0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb兩個月,6oz奶食曬唔夠飽,bb唔肯訓,未到3個鐘訓開始喊,好唔好轉7oz?但又驚食得太多會嘔奶

子爵府

虎到金來勳章

回覆:2個月人仔食奶狀況

我BB 3個月時食7安奶,俾醫生話BB食得太多,咁樣唔好。
仲話佢喊唔一定要俾佢食,可以用其他嘢分散佢注意力。

珍珠宮

少飲多餐,盡量keep住系正常生長線之內

大宅

回覆 chlchloe 的帖子

建議少食多餐,餵哺時間,如有需要,可自行計劃,但一定要食足餐數。有時見BB到喊,留意時間,如發現時間還未到要餵奶的話,並不一定要立即餵奶的,應先做檢查︰尿片衣物濕了要更換、口渴想飲水也會喊、呼吸不順暢、覺冷、覺熱、幫BB開電風扇開窗通風,或嘗試調較冷氣機溫度,有時BB床位置太光,影響到BB的眼睛,BB也會哭的,先排除以上問題,其實只要BB覺得舒服,哭聲自會停止。因為太細個,不懂得用言語溝通,BB只有用哭泣向照顧者申訴。未必一定是餓的。如要知道BB是否餓,可先洗淨雙手,用尾指輕放在BB咀邊,BB不停地追住你的尾指,表示BB真的餓了。

複式洋房

我有試過用手放係佢嘴邊,佢又真係追住,咁點算好

複式洋房

引用:我BB 3個月時食7安奶,俾醫生話BB食得太多

原帖由 quincy_1987 於 14-08-26 發表
我BB 3個月時食7安奶,俾醫生話BB食得太多,咁樣唔好。
仲話佢喊唔一定要俾佢食,可以用其他嘢分散佢注意力 ...
如果去健康院,姑娘實會話食得多

大宅

引用:Bb兩個月,6oz奶食曬唔夠飽,bb唔肯訓,未

原帖由 chlchloe 於 14-08-26 發表
Bb兩個月,6oz奶食曬唔夠飽,bb唔肯訓,未到3個鐘訓開始喊,好唔好轉7oz?但又驚食得太多會嘔奶

...
我b二個月吃4安only

大宅

回覆 13yeah 的帖子

7安too much la...小心食滯, my bb now 4mths....sometimes 7, sometimes 5 ja

複式洋房

我阿B4個月先食7oz咋

複式洋房

咁依家點算好呀

大宅

引用:咁依家點算好呀

原帖由 chlchloe 於 14-08-27 發表
咁依家點算好呀
你阿B出世幾多磅?
我阿B出世8.6b,佢2個幾月都食6安!

珍珠宮

我覺得不用太死板,佢餓就比佢食吧。
下餐可能會遲左餓/ 食少兩啖,咪打和囉,我們都唔會餐餐食量一樣啦。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

引用:Quote:原帖由 chlchloe 於 14-08-27 發表咁

原帖由 kelve 於 14-08-27 發表
你阿B出世幾多磅?
我阿B出世8.6b,佢2個幾月都食6安!
佢出世個時7lb,滿月10lb,依家就唔知,不過後日去健康院

大宅

回覆:chlchloe 的帖子

健康院D姑娘話,阿B想食幾多就幾多,佢唔係機械人喎……所以食得多不用擔心,(唔食仲驚)

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:Bb兩個月,6oz奶食曬唔夠飽,bb唔肯訓,未

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:我覺得不用太死板,佢餓就比佢食吧。下餐可

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可以加小小,睇下BB食唔食。
如果擔心BB飲太多奶,可以飲完奶之后,用水long下奶樽,喂BB飲多D水。

男爵府

我阿b出世8.3 lb ,係醫院食1~1.5 安,而家5個星期大食4安(3hrs),前曰去健康院打一個月針,姑娘話阿b係生長線頂點,要控制下喎,我問佢點控制,佢又晤答我,阿b飲奶好準時(半夜瞓緊一夠鐘就周身旭)有時2.5hrs 已經開始喊/扭來扭去.....

公爵府

叻叻勳章

加少少喇

複式洋房

引用:Quote:原帖由 chlchloe 於 14-08-26 發表Bb

原帖由 jwkkwok2013 於 14-08-27 發表
可以,我b3個月開始食7安,你個係仔嚟?我覺得佢食到可比佢食,佢地自己會adjust,遲下會愈飲愈小㗎喇

...
佢係b女黎架

首頁

尾頁

跳至