自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有家長有此經驗嗎?

通常是定額賠償? 還是以醫院開支計算?

謝謝

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

受傷...點受傷架 ? 小朋友返咩返到受傷咁嚴重

Kirin_Lui  跌斷了手爭的骨  發表於 14-8-4 14:46
Kirin_Lui  是暑期班的夏令營  發表於 14-8-4 14:45

公爵府

好媽媽勳章

回覆:小朋友參加暑期活動受傷,想了解有關保險索償問題

你睇返你參加活動時有冇d咩條款?
好多都講明受傷佢地唔負責

伯爵府

環保接龍勳章

case by case 睇。

最勁嘅可以claim third party liability

大前題係﹕你個小朋友點傷?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

** 是暑期班的夏令營 , 咁真係要睇番有d咩條款啦, 好多話平安保, 好睇買嗰間包D 咩...有D會"係咁二"包醫療, 唔包嘅一定係關於人命先有得賠...你睇清楚D條款先...再決定...祝小朋友快D好番冇事啦

Kirin_Lui  謝謝,有心  發表於 14-8-4 15:07

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實每間ngo都應該有為小朋友買第三者保險public liability....

但一定要了解小朋友係點樣受傷,同時要証明係主辦單位疏忽引至參加者受傷先有得索償....

如果只係講D職員無好好睇住小朋友導師小朋友受傷,禁就一定無可能索償....

(以上係我理解,有錯請指証)

男爵府

siukei17 發表於 14-8-4 14:42
你睇返你參加活動時有冇d咩條款?
好多都講明受傷佢地唔負責
條款有寫已買團體保險,我亦不是要追究責任

只是想知道claim團體意外保險的經驗

男爵府

chingcging 發表於 14-8-4 14:46
case by case 睇。

最勁嘅可以claim third party liability
是玩camp site的 monkey bar, 失手跌在地上

我沒有這方面的知識和經驗,謝謝指教!

公爵府

您應該問番該團體所買的是那種及如何索償, 我地唔知人地買左咩......

男爵府

八婆仔@ 發表於 14-8-4 14:51
其實每間ngo都應該有為小朋友買第三者保險public liability....

但一定要了解小朋友係點樣受傷,同時要証明 ...
謝謝,我就是想知道"買第三者保險"的保償是否很複雜

假如會令ngo很為難,就未必會claim

本身的醫療保險,已計過能承擔9成以上的醫療開支,餘下的則看看要自己付?還是有其他保險可claim

男爵府

koko2000 發表於 14-8-4 14:57
您應該問番該團體所買的是那種及如何索償, 我地唔知人地買左咩......
明白的,已經問了,正等待回覆

希望有經驗的家長能指教,謝謝!

子爵府

2011至尊種植勳章

回覆:小朋友參加暑期活動受傷,想了解有關保險索償問題

最重要係睇保險條款包唔包,意外有意外既claim,醫療有醫療claim,團體保險既條款包就應該可以claim。

好似我家人去旅行水上活動出意外,因有買旅遊保亦有買醫療,以我理解只要其中一份cover唔晒,另一份會claim埋,結果全數外國醫療費claim足。

水晶宮

你無需理會該機構買了甚麼保險,或如何賠償,因為間間機構不同,每宗個案都不同.
最重要係,你keep好所有單據,然後向該機構提出索償.
基本,就係索償醫療費用,
此外,仲有一些合理開支都可以claim,例如,父母請假帶小朋友睇醫生,搭的士之類.
最終,還可以就咁比個金額比對方去索償,例如十萬、廿萬,原因係一些Invisible既創傷.
但claim唔claim到,就要睇件事應由誰負責任,同埋你夠唔夠"牙力".

男爵府

bebesoky 發表於 14-8-4 15:14
最重要係睇保險條款包唔包,意外有意外既claim,醫療有醫療claim,團體保險既條款包就應該可以claim。

好 ...
明白,即是說我應先問中心拿保單study先

謝謝!

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:bebesoky 發表於 14-8-4 15:14 最重

原帖由 Kirin_Lui 於 14-08-04 發表

謝謝!
中心果份,你等中心處理,因為佢地負責的,佢亦未必俾你睇

Kirin_Lui  多謝指教!  發表於 14-8-4 15:43

男爵府

方方媽媽 發表於 14-8-4 15:19
你無需理會該機構買了甚麼保險,或如何賠償,因為間間機構不同,每宗個案都不同.
最重要係,你keep好所有單據, ...
謝謝! 無想到請假和的士也有得claim

我只希望嘗試claim餘下的醫療費用,其他的都不想再處理了(出入醫院幾天很勞累)

水晶宮

Kirin_Lui 發表於 14-8-4 15:21

謝謝!

佢地一定唔會比份單比你睇,除非你出動律師去問佢.
如果只claim醫療費用,一般都唔會有大問題.

Kirin_Lui  多謝指教!  發表於 14-8-4 15:43

水晶宮

Kirin_Lui 發表於 14-8-4 15:37
謝謝! 無想到請假和的士也有得claim

我只希望嘗試claim餘下的醫療費用,其他的都不想再處理了(出入醫院幾 ...

有次我老爸因乘搭公共交通工具受重傷(成架巴士係灣仔附近由天橋飛左落下面,可能有JM仲有呢單交通意外的記憶),巴士公司派條友仔來同我地講數,話只可claim醫療同損失的傷物.
我話,我爸睇公立醫院(我唔記得當時洗左幾多醫療費,但一定好少好少,可能一兩千而已),而財物就係壓爛左包橙,咁你地係咪只賠包橙比我爸就算?!!
佢地初時都話政策係咁,
我話,你比我用刀仔插一下大脾,我送你去醫院,醫藥費我包.你肯的話,我就收貨.可以嗎?
佢同我傾唔掂,就搵另外一D人再來游說我.
最終,就梗係要賠我爸返唔到工既薪金、覆診時出入的士、其它補品、心靈創傷...等.
有道理就據理力爭囉.

sunnygirl  巴士公司好狗呀!   發表於 14-8-4 16:50
yanyan25h  講得好  發表於 14-8-4 15:55

男爵府

方方媽媽 發表於 14-8-4 15:49
有次我老爸因乘搭公共交通工具受重傷(成架巴士係灣仔附近由天橋飛左落下面,可能有JM仲有呢單交通意外的記 ...
啊...我有印象呢件事,大年初三發生的,是嗎?

希望世伯身體健康!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個人認為, 保險公司可能會要求事發証明, 例如當日有無報警, 點証明係意外(保險可能只包意外), 係咪正確使用個工具
你可以請NGO問清楚保險公司需要咩文件(如果佢地唔願意俾個聯絡你直接傾), 因為無論如何, NGO都要介入呢件事, 填CLAIM FORM呀, 証明小朋友係有報名參加(受保人士) etc, 希望佢地合作就爽手好多

祝小朋友早日康復

Kirin_Lui  多謝指教,有心   發表於 14-8-4 16:56

首頁

尾頁

跳至