烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教怎樣整"壽司"

想和小朋友一起整"壽司",可否提供食譜及做法.

大宅

Re: 想請教怎樣整"壽司"

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我成日同我個女整加洲手卷食架。
材料:
蟹柳、日本青瓜(但我會選用本地青瓜,價錢平D)、牛油果、蟹耔、日本沙律醬(呢樣就一定要日本超級市場買,支沙律醬有個BB公仔嘜頭既)、紫菜、壽司米、壽司醋。
做法:
1)先將米煮成飯,用一個深碗盛上飯待冷後加入壽司醋,壽司醋份量可跟樽上指示。
2)將青瓜去皮切絲,將一條蟹柳切成一半,牛油果去皮切成長條。
3)所有材料預備好,用一塊紫菜加少少飯,每樣材料放一些(隨意便可,但不能太多,否則包唔埋),最後加上沙律醬,捲成雪糕筒型,好好味架!!!!

大宅

請問包好入雪櫃,第二日食會唔會林灑,或者無禁好味。

別墅

壽司放入雪櫃唔會林晒, 係會乾晒, 可以試下包好再入存氣盒, 應該無咁快抽乾水份。不過壽司隔夜食, 始終唔係咁好, 如果包左魚生, 就最好唔好留到第日啦!
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

大宅

小路 寫道:
沙律醬有個BB公仔嘜頭既

大既百佳超級廣場(近壽司凍櫃)都有得賣, 咁可以唔洗去咁遠買 :-P
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

Dear All,

Thanks for your help. I will try.

Pekkle-ET

首頁

尾頁

跳至