美容扮靚

跳至

首頁
12345...27

尾頁

子爵府

有效又舒服既慳錢減肥方法!!!

我依家正進行減肥大法...話說兩個幾禮拜前,我竟然重逹百三磅(我唔高,五呎四吋咋...),連平日着開既牛仔褲到塞唔到個肥脯入去...咁啱我响東地睇到有個減肥方法,見佢減肥都可以食咁多野落肚咪試吓囉...查實個方法都係戒哂所有澱粉質,除此之外,就唔俾食紅蘿蔔,蕃茄之類GI值高既野...我試咗兩個禮拜,頭一個禮拜無反應...但呢個禮拜我就突然唔見咗八磅,雖則無本書所講可以兩個星期唔見十多磅( :-P 無計!我星期六日同老公拍拖無理由唔食飯架...),但真係易減好多!再加上我每日晏晝會食香蕉同杏仁/花生醫肚,一啲都唔覺辛苦,夜晚可以照食肉同飲湯(只係唔係五穀)都已經飽到唔識郁~~~!!!另外一個好處就真係改善到我既飲食習慣,我依家無咁為食,兩個星期前我都係要晚晚食宵夜同埋好鐘意食薯片零食,依家就無喇... :-P 又唔會覺得無得食會好慘咁,大家都可以試吓我呢個方法...至少唔駛駛咁多錢嘛...

侯爵府

Re: 有效又舒服既慳錢減肥方法!!!

bandband

CNA YOU LET US KNOW YOUR MENU?

子爵府

臨走前我講埋我呢兩個星期煮咗啲咩餸黎減肥先啦..

肉碎炒豆角
火腿炒蛋/菜
豆付冬菇瘦肉湯(我貪心加左好多蝦米,洋參同埋一根指天椒, :-P 雖則自創,但係真係好好味到連我老公都猛添猛飲~~~!!!and then即晚食滯咗... )
魚香茄子煲
西芹蘑菇雞胸肉加瘦肉湯(超正)....記得咁多...有諗頭再話俾大家知啦...

子爵府

栗子媽咪,

基本上日頭係食香蕉為主,肚餓再食幾粒杏仁,花生少許(卡路里高但GI值好低),可以食無糖香口膠/紫菜作零食,可以飲低糖頭漿,千祈唔好飲豆奶(維他奶...),或者我講啲我唔可以食既野俾大家知...
不可以食:

蕃茄

紅蘿蔔
所有澱粉質既食物
薯仔
西柚
蘋果
雞翼
米飯
肥牛肉
( 暫時只係記得咁多)

可以食:

瘦肉/瘦牛肉
去皮雞胸肉
西芹
綠色蔬菜
菇類
魚,蝦及貝殼類
果仁
香蕉

我自己額外俾自己食既野 :-P (因為我都唔係完全跟哂呢個方法做,我仲加入大豆減肥法)

豆付,即係所有大豆既食品同埋豆類
少量雞蛋
飲低糖豆漿...

本書原本叫我地係食烚火煺,但係我唔乖,都係將啲野照炒,雖則可能就咁影响進度,但係,都叫做可以响兩個星期之內減咗八磅先啦...本書仲話如果兩個星期後,可以進行第二個階段,可以食番梨同埋部份五穀,不過只係俾食糙米飯同麥包,因為依家响朋友屋企,本書唔响度,等我下次先至詳細話俾大家知啦...同埋如果有心機睇英文版既減肥書,呢個減肥法既書係叫做: the south beach (無記錯既話),係個doctor 寫架,仲話克林頓都係用呢個方法減左個大肚脯咋...

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bandband,

我家下都試緊呢度mami post的飽肚勁食減肥餐, 2個星期瘦o左3磅咋, 不過反而佢話消夜要飲tomato juice/milk.

仲有就係3餐都要食半個西柚.

咩係gi值?

catnapper

複式洋房

Hi Catnapper,

I think the diet menu that you are following was posted by me..

The best thing of the menu is, I can eat until i am full.. no need to suffer hunger.

I will have to adopt the diet menu soon because i have gained some extra pounds recently... :-(

Let's work hard.

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

beverly,

係呀, 唔會餓, 但就真係好想食飯, 因我係"無飯不歡"的人, 所以都幾辛苦下.

catnapper

複式洋房

Catnapper:

Eventhough I am not 無飯不歡, I also want to eat rice, noodle (all kinds!!) and biscuit during the diet ah!!! too bad...

