論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有一個工人28years old, 有6年singapore 經驗, 考慮緊請唔請好.. 因為要佢照顧1.5 years old 囝囝, 體能上可以應付嗎? 因我的囝囝好百厭, 成日週圍走...定係請一個後生好, 但經驗可能不足, 你哋話邊個好?

伯爵府

佢係星加波有冇湊過小朋友先

複式洋房

有, 由1.5 - 9 years old. 共6個.

伯爵府

?-( married??

大宅

好媽媽勳章

why not le??
28 yrs old is not that old woh!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

禁止訪問

大宅

係呀,28歲唔老啦! 請工人講彩數,要做落先知!我個工人究做咗5年啦(1E),近排我發現佢喺出面借錢$12000,又問我借$1000.(睇吓我個TOPIC啦!)

原文章由 MC陳師奶 於 07-12-12 00:22 發表
why not le??
28 yrs old is not that old woh!!!

大宅

28 not old la, mine is 34 and take care a one year olds baby.
8/10/07 - 8.6 kg

伯爵府

28歲唔算老,我個囡而家2歲,我都31啦。

男爵府

28歲唔算老,我請個個都31歲啦

男爵府

我覺得一個工人怎可能湊6個小朋友? 一定有老人家幫手 或 同時多於一個工人囉, 在星加坡做的工人未必識煮飯架, 因為之前我請過2個印印都在"星"做過都係唔識煮飯的, 佢地話老人家煮的, 所以視像/電話同工人傾下先, 佢識唔識你一問就知啦!

仲有佢地未必識講英文, 來到hk都會有機會雞同鴨講 .

原文章由 hipofant 於 07-12-11 23:41 發表
有, 由1.5 - 9 years old. 共6個.

複式洋房

我請呢個係海外, 除咗睇resume, reference letter, distance call, 可以安排video call 嗎?

仲有咩要注意?

珍珠宮

可以接受28歲,
佢在新加坡6年係咪同一個僱主,
可問前僱主意見, 打個長途去問吓,
再自己係電話同她in吓, 有無經驗同腦.

男爵府

我個係星做過5年.......又係話28歲.........其實得24歲........當年為左打工報大數.........就算係真........28歲仲好啦..........定性d呀嗎.

通常揍6個小朋友.........就真係可能有老人家幫手.........星家庭通常有老人家.........因為佢地d屋好大.........好多人一齊住.........不過........你只揍一個就應該問題唔大.........問題係佢識5識煮飯.

複式洋房

佢頭四年同一個僱主, 共湊咗四個小孩.
之後兩年另一個僱主, 湊咗兩個小孩.

雖然佢話28歲, 但個樣就似33, 所以我就係怕佢年紀太大湊唔掂我個仔law!

原文章由 babyjerry 於 07-12-12 09:50 發表
我個係星做過5年.......又係話28歲.........其實得24歲........當年為左打工報大數.........就算係真........28歲仲好啦..........定性d呀嗎.

通常揍6個小朋友.........就真係可能有老人家幫手.........星家庭通常 ...

珍珠宮

有經驗,完約,okay喎.
樣似33歲又點, 既然你都話囝囝坐唔定,
搵個大小小, 無咁13點的工人幾好,
得閒同囝囝傾吓, 玩吓, 讀書咁囉.

原文章由 hipofant 於 07-12-12 13:07 發表
佢頭四年同一個僱主, 共湊咗四個小孩.
之後兩年另一個僱主, 湊咗兩個小孩.

雖然佢話28歲, 但個樣就似33, 所以我就係怕佢年紀太大湊唔掂我個仔law!

...

首頁

尾頁

跳至