少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的小朋友其實很跟我的,但是他很少主動講學校的事,特別係要準備的功課.他現在讀K?-( 2

子爵府

我又係好煩, 之前返左n1半年, 日日都有講學校野. or 唱歌. 但同佢轉左校讀k1. 就唔同我講....同老師講, 佢又話佢大過有自己既想法. 講d 廢話. 都解決唔到問題.

複式洋房

咁不如從老師方面入手,同老師講翻小朋友在屋企的情形,叫老師同個小朋友傾下,有d嘢係一定要我地家長去跟進。我相信老師講,好過自己講100倍。

我個女以前都係咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

每日都問佢...等佢習慣同你講囉...當然又唔可以日日問佢做過乜啦..有時接放學時留意下d board如有貼佢地既勞作就問下佢勞作d野囉...有時睇下手冊..有d特別活動會寫係手冊度既..又可以做話題引起佢講學校d野

我仔今年k3囉.每日返到屋企都有數之不盡既事話比找知..由我去接佢放學一見到我就開始講
初初我都係簡單問佢..今日乖唔乖,食飯叻唔叻?午覺時有冇發夢..有冇同學尿床呢?下午茶食左乜...運動堂有冇去波波池玩?
慢慢..唔駛你問..佢都會好似講故仔咁講番一日既事你知..大大下重會 學同學是非添..話佢自己乖..有邊個邊個曳

珍珠宮

阿女k1有時問她, 她都唔講, 咁唯係功課書本著手引她講, 打開書問她咩來,點讀,點寫,點這首唱歌, 老師問野有冇舉手發問講唔該......, 從中知多d.:loveliness:

洋房

最好係同佢沖緊涼嘅時候問佢, 嗰時係最relax的, 通常你問乜佢都會講, 試吓啦~~:mrgreen:

珍珠宮

我日日都問囡囡 K1 係學校做乜,佢都唔係好講,可能唔識講!!
但我地成日玩"上堂",我扮 miss 佢同 d 公仔扮學生,我會 law 埋學校 d 書做道具!過程中順便可以多 d 了解學校係點,又再問下佢,會知多得 d :loveliness: 有時我咁講/做,佢又會話老師唔係咁架,係點點點...咁又知多 d lor:loveliness:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

多得大家的提醒,我會多嚐試:idea:

大宅

我覺得玩 role play 好有效的。
我仔仔都係唔多講學校、上課發生的事情,於是就扮校車司機叔叔和老師,由一早返學扮到放學,真係知道好多架,細微野都會跟妳講呀,當然妳自己一定要扮乜都唔知啦,那麼他連如書包放在那裡,食茶點要怎樣去準備,去 toilet 係要舉手等等...
有時我會問 '今日妳開唔開心呀?' 媽媽今日就唔開心喇,因為媽媽做野比人鬧呀。若仔仔都有比老師話,他會答我 '我都比老師鬧啦,老師叫我唔好傾計'; 相反,若開心無問題,他會話 '我今日無比老師鬧喎'

別墅

係呀,我個仔剛剛入讀n1,我跟佢上咗幾日,之後個星期無再跟時都問佢上學有咩做,但佢都唔答
直至有一日我扮老師,佢先有反應,將佢上堂學去厠所、排隊、唱遊、食茶點o既細節都做返出來,發覺小朋友真係學得好快,短短2星期就學咗好多自理,真係好開心

不過最慘就係返咗咁耐都病law

洋房

為什麼要子女講學校的事情? 大人也不會將公司或朋友聚會的事情一五一十報告給家人啦。

只要子女知道和明白, 有需要傾訴時, 父母會願意聆聽便可。

如果父母也會和子女分享自己的生活, 又願意用接納的態度聽子女的訴說, 不會事事評價子女的表現或選擇, 子女一般會多些談自己的事。

上面有些方法, 要小心到了子女十歲以上, 會認為家長事事干預, 隨時出現反效果。

首頁

尾頁

跳至