自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想帶我個 16個月BB 打呀! 請問邊個國家/牌子好呀?

昨天我問過一間診所,水痘針只需打一支$400 (但在 BK 聽過最好打兩支), 肺炎鍊球菌針 (德國製造) 要打兩支 $750/ 一支.

請問如果一日打晒兩種針可以嗎?

大宅

原文章由 <i>watersin</i> 於 07-12-4 12:53 發表
昨天我問過一間診所,水痘針只需打一支$400 (但在 BK 聽過最好打兩支), 肺炎鍊球菌針 (德國製造) 要打兩支 $750/ 一支.
請問如果一日打晒兩種針可以嗎? ...

我個BB都係16個月大,兩星期前打左水痘針,五佰蚊,打之前問過醫生,打邊種'實際D',個醫生話水痘針比較'實際',因為水痘後遺症其實較大,有可能會變成'生蛇',兩歲以下BB打完第一針,最好到三歲時再補一針,以後就算有出水痘都會好得快D。

但有能力就最好打埋肺炎鍊球菌針啦!呢針都重要,不過我BB多數時間留係屋企,感染機會吾高,可以兩歲後先打,因為兩歲後個針只係二佰幾蚊,比依家打兩針(每針$750)化算好多!

大宅

原文章由 cy1203 於 07-12-4 14:05 發表

我個BB都係16個月大,兩星期前打左水痘針,五佰蚊,打之前問過醫生,打邊種'實際D',個醫生話水痘針比較'實際',因為水痘後遺症其實較大,有可能會變成'生蛇',兩歲以下BB打完第一針,最好到三歲時再補一針,以後就算有出水痘都會好得 ...

點解你兩歲後果支肺炎針咁平既, 我個囡都係兩歲後先打都要成$700/針, 差咁遠 ???

大宅

原文章由 <i>mimosa</i> 於 07-12-4 14:15 發表
點解你兩歲後果支肺炎針咁平既, 我個囡都係兩歲後先打都要成$700/針, 差咁遠 ???

吾知呀!我個B都未打,係個醫生話比我知ga! 佢吾會講錯卦!

大宅

肯定無咁平啦....二百幾

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 watersin 於 07-12-4 12:53 發表

請問如果一日打晒兩種針可以嗎? ...

梗係唔好一日打晒2種針啦,如果是但一支針有反應都唔知係邊支針,醫生話要相隔一個月架,你bb咁細都唔急果一時啦係咪!!我個仔2歲果時打左一針水痘$400,肺鏈針唔記得打左1定2針tim(2歲後打)$650一針

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仔仔2歲幾已打左,水豆針$400,肺炎鏈球菌針$750,係2支針一齊打,完全無不良反應

禁止發言

侯爵府

肺炎鏈球菌針真係有2百幾甘平架,我問過e生,佢話平呢支係for大d既小朋友,功效一樣不過就冇甘靚d葯,其實都可以選隻貴d既打架

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔三歲要唔要打肺炎鏈球菌呀?

侯爵府

原文章由 細BB 於 07-12-4 16:03 發表
我個仔三歲要唔要打肺炎鏈球菌呀?

可以打又可以不打,我聽e生講呢隻菌對2yrs以下既小朋友係最易受感染d架,所以越細打就越好,但2yrs以上都有機會感染架,所以我個仔3yrs我都帶佢去打

大宅

DEAR ALL:

6歲咁大仲駛唔駛打肺炎鏈球菌針?

大宅

原文章由 <i>wing_so</i> 於 07-12-4 15:58 發表
肺炎鏈球菌針真係有2百幾甘平架,我問過e生,佢話平呢支係for大d既小朋友,功效一樣不過就冇甘靚d葯,其實都可以選隻貴d既打架

係呀!我醫生話兩歲以下要打個隻係成份較純ga!

大宅

我仔剛13個月早2日打水痘針,過多1個月就再打肺炎針(2支),家姐以前就2歲打肺炎針(1支),3歲返學就打水痘針,做咗預防好D....

別墅

點解個醫生話每支針 ( 肺炎 X 2/水豆/歲半針) 要相格三個月才可以打一支?不是格一個月嗎?請問有無人試過呢?

今日再問清楚水豆針要 $600 是比利時國家製造 <-- OK 嗎?

大宅

原文章由 kerobobo 於 07-12-4 16:10 發表
DEAR ALL:

我個姪仔7歲都有帶佢去打, 以防萬一, 安心d.........

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

囡囡喺黃埔個醫生嗰度打咗水痘針$450,間唔中個醫生都會揾姑娘提我囡囡可以打埋肺炎鏈球菌針,我問過要$750一針,我諗住差唔多搬時先帶囡囡去打囉~!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

別墅

請問你水痘嗰支知吾知是那隻牌子呀?是否要再打多一支加強呢?點解價錢會相差禁遠?
不過姑娘話只需打一支便足夠.

原文章由 ChammyMAMA 於 07-12-10 16:51 發表
囡囡喺黃埔個醫生嗰度打咗水痘針$450,間唔中個醫生都會揾姑娘提我囡囡可以打埋肺炎鏈球菌針,我問過要$750一針,我諗住差唔多搬時先帶囡囡去打囉~!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個friend個女今年四年級, 佢無情情發高燒住0左醫院一個星期都搵唔到病因, 種晒菌都原因不明, 最後醫生建議佢好番出院之後, 記緊去打肺炎鏈球菌針, $750貴就貴d, 好過住醫院一星期0Y, 咪重貴! 所以我諗年歲幾大都打0左先, 安心d

原文章由 kerobobo 於 07-12-4 16:10 發表
DEAR ALL:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至