友多數都係咁,開始學表達自己,樣樣嘢都有意見,我個囝都係咁,d嘢要咁放,要做d mud,要聽mud嘢歌,樣樣都想話事,但我地做大人一定要有原則,如果唔係,過多兩年,真係無得出聲,佢仲惡過你。

我都係要自己揍bb返學後返工,佢而家起身,有時都扭計唔願郁,不過又唔算大唔合作,不過就真係趕到飛起,真係自己飲杯水都無時間,佢又唔願行,成日要人抱,所以我返學好多時都同佢搭的士,如果要拖住佢慢慢行,要成4,5個字,大人自己行都要2,3個字la,又趕時間,唯有搭車,放學就一定要自己行,但佢都係要我行吓抱吓,而家佢成30磅,真係幾攞命,係屋企,如果佢太過份,我都會好惡咁鬧佢,跟住由得佢哭,又唔採佢,要佢自己話知錯先採番佢law,雖然同一樣嘢,佢都會經常重複犯,但起碼一定要佢知道大人唔比佢咁樣,唔可以咁易妥協o架

原文章由 chinghomama 於 07-12-7 10:38 發表
我又要返工, 朝早一早起身, 要開奶比佢食, 跟住要氹佢換校服, 淨係換片換校服都已經 ...

複式洋房

I think our children, at this stage, more or less are the same.

I read a book likes "teaching easily your child 0-3 years", in Chinese. Inside, it said that every chlid has a period of "objection", around from 2 to 3, lasting for around 1 year.

The book said:
Why they are so trouble? They starts to have "themselves", they wants to understand who they are and wants to try everything themselves. This is very important experience for children. What they do is not trouble or naughty. (Before I think my daughter is trouble and naughty. Guilty!) Therefore, parents should not "stop" their "objection". Otherwise, the children will think themselves naughty and lose the confident to be a good child.

What we can do is, telling our children that they are good boy/girl. And later, day by day, telling them what a good boy/girl should do. Once the children do good thing or cooperate a little bit more, raise them immediately.

Of course, as parents, we can use our "adult power" to force the children to do what we expect, but this will hurt the relationship and not good to our children's development.

Punishing and hiting is negative. Raising is positive.

Try telling your child he/she is a good boy/girl (and what a good boy/girl will do) before he/she does "naughty" thing. It works!

子爵府

原文章由 Edvychan 於 07-12-8 15:02 發表
我諗d個歲數o既小朋友多數都係咁,開始學表達自己,樣樣嘢都有意見,我個囝都係咁,d嘢要咁放,要做d mud,要聽mud嘢歌,樣樣都想話事,但我地做大人一定要有原則,如果唔係,過多兩年,真係無得出聲,佢仲惡過你。

我都係要自 ...

哈哈, 好攪笑, 你個仔同我個仔既行徑, 簡直係一模一样架....
我重以為我個仔先係咁添 ,因為我見我個仔啲同學仔都唔係咁架。
而家我個仔重叻, 一唔鈡意, 佢会同你講 : 走呀, 你走呀...
真係比佢吹脹

大宅

hi chinghomama,

我個囝都係最叻話唔要邊個邊個,daddy鬧佢,佢就話唔要daddy,行開,真係激c你:tongue:

原文章由 chinghomama 於 07-12-10 16:23 發表

哈哈, 好攪笑, 你個仔同我個仔既行徑, 簡直係一模一样架....
我重以為我個仔先係咁添 ,因為我見我個仔啲同學仔都唔係咁架。
而家我個仔重叻, 一唔鈡意, 佢会同你講 : 走呀, 你走呀...
真係比佢吹脹 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Thanks for your sharing.

原文章由 Daisy12345 於 07-12-9 01:20 發表
I think our children, at this stage, more or less are the same.

I read a book likes "teaching easily your child 0-3 years", in Chinese. Inside, it said that every chlid has a period of "objecti ...

大宅

我個仔都是這樣,口頭禪就是"唔係".起初都怕仔仔會變"曳",後來知道他正處於"trouble two",便安心一點.大家可以看下親子溝通內,有個類似"如何讚"及"小朋友發脾氣,如何教"topic,那裏有很多方法教小孩子,我試過非常有用呀!
開心寶寶祉翹仔[/url]

珍珠宮

好有用,唔該晒!

原文章由 tabo817 於 07-12-13 11:04 發表
我個仔都是這樣,口頭禪就是"唔係".起初都怕仔仔會變"曳",後來知道他正處於"trouble two",便安心一點.大家可以看下親子溝通內,有個類似"如何讚"及"小朋友發脾氣,如何教"topic,那裏有很多方法教小孩子,我試過非常有用 ...

珍珠宮

多謝教路,會再試下。不過有時真係扭到暈,佢d戲仲幾好 ,有時都唔夠佢黎,我想笑又要忍住 ,好辛苦,搞到我精神分裂咁

原文章由 Daisy12345 於 07-12-9 01:20 發表

I read a book likes "teaching easily your child 0-3 years", in Chinese. Inside, it said that every chlid has a period of "objecti ...

子爵府

原文章由 peaceaa1122 於 07-12-13 15:48 發表
多謝教路,會再試下。不過有時真係扭到暈,佢d戲仲幾好 ,有時都唔夠佢黎,我想笑又要忍住 ,好辛苦,搞到我精神分裂咁

哈哈, 你囡囡好CUTE, 我個仔都係好好戲架, 成日要忍住笑同佢好正經咁講唔可以点样点样, 都真係有啲難度架

大宅

蛋都係初頭返學喊,好淒涼咁,令人好氣餒~
上2week先唔再喊,笑住拜拜哂屋企人咋......

而家到食飯扭~~食幾口周圍走........

大宅

agree with jackievv

有時候會俾佢話事, 但係唔可以俾佢控制

原文章由 Jackievv 於 07-12-6 16:51 發表
而家個"話事權",好似去左你地個小朋友度喎~~

你地可以俾佢選擇鍾意既野,但係"條件"係大人話事~~

盡量唔好俾佢想點就點,"條件"要大人定,要佢做完一樣野,先可以有"權利"得到某樣野~~

好似妹豬咁,佢 ...

首頁

尾頁

跳至