論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我屋企姐姐係海外印印,來左3個月,經常整爛野、唔記得野、做錯野,自己想食咩呀、洗自己d衫又識得問要食物、洗衣液、沖涼洗頭液喎,之前又抹花晒玻璃、跌爛奶樽、偷食少少野、蒸奶樽又蒸到超晒時、整返熱d薑醋又煲蓉晒d豬腳、搞到雪櫃d食物過晒期都唔理、蒸魚經常唔熟搞到我肚痾,所有我都忍,耐心教,要佢mark底d野,但今日又黎啦,洗where左BB兩件衫,分別係好朋友送既同我係英國訂返黎既(好心痛),where到兩個博頭都特出來、又整壞左半磅牛肉、又係我要埋身餵bb時問我拿錢買餸同食咩,同極佢講唔好係我餵bb時問我野,佢只方便自己,激死我啦~~

複式洋房

asukaleung 發表於 14-7-31 10:13
我屋企姐姐係海外印印,來左3個月,經常整爛野、唔記得野、做錯野,自己想食咩呀、洗自己d衫又識得問要食物 ...
我之前個個都試過整爛野,唔敢認,要我問佢先認。搵返A準同佢講,整爛左野要話我知

之後個A準好惡咁係電話罵佢,佢就係到UM..UM..UM..咁樣
之後就無咩事喇

大宅

我之前都開個post話姐姐洗where 曬d bb衫!勁激氣!
佢地超級大力!
我宜家如果洗較靚的衫,會用網袋叫佢開機洗!冇謂再洗 where!! 平時屋企著的就由得佢。

複式洋房

回覆:Nikki_ku 的帖子

搵A準同佢講,我都試過,通常講完個幾天咪好d囉,之後又係咁,不過都有進步少少,但就黎放完產假啦,好擔心得佢湊呀囡,雖然係我面前佢好錫阿囡

複式洋房

引用:Quote:asukaleung 發表於 14-7-31 10:13 我

原帖由 Nikki_ku 於 14-07-31 發表
我之前個個都試過整爛野,唔敢認,要我問佢先認。搵返A準同佢講,整爛左野要話我知

之後個A準好惡咁係電話 ...
搵A準同佢講,我都試過,通常講完個幾天咪好d囉,之後又係咁,不過都有進步少少,但就黎放完產假啦,好擔心得佢湊呀囡,雖然係我面前佢好錫阿囡。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

如果出動agent勸同訓話都唔得,咁就要試下做錯要罰,再整爛嘢要扣錢(即使法例限額賠$300,對佢來說都會好肉痛),工作做唔好要重做至滿意為止先可去休息,罰佢無得放星期日要掉去平日放,當然有罰都要有償,佢做到要求,都讚下佢,買少少零食之類比佢當獎勵

唔好因為有人質在手就忍氣吞聲,一定要出口話佢,如果佢夠膽傷害BB報復,呢個工人亦唔要得啦,少少嘢就報復,留住佢在屋企多危險

alibabah  不要表現驚青,要話佢   發表於 14-7-31 21:45

別墅

回覆:好激氣呀!

同我果件一樣呀!黎左三個月壞左一部洗衣機,一部冷氣機,煲燶二煲薑醋,燒爛好多嘢,跌左三件衫落街,一早襯自己得閒就煮定飯放室温幾個鐘先食,又唔問我拎晒d買餸錢去買自己嘢,自己分餸比自己扣起晒d肉,我同bb就食齋依d嘢實在太多太多啦……而且同你一樣係我餵緊奶去緊厠所死係度敲門問我嘢,最搞笑係唔可以隔住門講,點都要敲到你開門為止!真係唔知佢想點

複式洋房

引用:如果出動agent勸同訓話都唔得,咁就要試下做

原帖由 HappyDay2008 於 14-07-31 發表
如果出動agent勸同訓話都唔得,咁就要試下做錯要罰,再整爛嘢要扣錢(即使法例限額賠$300,對佢來說都會好肉痛) ...
好提議,獎罰分明,講得岩呀,我唔會忍佢架

複式洋房

引用:同我果件一樣呀!黎左三個月壞左一部洗衣機

原帖由 yiyiau02 於 14-07-31 發表
同我果件一樣呀!黎左三個月壞左一部洗衣機,一部冷氣機,煲燶二煲薑醋,燒爛好多嘢,跌左三件衫落街,一早 ...
你o個個簡直係極品,都唔明佢地係咩構造,請佢地都幾重皮,整爛咁多野。

別墅

引用:Quote:原帖由 yiyiau02 於 14-07-31 發表同

原帖由 asukaleung 於 14-07-31 發表
你o個個簡直係極品,都唔明佢地係咩構造,請佢地都幾重皮,整爛咁多野。

...
係呀,教都教到我嘔血,我成世人都未試過到人激到我咁嬲,勁燥!佢黎果時我差不多九個月肚,我d屋企人都勁驚我咁燥會影響到bb,叫我唔好理佢,點知唔理佢由佢自己做係更加大獲,直情係謀殺
我真係好唔想見到佢,我見到佢就想嘔

大宅

打爛野事小, 我個前印印差唔多燒左個厨房.
佢開明火煮食,但走左入房午睡, 3小時後至發現.
死未.
不過後來炒左lu

禁止訪問

引用:打爛野事小,+我個前印印差唔多燒左個厨房.

大宅

回覆:好激氣呀!

我第一個工人都係咁,跟本無心學同記,教左3個月都係唔識煲飯,只係識烚菜,佢跟本黎當旅遊探親,星期日5.30am出去,10點幾先返,有時仲問我可唔可以去佢親戚屋企過夜,當然拒絕啦,佢就黑晒面,比面色我睇,我用左好多時間同心機去教同容忍佢,三兩日唔埋就要求呢樣要求個樣,日日同佢鬥智鬥力,最後佢係香港玩夠買夠就resign左,佢走左我鬆一口氣,屋企少左佢仲舒服。

佢走左我先請倒衣家個姐姐,好好多好多,唸返以前個衰工人的所作所為,我覺得應該長痛不如短痛

首頁

尾頁

跳至