少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔仲有一個月就1歲半,晚晚都要曖訓覺曖一個鐘.其實每晚都跟足rountine去做,換片洗面刷牙飲奶睇書,有昏黃燈光有soft music,到上床訓覺習慣左要拍屁股,但往往要拍成半個鐘(好彩或者佢太累時)至1個鐘先訓著,試過好多次9pm開始訓覺rountine,最後要11pm先訓著!

之前佢仲訓緊兩次晏覺,每次1-1.5小時,每日大約共訓13個鐘,最後一次晏覺係6-7pm,覺得可能係夜晚唔眼訓所以要曖咁耐,所以近兩個星期cut左一次晏覺,下午2-4pm訓1.5-2小時,到大約9pm就訓覺,點知情況一樣!都一樣要曖咁耐.

其實好多時佢已經好眼訓,打唒呵欠卒唒眼,但就係死撐唔肯訓唔捨得訓,用好多方法整醒自己,踢腳用手指篤眼講野拍手等等,到差唔多訓著就企起身叫媽媽抱抱...

我真係曖到好忟,好幾次忍唔到發脾氣鬧佢搞到佢喊唒,又試過谷到爆走出廳要掉野發洩,我知道咁樣係唔o岩,但我已經控制唔到自己,今晚就曖左一個鐘後o係阿仔前喊左出黎,我真係覺得好辛苦,我好驚我會因此有狂燥症...我都仲未講我個仔到宜家都未能一覺訓天光,每晚都會醒好幾次...唉....

有冇人有辦法可以幫到我...? :-(

[ 本文章最後由 小程程 於 07-12-29 23:50 編輯 ]

禁止訪問

大宅

環保接龍勳章

小程程,

我個仔都係出年1月就歲半, 每日個ROUTINE 又係同你差唔多, 但佢會只訓1:00-3:00晏睡, 跟住就要到10:00-10:30飲完奶後就訓.
有時我都會暗佢成1小時有多, 但我會坐係地下到, 用張被包住佢腰間暗佢, 輕輕搖下咁, 咁就半小時倒攪掂。(當中BB講咩, 郁咩都唔理, 亦自己都要咋訓, 廳,房都熄埋燈, 好靜先得)
或者你試下比佢夜少少先訓, 約10:00-10:30先訓得唔得, 咁可能唔洗暗咁耐.(但記住, 放底佢落床時, 都要輕輕放, 唔好太大動作, 如果唔係又醒)

希望幫到你!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我個仔也是這樣,有時搞成個鐘先有得訓,由佢出世到而家我無一晚係安睡的!無法啦,做人媽媽就係咁...我仔仲利害,要我每晚幫佢按pat pat!要幫佢按摩!有時按好耐都唔訓!所以我而家會同佢限定時間,5分鐘!夠鐘就要自己訓!跟住我就訓係佢隔離一起訓,我就唔理佢扮訓著,佢就自己轉來轉去係度玩,有時玩成個鐘先訓著,但起碼唔洗我按到手軟嘛!!!

別墅

這個情況我以前都試過,想解決的話就要看看你忍不忍心啦!
但只要你能忍吓情況是可以改善的。

方法就是每天他睡前做開的step繼續做,但當你放他落床時就要告訴他他要自己睡覺了但媽媽只是在附近不用怕,然後就坐在他附近看著他自己睡,最初他一定會哭會起身,這時你只要抱他再睡好再告訴要自己睡,然後再走開。如是者好多次,但每次你要把行理去抱他的時間延張,如他第一次哭你即走理去,但第二次你就要等1分鐘,第三次2分鐘......。而每一天你就走開遠小小,最終走出房。

你要讓他知道他是要自己睡的,這個方法你預左佢一定哭,而且會越哭越大聲越狼tim,但你一定要忍得。

我就是用這個方法令我囡囡在1.5yr時就能和我say goodnigth然後我走出房她自己睡。

侯爵府

same as my son before. 暖到我腰酸骨痛.....膊頭好似唔係我嘅. 之後呢個工作叫yan yan 攪掂佢 (this is one of the reasons I hire the maid, but it took her 1/2years to put him to sleep alone). But 有時佢都攪成個鐘gar.

