烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請指教。

子爵府

2018復活節勳章

回覆:點煎豬扒會林d同無咁鞋?

我用baking soda 醃30分鐘後沖水洗淨再落餣料餣半日後煎熟至金黃,好彈牙香口

伯爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 DonaldTsang 的帖子

試吓加少少奇異果或者梨肉去醃, 肉質會鬆啲, 同埋你買咩豬扒都有關係, 梅頭豬扒焾啲, 肉檔有骨豬扒要用刀背拍鬆, 煎前係筋位開一 刀, 豬扒唔卷埋,易熟啲, 就唔會overcook

伯爵府

引用:我用baking soda 醃30分鐘後沖水洗淨再落餣

原帖由 lafield 於 14-07-27 發表
我用baking soda 醃30分鐘後沖水洗淨再落餣料餣半日後煎熟至金黃,好彈牙香口

...
baking soda = 鷹叔粉嗎?
食baking soda 對身體ok? 同街買個d鬆肉粉一樣嗎?

伯爵府

引用:回覆 DonaldTsang 的帖子試吓加少少奇異果

原帖由 jordinat 於 14-07-27 發表

試吓加少少奇異果或者梨肉去醃, 肉質會鬆啲, 同埋你買咩豬扒都有關係, 梅頭豬 ...
你意思系奇異果加醃料一齊醃? 我通常系超市買,所以買邊個部份好d?

大宅

回覆:點煎豬扒會林d同無咁鞋

豉油,豆粉,糖,水加蛋白淹,買新鮮梅頭豬扒d豬扒就好味好淋

子爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由+lafield+於+14-07-27+發表我

原帖由 DonaldTsang 於 14-07-27 發表
baking soda = 鷹叔粉嗎?
食baking soda 對身體ok? 同街買個d鬆肉粉一樣嗎?
Baking soda即係梳打粉,焗曲奇蛋糕用果啲,同鬆肉粉唔同,餣完用水沖乾淨就唔會有鹼水味

伯爵府

引用:豉油,豆粉,糖,水加蛋白淹,買新鮮梅頭豬

原帖由 mercury16 於 14-07-27 發表
豉油,豆粉,糖,水加蛋白淹,買新鮮梅頭豬扒d豬扒就好味好淋
這個方法幾好, 用鷹叔粉可代替豆粉? 豆粉是開顯個d?

子爵府

我用汽水醃,例如7-up or cream soda, 因為汽水有梳打,可以鬆肉,又可調味。

伯爵府

切條或者片放埋一齊醃, 煎前拎起, 買梅頭扒會焾啲, 有骨扒就瘦啲, 瘦就易鞋口。
夏天我唔係肉檔買扒/,因為收工去買啲肉放咗成日, 最少幾個鐘, 驚會變, 而家多數買雪藏黑豕扒, 因為其實同新鮮差唔多價錢。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請指教。

原帖由 DonaldTsang 於 14-07-27 發表
請指教。
紅日媽媽個post 嘅醃豬扒 超正.

紅曰媽媽  多謝。  發表於 14-8-19 21:54
登!登!登!  好得!  發表於 14-7-29 09:20
catsuet  試左好得  發表於 14-7-29 02:42
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

伯爵府

引用:Quote:原帖由 DonaldTsang 於 14-07-27 發

原帖由 super888 於 14-07-27 發表
紅日媽媽個post 嘅醃豬扒 超正.
幾耐之前?點揾?

伯爵府

引用:回覆 DonaldTsang 的帖子切條或者片放埋一

切條或者片放埋一齊醃, 煎前拎起, 買梅頭扒會焾啲, 有骨扒就瘦啲, 瘦就易鞋 ...
雪藏豬x系邊間買?

伯爵府

我係朋友開既凍肉批發到買既, 但唔方面開名, 之前有個post有講訂凍肉, 你可以揀你自己方便既起買, ccsuper, uny, apita都有啲類似既賣, 你可以試吓唔同種, 唔同產地, 睇吓邊款你自己啱口味, 始終口味人人不同。

伯爵府

引用:回覆 DonaldTsang 的帖子我係朋友開既凍肉

我係朋友開既凍肉批發到買既, 但唔方面開名, 之前有個post有講訂凍肉, 你可以 ...

侯爵府

回覆:點煎豬扒會林d同無咁鞋?

除醃料外,要加小小水份,最後要加點油封面

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

starstar~~ 發表於 14-7-27 22:41
蛋白醃, 健康又淋
我都係用蛋白醃.

別墅

買中間有個大圓圈的有骨豬扖, 拍一拍就得, 好林

子爵府

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=9549922
紅日媽媽朱扒勁正~

JTmom    發表於 14-8-12 22:25
^0^

首頁

尾頁

跳至