跳至
[新加坡] 移民星加坡

首頁

尾頁

複式洋房

大家比D意見幫下我....
公司有機會調我到星加坡(未成事,傾緊),最大考慮是小朋友,大仔五歳幾,今年九月入小一,細的一歲。

我知而家輪緊揀小學,去到phase 2,我連ep都未有(但可能好快有),係咪當個仔申請sp去報第三輪呢?

去到第三輪D學校係咪差得好緊要呢?有同事介紹我eunos,肯收非pr又唔太差

我老公話不如我過去先,攞咗pr先帶個仔過去,我一來唔捨得啊,二來聽講pr難咗好多,是真的嗎?

定係等出年我肯定有ep,個仔再試報小一呢?因為我仔年尾出世,就算16年讀小一也是剛好7歲。

XXXX

水晶宮

畀面勳章

回覆:移民星加坡

你的孩子只能拎 student pass,本地政策,係公民優先,本地學校要收哂所有公民,才收pr/外國人,依家連 ep都收緊,pr更難批,除非係星球要的專才,唔好想得太美好

水晶宮

畀面勳章

你想幫小朋友報小一,到時找我或Pm我,睇下可以幫到d乜

大宅

你個仔16年至七歲, 即明年七月要報小一 (星係七歲個年至入一) 你就算而家即申请pr都趕唔切。因為就算佢地批都要成年! 好既學校到phase 3 多數都無哂位。

大宅

Friendly reminder: Since your child is a boy, becoming PR means he has to do NS. That is a long term commitment and in some units they need to re-service for a few weeks for 10 years.

首頁

尾頁

跳至