興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

宜家用梗canon ixus 850is
日頭係咁e 影下用都ok

我想買多部, 可以影淺景深人像
個女3歲, 成日都唔會正面企定定影相
所以想偷影得嚟影得有feel d
同個快門夠快

不過我成日單拖帶佢周圍去
真係冇本事拎多架單鏡反光機加鏡頭加電, 加xxx, 加xxx

budget 大約$4000-5000
有d 咩機好介紹呀

伯爵府

4K-5K ... 建議入部 DSLR
(其實唔係好大部, 你唔換鏡, 唔加閃光燈 (機頂有內置閃光燈) 當 prosumer dc 咪得囉 XD)

Canon 就 400D kit ... $4K6 到
Nikon 就 D40x kit ... $4K9 到

跟機o個支鏡仔已經好過所有 DC 了

伯爵府

如果真係唔要 DSLR ... 要有較淺景深就要有長 zoom rate o既 prosumer DC ...

個人建議 Panasonic o既 Z18
- 有 face detection
- 28mm 起, 有 12x 到 336mm ... 好夠用

好似 3K 幾 ... (sorry 冇乜留意價錢)

伯爵府

您覆得好快噃

我未用過panasonic 機, 3千幾都可以接受
我用開canon 機, 見好多人推介canon g9
唔知2部機有d 咩唔同呢?

我都係一般c9, 用auto mode, 最叻都係較埋個iso 咁大把
邊部會易操控d 呢?

子爵府

其實你囡囡3歲, 拎部單反都唔係好重, 淨係BODY+一支鏡都OK架..
我個囡得9個月大, 我都係日日拎部單反出街, 自己單拖出街都拎, 俾我老公話我變態

珍珠宮

原文章由 ymc2727 於 08-1-9 01:35 發表

同個快門夠快

真係冇本事拎多架單鏡反光 ...

我都係用緊850is, 日頭outdoor就好okay, 夜晚同黑暗環境唔用閃光燈noise多到我不可接受, 當用左單反機後850is的noise我更加難以接受! 我都係成日單拖帶個仔去街(3歲), 400d算細部而家又唔貴, 我買果陣淨係body都要5000蚊! 相機入落相機袋放落背囊都okay!

民房

原文章由 ymc2727 於 08-1-9 01:35 發表

同個快門夠快

要快門夠快, 又要有景深, 用 Canon G9, 不過較貴

可參考http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100092&series_id=28&tag_id=12016

伯爵府

多謝咁多位意見
我會去shop 拎d 機上手
睇下個手感再決定架喇

洋房

回覆 #5 艾莉 的文章

咁你都真係幾堅下 ,好野,佩服

洋房

買單反最怕係d鏡頭跟尾 ,愈影愈想再好d,我當初都係因為"淺景深"e三個字,攪到

子爵府

原文章由 BadDad 於 08-1-10 05:28 發表
咁你都真係幾堅下 ,好野,佩服

或者我一向D 手袋都幾重下 [俾人問我係咪要去擔泥] 如果拎相機就唔拎咁多無謂野出街..
好以化妝袋, NDS, PPC,水樽..等等... 無左呢D 都輕好多下

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

同個快門夠快

我個囡e+ 2.5years,我都係成日單拖同佢出街,通常都係後面一個背包前面一個相機袋(最細size),我係用400d + 50.8, lee set 都算幾輕便,日日拎出街都ok..
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

洋房

嘩,原來e樹d媽咪咁勁
我老婆影幾張都已經"訂"番部機比我:tongue:

民房

x2
我都係因為淺景深落搭....
你張簽名相好得播!
用乜野software 加工呢?

原文章由 BadDad 於 08-1-12 02:55 發表
嘩,原來e樹d媽咪咁勁

伯爵府

吓, 乜咁易中毒0既咩?
我要求好低架jar 喎
睇tv, 我都唔洗要高清
音響只要聽到聲
唔會沙哂聲就得
我估我冇咁易上癮掛

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原文章由 BadDad 於 08-1-12 02:55 發表
嘩,原來e樹d媽咪咁勁

hehehehe 唔係你估,為o左捕捉個囡最得意既一面,辛苦d 都要架啦...
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

男爵府

辛苦完番到屋企睇相...就會乜野都唔記得哂

其實都唔係純為左淺景深, 對焦速度, 快門時滯, 高iso底noise...呢d都係我落搭既原因...

伯爵府

原文章由 BadDad 於 08-1-10 05:33 AM 發表
買單反最怕係d鏡頭跟尾 ,愈影愈想再好d,我當初都係因為"淺景深"e三個字,攪到

你當佢傻瓜機用咁咪得囉

唔加閃 (只用機頂燈)
唔加鏡 (只用 kit 鏡)

其實同部 DC 都冇咩分別
不過你係有個彈性去 upgrade 部機
好過不停咁每隔一段時間去換 dc o丫

Go Go Go ~~~

別墅

原文章由 kc1016 於 08-1-14 03:13 發表

不過你係有個彈性去 upgrade 部機
好過不停咁每隔一段時間去換 dc o丫

Go Go Go ~~~ ...

"將轉dc機嘅錢省來upgrade部機" 呢個概念我一向都無架, 好彩我無錢, 如果唔係, 一定俾呢個概念毒死

洋房

回覆 #14 Zeepy 的文章

thx~!只係用photoimpact加左d字,其他都冇執d咩,因為我都唔識執:(

首頁

尾頁

跳至