論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我四月尾簽新工人的,舊姐姐會於七月尾走。
7月10日 agent 話新工人來不到,因有乙型肝炎驗身不合格。
我叫佢幫我搵本地完約,因我不能等三個月。
7月11日佢比個即時用得的斷約工人,仲要斷兩次,所以我唔要。
不停叫佢搵人比我,到23號終於有第二個,
但個約九月先完同要放假三星期。我等不到

因佢冇現成工人比我,
繼續請海外,其間請佢果D等轉新老闆的工人做住part time 先。犯法的,我不肯。

我覺得呢間公司完全幫唔到我,
我只要求退款(Agent Fee$8000),只退八成我就算,但佢唔肯。

我依加可以點?

1) 繼續搵本地完約?
2) 請海外等三個月?
3) 同時搵其他公司$8000當跌了給呢間公司

求意見及方法。謝謝

大宅

公爵府

四月尾簽新工人點解 7月先知工人乙型肝炎驗身不合格 ??
我上次請工人, 2 星期已有 medical report, 跟住幫我搞文件, 前後 10 星期已到我家

大宅

yeikaki 發表於 14-7-25 20:52
四月尾簽新工人點解 7月先知工人乙型肝炎驗身不合格 ??
我上次請工人, 2 星期已有 medical report, 跟住幫 ...
我不懂程序,但我有份medical report copy,日期是7月7曰。10號才通知我。
是他們遲了驗身嗎?

有冇人知呢?求教

公爵府

EQ 發表於 14-7-25 21:22
我不懂程序,但我有份medical report copy,日期是7月7曰。10號才通知我。
是他們遲了驗身嗎?

4 月請工人, 7月先驗身 ?
我都 5 識呀, 第一次請, 5係好知程序

大宅

2024年龍年勳章

回覆:尋求意見-新工人申請了三個月最後來不到

我agent話上機前驗身的...

大宅

我剛才google間agency 個名,
先知呢間嘢原來臭名昭著。
睇嚟我都係快快搵另一間好D,
我果$8000冇啦

大宅

剛找到的舊資料,
不要好似我咁中伏
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=3717652

別墅

回覆:尋求意見-新工人申請了三個月最後來不到

聽落好激氣!
謝分享,要blacklist!

別墅

回覆:EQ 的帖子

我上次即時搵過第2間,因無咩快申請到的姐姐比我,最後第一間無全數退,我無左3千元。

大宅

bcdf 發表於 14-7-26 22:25
我上次即時搵過第2間,因無咩快申請到的姐姐比我,最後第一間無全數退,我無左3千元。

...
可否分享下邊間肯退?我果間賤人館都冇快申請到的姐姐,
但一亳子也不肯退。

別墅

因為佢一個本地姐姐都介紹唔到,其他全部係海外,當時係有再比機會個間,我啱啱早生了B,姐姐no show, 得番十星期請姐姐,除了等個間,同時再找其他,當時都知道可能無得退。

大宅

bcdf 發表於 14-7-26 23:57
因為佢一個本地姐姐都介紹唔到,其他全部係海外,當時係有再比機會個間,我啱啱早生了B,姐姐no show, 得番 ...

我個case 都好急
舊姐姐明天走了,
之後我兩個小朋友暫居親友處,
所有暑假興趣班泡湯了。
九月一定要請到

所以,你個間退一部份算講道理了。如果賤人管肯退回五千佢收三千就好了。

別墅

因為張合同寫只會換人不會退錢,如果唔退都好難告佢地。

別墅

回覆:bcdf 的帖子

建議你找多幾間,找本地姐姐,當時無人肯做new born, 只有現在這位姐姐肯,但佢只係香港做了一個月就斷約,我照請。

大宅

bcdf 發表於 14-7-27 09:48
建議你找多幾間,找本地姐姐,當時無人肯做new born, 只有現在這位姐姐肯,但佢只係香港做了一個月就斷約, ...
今日去了另一間agent我個姐姐考慮緊我,
祝我好運

首頁

尾頁

跳至