論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個印約滿Visa14/2到期, Agent話要補十四日外,仲要補十四日當中有两日假期, 一共要比十六日錢, 是這樣計嗎?

大宅

係呀 ... 我問過勞工處啦 ... 真係要補番 lee 2 天休息日俾佢o家 :cry:

別墅

JINGJINGMAK,

多謝你的回應.

原文章由 JINGJINGMAK 於 08-1-4 14:57 發表
係呀 ... 我問過勞工處啦 ... 真係要補番 lee 2 天休息日俾佢o家 :cry:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主,
如果你工人做到完約最後一日,你出足一個月糧比佢,大假只需補 14 日就得。
但如果工人系提早 14 日大假走,就要補 2 日﹝因為大假不包括當中嘅休息日﹞,即系提早 16 日走。

上次我個印提早走,agent 幫我噤樣計會着數 d:
工人12/12/07 完約,糧期由 14/11/07﹝因為我系 14/12/05 接佢返屋企﹞ - 12/12/07,但工人要求做到 27/11/07晚,佢 28/11/07 之後與我無關:
﹝14/11 - 27/11﹞佢做左 14 日 x $110/day = $1540
另大假 14 日 x $110/day = $1540
total:$3080,我地比少左錢

吾知你明吾明呢

原文章由 JINGJINGMAK 於 08-1-4 14:57 發表

大宅

原文章由 twins214wy 於 08-1-4 16:54 發表
樓主,
如果你工人做到完約最後一日,你出足一個月糧比佢,大假只需補 14 日就得。
但如果工人系提早 14 日大假走,就要補 2 日﹝因為大假不包括當中嘅休息日﹞,即系提早 16 日走。

上次我個印提早走,agent 幫我噤樣計會着數 d:
工 ...

我諗我 lee 兩日走唔甩啦 ... 因為我同個工人續o左約 ... 仲會遲 3-4 個月至放佢舊約o既假 ... 我仲未諗掂邊個幫我湊女 :cry:

首頁

尾頁

跳至