",到差唔多訓著就企起身叫媽媽抱抱......"------->same as my son even now, but I found this is his last attempt, usually will fall asleep very soon after he calls for mami, so 我多數唔理佢, 跟住冇耐e e 就會行出房la.

cut 咗佢2nd nap la......& 我 almost day day 2 次帶h 仔去公园跑下, 攪到佢tire 夜晚早早瞓.

民房

點解你咁忟? 如果你忍得佢哭, 試一段時間哭過便習慣, 如果唔忍得, 咪好似我咁, 到阿B現在4歲都要每晚曖一個半鐘到12點才睡, 佢間中半夜醒來又要陪佢1~2個鐘, 但我覺得無所謂, 日間照常上班。唔駛攪到自己崩潰咁嚴重!

珍珠宮

原文章由 renate 於 07-12-31 15:19 發表
點解你咁忟? 如果你忍得佢哭, 試一段時間哭過便習慣, 如果唔忍得, 咪好似我咁, 到阿B現在4歲都要每晚曖一個半鐘到12點才睡, 佢間中半夜醒來又要陪佢1~2個鐘, 但我覺得無所謂, 日間照常上班。唔駛攪到自己崩潰咁嚴重! ...

食得鹹魚抵得渴嘛!

珍珠宮

原文章由 mybbply 於 07-12-31 02:05 發表
這個情況我以前都試過,想解決的話就要看看你忍不忍心啦!
但只要你能忍吓情況是可以改善的。

方法就是每天他睡前做開的step繼續做,但當你放他落床時就要告訴他他要自己睡覺了但媽媽只是在附近不用怕,然後就坐在他附近看 ...

正確方法就係咁, 如你要話bb唔肯唔得, 其實係你自己唔肯咁做, 或者唔肯去試, 咁係冇人可以幫到你!
要試嘅話唔好做d 唔做d, 第一次揾日weekend, 預佢一個通頂, 包你第日有改善!

大宅

好同意 renate的講法,
雖然我一般只係曖半個鐘,但我唔會發忟囉(我第2朝要6點3左右要起身喎!都算早啩!)!
因為係陪訓ge過程係一個親子ge時候,我會同QQ傾計/唱歌/講故事,你會見到佢好開心,有時又會失驚無神同我講d 好心甜ge說話,其實自己都會好開心,所以會唔忟。
若果到最後係自己捱唔住,佢又唔訓的話,我就會唔理佢擰側面或者同佢講你唔訓媽媽唔同你訓,多數佢都乖乖咁自己訓(當然會喊一喊啦)。
其實做一個媽咪又何止冇覺好訓呀!加油呀!

原文章由 renate 於 07-12-31 15:19 發表
點解你咁忟? 如果你忍得佢哭, 試一段時間哭過便習慣, 如果唔忍得, 咪好似我咁, 到阿B現在4歲都要每晚曖一個半鐘到12點才睡, 佢間中半夜醒來又要陪佢1~2個鐘, 但我覺得無所謂, 日間照常上班。唔駛攪到自己崩潰咁嚴重! ...

男爵府

畀面勳章

睇到呢個TOPIC,我只能講,我都係咁過來
但到目前為止,亦都冇一個好方法可以俾囡囡早D訓,囡囡試過最耐係3個鐘先訓

但係我就不斷試下有冇方法係O岩囡囡同我的
同埋D心真係要放寬鬆D,唔好心急,因為你愈心急就愈冇耐性,等待BB訓著時間就會愈難捱...

我唔清楚你想BB快D訓係因為你仲有家務做定係有其他原因,但係你可能要調整下自己的時間去配合小朋友的訓覺....如果唔係,晚晚你都要等到小朋友訓覺先可以做自己野,你就真係好辛苦啦!

我都好明白有呢個難題的媽咪的苦處,但如果BB聽得懂大人說話,不妨可以同佢講媽咪會先陪佢ㄧ段時間,跟住要出去做D家務先,但係媽咪會盡快返來陪佢,如果佢可以安靜等候你返來,咁都係ㄧ個進步,同埋最好可以搞清楚小朋友究竟點解唔肯訓(我囡囡試過就係驚我去做家務唔理佢所以唔肯訓)

