家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日同老公因為個仔暑期班學費問題大炒,佢話我痴線,個仔4、5歲,暑期班學費就成三千幾蚊,多到離譜!話我係怪獸家長。但其實我只不過報咗泳班、英文會話、拼音班、同恆常學開的畫畫班和鋼琴班,這些興趣班每星期只學一小時(琴班半小時),個仔亦學得好開心,我完全無逼佢,真不知問題出在哪裡!好想了解下其他家長的情況,你們用在每名小朋友身上的暑期班學費大概是幾多?究竟幾多先叫合理?

大宅

回覆:K2仔暑期班學費究竟幾多先叫合理?

你報咁多班,差唔多啦!剩係學琴個六、七百啦,每樣五百,係咁啦!

大宅

回覆:shelakam 的帖子

我覺得ok. 好多人都話好多,家長係怪獸,小朋友好辛苦。其實小朋友在家里自己玩更悶,每一天有一個節目比佢,佢查實好開心,又覺得自己叻D,自信高咗。

子爵府

學5樣野,學費算正常,既然阿仔覺得唔辛苦就可以了。老公可能覺得你過多,我自己都係比個仔學3樣野,佢已經話多,所以真係睇人的。

男爵府

引用:今日同老公因為個仔暑期班學費問題大炒,佢

原帖由 shelakam 於 14-07-21 發表
今日同老公因為個仔暑期班學費問題大炒,佢話我痴線,個仔4、5歲,暑期班學費就成三千幾蚊,多到離譜!話我 ...
如果阿仔學得開心,你地又唔覺得吃力,咁就無問題

男爵府

回覆:shelakam 的帖子

其實,點解要報咁多班?除了攞証書之外,可否約啲表哥表姐同學仔出黎玩餐飽,或者係你自己同佢去游水、教佢講英文等,代替俾錢上興趣班?

Shoesu  超同意  發表於 14-7-22 13:24

男爵府

引用:今日同老公因為個仔暑期班學費問題大炒,佢

原帖由 shelakam 於 14-07-21 發表
今日同老公因為個仔暑期班學費問題大炒,佢話我痴線,個仔4、5歲,暑期班學費就成三千幾蚊,多到離譜!話我 ...
其實報晒你所講咁多才3千多不算貴!只是你老公咁大反應是「錢緊」問題定是認為「無謂」?我就反而暑假無特別幫佢報啲咩平時番學時反而有恒常游泳、中文!畫畫!

男爵府

暑假曰曰係屋企好悶㗎,小朋友上幾個興趣班冇咁悶,媽咪可以趁呢段時間透下氣

別墅

幾多先合理? 無實數啩?
能學以致用就最合理 ....

證書? 人人都有,多一定吾夠人多,夠多,又吾夠人果間出名 (貴)。學到有用最實際。

家家環境不同,有人雙職父母,有人單頭馬車加 FTM,更有人單親家庭。

男爵府

學費你比定你老公比?
如果你自己有返工, 學費你比, 咁吾使理佢咁多!

如果全部你C6比, 咁會比較麻煩!
若你是全職媽媽, 下次報course 之前同佢商量吓先!

但以暑假來計, 你報的班和學費可以接受, 吾算誇張!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女都係K2升K3. 我只幫佢報咗2個青年中心的暑期班, 夾埋$7XX.........因為我女恒常上的興趣班已多過樓主兒子暑期班的數目. 我女仲要求學溜冰同畫畫, 我覺得太忙唔幫佢報. 有人話我係怪獸, 亦有人話我係懶媽, 我自己認為我係一隻懶怪獸咁囉. 至於幾多錢先合理, 我諗睇家庭收入啦, 唔超過總收入10%都唔算好誇啫.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我諗睇你家庭收入啫,如係月光族,洗幾千蚊梗係多口,但每月搵幾萬,就唔算多喇

水晶宮

兩公婆傾掂數就合理囉,我報得重多過你

珍珠宮

暑期興趣班加埋平日上開的班,一個月過三千係好容易的事

我兩個仔女加埋過七千

但其實這開支佔你家庭入息幾多個%?

慳有慳學,貴有貴學,最緊要係兩公婆有商有量

男爵府

我覺得好合理喎
小朋友暑假有嘢學仲開心啦
又可以打發佢地時間又學到嘢

首頁

尾頁

跳至