男爵府

catnapper 寫道:
bandband,

我家下都試緊呢度mami post的飽肚勁食減肥餐, 2個星期瘦o左3磅咋, 不過反而佢話消夜要飲tomato juice/milk.

仲有就係3餐都要食半個西柚.

咩係gi值?

catnapper

Beverly,

Would you pls post the menu one more time!

Many thanks~~~

大宅

請問可唔可以將"東地"個個"減肥方法"post出黎呀?請問係咪今期"東地"呀?
謝謝!

另外,我睇到有d網寫食肉減肥既資料~大家都參考下呀:

(1)對於正常人來說,吃下容易使血糖高的食物,會加速胰島素的分泌,而胰島素會使血糖容易被利用,甚至變成脂肪。只要用源自治療糖尿病的低胰島素減肥法,進食時盡量避開一些容易刺激胰島素分泌(高GI值),就可以達到減肥的效果。優香早前運用低胰島素減肥法,成功減去十千克,而且沒有影響身體健康,難怪低胰島素減肥法已經成為最多日本女藝人採用的減肥方法。
低GI值食品:幼

複式洋房

澍媽:

Do you mind if I post the diet menu tonight?
The diet menu that I adopt is quite flexible ga. You can choose the meat / veggie you like.

男爵府

Hi! Beverly,

Many thanks~~~

複式洋房

[size=large]飽肚勁食減肥餐

一般的減肥餐單,不是減量便是減味(低脂、代糖....),使很多食量高的朋友望而卻步,現在為大家提供一個可飽肚減肥餐,以盡量不限制份量及味道為主的有效減肥方法。相信說到這裏已有不少讀者會說不可能的,但以下提供的餐單是由醫院編定,目的是要從醫學理據,有效為肥胖的心臟病病人,在短期來減肥(脂肪),以便進行心臟手術。

目標

75日內為病人減去52磅(脂肪),不會加添運動量,不會用藥,又不會影響營養及健康。

可以及不可以食

1. 一切的飲品需為低糖(diet)及冇咖啡因

2. 不可食白洋蔥、馬鈴薯、芹菜、白色蔬菜、澱粉質(例如:麵包)、糖

3. 可以食青椒、胡蘿蔔、洋蔥(紅或綠)、蕃茄、椰菜花、青瓜、紅小蘿蔔、包心菜、生菜、菠菜

餐單

緊記:依以下餐單連續十二天後停兩天(任食)

早餐:西柚半個或汁(不加糖)、蛋二只(任何食法)、煙肉二片、咖啡或茶一杯(冇咖啡因)

午餐:西柚半個或汁(不加糖)、沙律(任何調味醬)、肉(任何款式及食法)、咖啡或茶一杯(冇咖啡因)

晚餐:西柚半個或汁(不加糖)、沙律(任何調味醬)或蔬菜(青或紅色,可加油及調味品)、肉(任何款式及食法,可以魚代替)、咖啡或茶一杯(冇咖啡因)

消夜:蕃茄汁或淡奶一杯

注意事項

以上的餐單沒有份量的限制,你大可食至完全胞肚(食唔落)。但不可以隨意加減餐單內的項目,例如不可以在早餐減去煙肉,午餐內減沙律。這餐單的設計是以食品的組合,達至身體自行x燒脂肪。其中西柚十分重要,因為這是用以發動x燒脂肪程序的催化劑。

減少飲咖啡,因為咖啡能影響胰島素的平行,妨礙脂肪x燒的進行。請盡量以每餐一杯為限,能以清水代替更佳。

每餐之間的時間,不要進食任何食品,如你依照以上餐單的食物類別及飽肚,應不會肚餓的。緊記餐單中是避免進食糖、澱粉質,因這些都是類脂化合物,並會轉化為脂肪。食品中的肥油是不會產生脂肪的反而會幫助x燒脂肪,所以你可以食牛油,或油炸食品。但甜品、麵飽、白色蔬菜、甜薯都不能食。

進度方面

以上的餐單組合,如你是依照各食物組合,第一天,重量不變,五天內你會發現明顯的重量減少,10天後大約可減10磅。

男爵府

Beverly ,

唔該哂!

大宅

bandband,
請問你係咪食由 Beverly post個個飽肚勁食減肥餐 ? 咁你lunch有無食沙律 ? 咁麻煩唔食得唔得架 ?