我囡囡依家3歲4個月,目前的訓覺係擦牙講故事去廁所要貼紙後,開音樂由我陪佢訓,第一首歌係親密時間(佢鐘意成個人訓係我身上),第二首就係傾解歌,好輕鬆咁講下野,第三首歌後就要乖乖訓覺了,我訓係佢旁邊,闔埋眼扮訓覺唔理佢,多數佢都會收心訓覺,但有時佢精神好D,冇咁快訓,而出邊又有D野急住要做,咁我都會照實同佢講我要出去做D野,但係好快就會返來陪佢,咁佢都可以接受。

其實前ㄧ排試過俾佢自己ㄧ個人訓,初初都WORK的,但唔知點解突然間佢就趁我唔係房度時玩......玩到唔捨得訓,所以又返去之前的訓覺方式。

男爵府

我個方法係咁: 亞囝食完奶刷牙飲水抹咀換片後, 同佢入房開
music然後同佢say goodnight, 之後我就坐喺房門口比佢見
到我, 但我絕對唔會同佢講野&眼神接觸, 當然初初一定大喊,
頭嗰3日喊咗大約一個鐘頭先訓, 之後唔使20分鐘就訓, 到
而家say完goodnight我就可以行出房比佢自己訓, 但初頭
一定要堅持, 唔使一個星期應該可以成功.

p.s.但呢個方法不適用於我老公, 因我老公會陪個囝直到個囝
訓著為止

大宅

呢個過程我諗每一個媽咪都係必經既, 家陣我個仔4歲, 每晚都要我講7個故仔, 佢真係數住喎, 之後我會同佢講, 我要過隔離房陪妹妹訓, 頭幾日真係喊, 因為阿妹未出世, 由佢出世開始係我陪佢訓既, 而每晚我用起碼個半鐘曖佢訓覺, 有時自己訓左佢都未訓, 家陣佢都會扭, 但你可以每日同佢講, 你大個仔, 自己要獨立d, 叻叻架, 慢慢就會好d....

男爵府

好媽媽勳章

過程個個都一樣, 如果頭幾年"捱"到(我唔當係捱, 佢唔識講時就得我齋講齋唱), 仔仔返幼稚園後好多係學校既野, 就係呢個時段俾我知道, 而家小一, 好多秘密或學校發生既大件事/濕碎事/平日唔講既事, 佢諗既野.......都會係陪訓時段講, 佢唔會同爹地講; 因為而家要早起身, 所以連沖涼時間都傾埋, 暫時我仲覺仔仔同我好close, 再大d就唔知點.

民房

哎, 我個仔都係一樣, 每晚要我冚成個幾兩個鐘先肯睡, 整到我常日都情緒失控, 認不住大聲駡他, 都知這樣駡法不對, 會對他將來有影響, 但真係控制不了自己, 首先冚他睡開始都會說同他傾計, 唱歌講故事備他聽, 同他講聽完就要睡覺, 但他每次都要爬起身, 要好耐先睡.真係邀死我, 有什麼方法呢?

洋房

同是天涯淪落人啦, 我個小公望兩歲半. 我噙晚最後嗰轉係今朝五點, 七點就起身番工. 有時都好忟, 有時又會醒起初生時都係咁啦. 會長大, 會過去嘅. 有時夜媽媽靜英英, 都覺得幾romantic!

大宅

try to message the baby with lavendar message oil before sleeping.

別墅

--

大宅

我個仔4歲幾先肯自己一個訓,開頭我都有發脾氣,真係好明白個種心情,不過當回想起自己發個仔脾氣時,又真係好嬲自己,個仔仲細,痴住自己係正常ga woo

男爵府

其實我就好樓主少少~不過我通常都係一邊陪佢訓(要用手按住佢心口仔),一邊自己都訓著左~:mrgreen: 我仲慘呀~我唔可以行開~一行開佢就喊~就算要行,都要等佢訓得好冧先得!!
有時陪左仔仔成個幾鐘都唔訓架~我自己都會有d忟,會發脾氣鬧佢!!不過之後我會無事~因為知佢可能因為某d原因而未咁想訓住啫~如果無乜野(例如第二日唔洗返工),咁咪陪佢耐d囉~有時我自己都會訓左,唔埋佢,佢見我無反應,佢就好自自然會訓著~
講真呀,做人父母就係咁辛苦架啦~不過當你見佢不斷咁進步,我相信樓主你都會開心既~加油啦!!
by the way,都多謝咁多位媽媽既經驗,睇黎我都要改善下同仔仔訓覺既模式先得~

首頁

尾頁

跳至