論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位靚太, 你o地大約俾幾多錢個工人去買餸 加?
我個工人同我講最近d菜心要成$10一斤(係石硤尾街市wow), so that 佢話貴無買到... 咁我原先預約$500一個星期, 煮共六餐晚餐 (2公婆 + 1工人 + 1個小朋友sometimes), 要每星期煲2-3次湯!咁我俾得合唔合理?

大宅

我hunghom街市choisum貴既十幾蚊斤有,平既十零蚊有2斤又有,quality都幾好架.而架的food真係貴左,不過如果妳budget係咁上下咪等个工人自己試下可唔可做到,或者佢格价好叻呢!
原文章由 fattumtum 於 08-1-15 10:37 發表
各位靚太, 你o地大約俾幾多錢個工人去買餸 加?
我個工人同我講最近d菜心要成$10一斤(係石硤尾街市wow), so that 佢話貴無買到... 咁我原先預約$500一個星期, 煮共六餐晚餐 (2公婆 + 1工人 + 1個小朋友someti ...

大宅

shek keep mei market, $500 is too much. $50 per soup, that means about $70 per dinner? what did she cook for you?

複式洋房

佢會自己安排, 通常3 or 4 個餸, 隔日煲一次湯!
餸: 1菜 + 1魚(烝 / 煎, 唔會係貴魚) + 1肉(同瓜炒一碟 / 烝肉餅) + 1小炒(sometimes)
湯: 豬肉/骨 煲 南北杏 / 白菜 ... (佢安排ga)
佢重識煲湯過我...

洋房

我工人姐姐會去旺角街市買, 佢話屋企附近個街市太貴, 通常一星期都係買$300 餸, 我屋企平日連埋佢都係得三個人食, 佢會煮兩碟餸, 多數都有湯, 無湯就會煲雪梨茶or 涼茶, 星期五&六就會煮三碟餸, 一般$300 都會搞得掂, 每晚都會向我報告番買咗咩同埋幾多錢

複式洋房

請教各位:

我新請工人, 但由佢自己去買餸, 佢去街巿買, 會唔會有困難呢?
(驚佢唔識同d 街巿人溝通, 又驚佢會比人"厄")

男爵府

其實佢煮咩, d餸你心中有數, 因為放假期間, 你都要去吓街市, 了解行程嘛, 就算佢唔識格價, 都可以知佢有無坤你嘛

大宅

I buy vegetable at wet market after work for next day's dinner. And I buy meat etc at supermarket once/twice per week. I ask my 工人 to supermarket only when something is out of stock.

I carry shopping bag with me every working day. I feel I am a 工人!

男爵府

每天$100
[

複式洋房

我們三個大人(包工人)食一餐晚餐,有靚湯、菜及肉,連埋當天我和工人(兩餸),另bb兩餐的餸,約要100元內,我有問過阿媽,佢話真係要咁貴呀,有次我問工人餸菜每樣價錢,誰不知佢自己出左錢不敢問我拿tim,佢叫我每次去街市同我一齊,我話我不會的,因為來回都要20分鐘,難得佢話遠d的街市會平過樓下百佳,所以我估佢都冇打斧頭...

若每天都要和工人一齊買,又要理埋bb﹐若自己去買,咪即係俾錢工人幫我照顧bb...

大宅

原文章由 michaelma 於 08-1-15 15:31 發表
我工人姐姐會去旺角街市買, 佢話屋企附近個街市太貴, 通常一星期都係買$300 餸, 我屋企平日連埋佢都係得三個人食, 佢會煮兩碟餸, 多數都有湯, 無湯就會煲雪梨茶or 涼茶, 星期五&六就會煮三碟餸, 一般$300 都會搞得掂 ...

Like your maid, my maid loves to walk to Mongkok market too. The reason is the same as yours.

If 3 dishes for dinner without boiling soup, average $60 should be enough. If we want to boill soup,we need to spend about $100 for that day. However, we usually buy some more food for breakfast and lunch.

複式洋房

綜合大家意見, 我諗每星期$500買餸都ok 啦! 不過依家d牛肉, 豬肉... 都加了價, 買餸真係唔平!!:-(

大宅

回覆 #1 fattumtum 的文章

依家d嘢真係勁超貴, 我自己買餸都覺得好q貴, 何況係工人去買呀, 有時d檔口見係工人買會騙佢地的都唔出奇呢...

禁止訪問

大宅

買餸$400一個星期, 煮共六餐晚餐 (2公婆 + 1工人 + 1個小朋友), everyday煲湯,2-3碟餸. Already enough la. (sometime she needs to cook lunch for us also, like this few days are my daughter's exam, i take my leave to study with her and we eat lunch at home)

首頁

尾頁

跳至