跳至
[2006年] 百感交集

首頁

尾頁

大宅

差不多一年的全職媽媽生涯即將結束啦!
下星期我要重投職場,新工作對於我來講係零經驗,我相信workload會好大,加上我一星期要返兩晚學,又要學車,最重要係朗朗要重新適應沒有我在身邊的日子,佢而家仲要食住媽媽奶先肯訓覺,我呢排忙於見工及返學,朗朗已經日日望住cctv等我返屋企,我都唔知下星期一第一日返工會點樣,希望大家都儘快適應啦
而家當務之急係儘快請工人,希望好彩搵到好啦

子爵府

好媽媽勳章

celia
有小小意外你係呢個時間做番野.
我相信你同朗維都好快適應得到. 加油呀

大宅

原文章由 KnN 於 07-12-13 10:30 發表
celia
有小小意外你係呢個時間做番野.
我相信你同朗維都好快適應得到. 加油呀

唉!我都唔想咁快呀!我都好唔捨得朗朗呀

大宅

好媽媽勳章

celiacat:

原來你見工成功了啦!!!

其實朗朗都要番學, 大家都黎緊有好多空間要再適應,
對小朋友黎講, 佢地可以好快好快就得,
但大人反而有好多野要tune番自己.

你好勁, 再戰江湖,
祝你同朗朗順利過渡

男爵府

celiacat:

加油呀...支持你

禁止訪問

大宅

原文章由 carollee33 於 07-12-15 18:14 發表
比心機!要慢慢適應

多謝大家支持,我會努力

禁止訪問

大宅

原文章由 RiceBear 於 07-12-17 17:17 發表
冇做野咁耐, 起初番工一定需要好多時間去重新適應 (不論工作還是掛念朗朗). 你既然有再打工既念頭, 最緊要番工後唔好想住"大不了便不幹, 繼續做全職媽媽"既思想, 要努力呢!! ...

我無咁既本錢呀!我要幫朗朗搵學費呀!不過我覺得份工真係唔易做囉!第一日返工主要工作係認熟9大committee入面咁多個主席及member的樣,因為一認錯或認唔到人就有面色睇

別墅

加油呀!!!

請左工人幫手未呀?

男爵府

甘急請工人都唔易,希望俾到D意見妳~

原文章由 ritaloklok 於 07-12-18 10:01 發表
加油呀!!!

請左工人幫手未呀?
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

原文章由 060228 於 07-12-19 19:56 發表
甘急請工人都唔易,希望俾到D意見妳~
我本來已經搵了一個,一月中可以返工,但佢一定要放星期日及勞工假,唔可以補錢,仲未傾得掂呀!希望快dee掂啦
已經返了三日工,朗朗so far都好乖,餐餐都食得,下午又肯訓晏覺,不過我一返工佢就起身,攪到朗爸一早要陪佢無覺好訓,昨日99湊佢,我一放工99就走人,攪到我一路煮晚餐俾朗朗,朗朗猛叫我出來陪佢,真難攪!
其實如果我阿媽肯幫手湊朗朗係最好,佢除了幫我睇住朗朗,仲照顧埋我夜晚果餐,就算唔煮都一齊出去食,但99唔識煑飯,負責煑飯的62就腳痛唔願入來,所以佢一等我返屋企就即閃,我放工後要一腳踢,可惜我阿媽好爛玩,一年去n咁多次旅行,所以覺得好困身,我迫住要好快咁搵到工人,等我媽咪新年可以去旅行

[ 本文章最後由 celiacat 於 07-12-20 00:31 編輯 ]

男爵府

最緊要妳覺得佢幫到妳手,
另外佢一定食得住&管教到妳個仔
否則工人越揍越曳,免浪費妳呢年既血汗呀~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至