--------------------------------------------------------- (一) 賭博座談會 - $400 組別 : 1) 8月16日 2) 8月20日 時間 : 6:45pm 性別 : 男性 年齡 : 18-45歲 必須為在職人仕 需時 : 2hrs 要求: 於04年1月至今, 有試過投注賽馬或足球 (次數不限, 試過一次亦可參加) 有興趣請填回以下資料給我報名: 1) 選擇組別: 2) 中文全名: 3) 聯絡電話: 4) 年齡: 5) 平均幾耐投注足球賽事 : 6) 每場太約投注幾多錢 : 7) 通常每日會投注幾多場賽事 : 8) 會透過咩途徑下注 (請選a-f, 可多於一種): a) 香港賽馬會 b) 澳門彩票公司 c) 外圍 d) 艇仔 e) 網上投注 f) 其他 (請注明) 9) 有冇投注歐洲國家盃賽事 : 10) 如有投注歐洲國家盃賽事, 投注次數會係 a.多過以前 b.少過以前 c.不變 : 11) 有無投注賽馬, 如有, 幾耐一次 : 12) 行業 & 職位: SYNOVATE ********** (一) 家居用品訪問 $150 年齡 : 21-65歲 性別 : 男女均可 地點 : 銅鑼灣 時間 : 10:00 - 21:00 (任選60分鐘) 有興趣請留 : 1. 中文全名 : 2. 性別 : 3. 年齡 : 4. 聯絡電話 : (二) 嬰兒用品訪問 $300 日期 : AUG 時間 : 6:30 - 8:30PM 年齡 : 18歲以上已婚女性 地點 : 銅鑼灣 時間 : 10:00 - 21:00 (任選45分鐘 - 上公司接受45分鐘訪問, 第二次可在家中填寫) 要求 : 現有0-6個月之BB 有興趣請留 : 1. 中文全名 : 2. 性別 : 3. 年齡 : 4. 聯絡電話 :

複式洋房

0112MAMA:

I usually skip "salad" because it is quite trouble to make...

大宅

Beverly,
Thanks for your sharing. 我會由明天開始試, 希望可堅持12日啦.
--------------------------------------------------------- (一) 賭博座談會 - $400 組別 : 1) 8月16日 2) 8月20日 時間 : 6:45pm 性別 : 男性 年齡 : 18-45歲 必須為在職人仕 需時 : 2hrs 要求: 於04年1月至今, 有試過投注賽馬或足球 (次數不限, 試過一次亦可參加) 有興趣請填回以下資料給我報名: 1) 選擇組別: 2) 中文全名: 3) 聯絡電話: 4) 年齡: 5) 平均幾耐投注足球賽事 : 6) 每場太約投注幾多錢 : 7) 通常每日會投注幾多場賽事 : 8) 會透過咩途徑下注 (請選a-f, 可多於一種): a) 香港賽馬會 b) 澳門彩票公司 c) 外圍 d) 艇仔 e) 網上投注 f) 其他 (請注明) 9) 有冇投注歐洲國家盃賽事 : 10) 如有投注歐洲國家盃賽事, 投注次數會係 a.多過以前 b.少過以前 c.不變 : 11) 有無投注賽馬, 如有, 幾耐一次 : 12) 行業 & 職位: SYNOVATE ********** (一) 家居用品訪問 $150 年齡 : 21-65歲 性別 : 男女均可 地點 : 銅鑼灣 時間 : 10:00 - 21:00 (任選60分鐘) 有興趣請留 : 1. 中文全名 : 2. 性別 : 3. 年齡 : 4. 聯絡電話 : (二) 嬰兒用品訪問 $300 日期 : AUG 時間 : 6:30 - 8:30PM 年齡 : 18歲以上已婚女性 地點 : 銅鑼灣 時間 : 10:00 - 21:00 (任選45分鐘 - 上公司接受45分鐘訪問, 第二次可在家中填寫) 要求 : 現有0-6個月之BB 有興趣請留 : 1. 中文全名 : 2. 性別 : 3. 年齡 : 4. 聯絡電話 :

複式洋房

0112MAMA,

You are welcome! Pls keep us updated ah!

大宅

how many pounds did u get off from this "diet menu" and how long you have been using it?

thanks.

複式洋房

你們有減肥效果了嗎???

首頁
12345...27

尾頁

跳至