論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dear all mama,

最近我想請工人, 我自己比較喜歡請做嘢快手的工人, 不知工人在自己家中排行第一做嘢會否快手一些, 請各位媽咪報料, 你們家中做嘢快的工人在家中排行第幾, 來香港做嘢之前有冇做過什麼工作?

謝謝各位報料

洋房

原文章由 kk1186 於 08-1-14 09:55 發表

最近我想請工人, 我自己比較喜歡請做嘢快手的工人, 不知工人在自己家中排行第一做嘢會否快手一些, 請各位媽咪報料, 你們家中做嘢快的工人在家中排行第幾, 來香港做嘢之前有冇做過什麼工作?

謝謝 ...

我覺得要搵d兄弟姐妹多,而排行大女或二女中間都可以,細女就唔好,千期唔好請獨女,依d都係我請工人d經驗,我而家個印印咪獨女,樣樣都話識,其實係唔識,做野慢吞吞,而家做左成二個幾月,洗四個人碗&清潔兩個幾鐘,真係火都黎,不過都幾聴教聴話,從來唔會黑面,之前果個係二女,有四兄姊妹,做野又怏樣樣都識,參考下啦

大宅

請大女比較好d, 因為佢地要有經濟負擔, 我個工人佢又要養父母, 又有兩個弟妹在讀書, 自己又有一個女要養. 之前佢係菲律賓係做文職o架, 都叫做高收入人士, 不過太多負擔, 所以來港打工找多d錢. 所以佢地都好怕俾人炒o架. 有次同佢傾開計, 佢話我好好彩, 係細女, 唔須要負上經濟負擔喎

原文章由 kk1186 於 08-1-14 09:55 發表

謝謝 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

我又冇特登話要請排第幾既工人喎....因為, 如果個工人本身係懶, 排第幾都係懶~

水晶宮

我個工人上有兩個哥哥,下有一個細妹.
女來講,佢係大.
佢做野好有責任心,有交帶.

珍珠宮

這個因素會放好後, 揀工人會睇樣唔樣衰, 年齡, 工作經驗, 結婚未, 有冇小朋友為先.

原文章由 Siuchoi 於 08-1-14 13:33 發表
我又冇特登話要請排第幾既工人喎....因為, 如果個工人本身係懶, 排第幾都係懶~

複式洋房

我依家個工人係大女, 有2弟2妹,做野算快手,自己有2個7,9歲細路,有經濟負擔. 無成日黑面, 好少駁嘴
之前係大學生,單身,最細,做野好滋油,心情唔好就黑面,又成日駁嘴.
不過C好命,未完約C去加拿大打工

大宅

工人是大女-我都覺懶是很難看到的,不過我現在一定揀工人樣,是關之前工人,一個二個駁咀又+樣衰,真是難頂!!!!
原文章由 LILY媽咪 於 08-1-14 14:22 發表
這個因素會放好後, 揀工人會睇樣唔樣衰, 年齡, 工作經驗, 結婚未, 有冇小朋友為先.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

我揀時首選 "年紀" 有無係 singapore 做過o野,佢之前o既 contract 係咪完整咁完成,結o左婚未,有無仔女,有幾多兄弟姊妹 ... 樣反而無揀 :lol: 不過我都係覺大女責任感重 d ... 照顧開細佬妹 ... 做o野有條理 d ... 我覺得做細o既 ... 有家姐賺錢養開 ... 會懶散少少

大宅

我個工人家中排行第一,做嘢快就快,可惜做嘢越來越馬虎,最叻扮死話早D訓或者要出街訓又或者扮傻以為自己放紅色holiday,

你話好唔好

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

依家同以前嗰個都係大女,個人感覺大女做嘢會自動波D.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我o個個有9兄弟姊妹, 佢排第8, 做野都ok同自動波喎, 佢結左婚, 有1個仔8歲, 佢除左寄錢番自己屋企, 都要寄錢比外家的.
,

首頁

尾頁

跳至