論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我印姐姐黎咗一個星期左右.
做野比我想像中快呀...當然都要提佢做好d啦.
我冇比時間表佢, 只係同佢講一般要求同做d乜.
老公公司近一般可以早食飯, 9:00pm印姐姐就可以洗完碗.
比你地會唔會再搵野佢做, 等佢唔好咁早休息呢?!
佢每日6:45am起身, 我又唔係想難為佢, 但9:00pm會唔會早得過份?!

複式洋房

我個姐姐都係做野超快,9:30pm洗好碗我就叫佢沖涼休息,不過佢好識做,會継續同我個囡玩、等我個囡飲埋11點餐奶,洗埋奶瓶,仲要講埋故事比我個囡才休息。其實我叫佢太太叫佢休息即代表個day可以落班,佢成日話冇所謂,小小事啫。第二朝佢要七點起身,所以,視乎姐姐個心態囉!! 不過,你認為個day佢做掂野未叫佢抖吓...

大宅

其實咁早都係因為我老公唔係度, 咁d食飯時間咪準時d囉.
我都有上網同其他媽咪講, 佢地都有教我...今日我都要佢每樣野做長少少...
好似叫佢dinner後要抺多次地咁...不過等我細b出世佢應該唔會可以咁早架啦.
我又唔係話做晒野唔休息得, 但怕佢遲d唔慣囉.:-|

原文章由 huichuchu 於 08-1-24 21:56 發表
我個姐姐都係做野超快,9:30pm洗好碗我就叫佢沖涼休息,不過佢好識做,會継續同我個囡玩、等我個囡飲埋11點餐奶,洗埋奶瓶,仲要講埋故事比我個囡才休息。其實我叫佢太太叫佢休息即代表個day可以落班,佢成日話冇所謂,小小事啫。 ...

珍珠宮

原文章由 天使兒 於 08-1-24 22:27 發表
我都有上網同其他媽咪講, 佢地都有教我...今日我都要佢每樣野做長少少...
好似叫佢dinner後要抺多次地咁...不過等我細b出世佢應該唔會可以咁早架啦.
我又唔係 ...

你呢個心態有d 問題.......
有冇諗吓, 如果佢拖慢嚟做, 係可以做到十点都做重緊.....
点解你對佢嘅 efficiency 冇表示嘉許之外, 重要揾多d 嘢俾佢做?
咁係唔係encourage 緊佢拖慢嚟做?
「細b出世唔會可以咁早做完」係另一回事嚟架!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我又唔係 ...

你個工人好衰咩??? 點解要佢dinner後要抹多次地呀???
我工人都係睇住我細b出世, 佢洗完碗沖完涼就會去休息(9點半), 而家, 細b出咗世, 佢洗完碗沖完涼就會同小朋友玩, 差唔多10點半會比奶細b食揍埋佢瞓架, 佢都遲咗瞓架, 但佢無問題喎~
樓主, 你因為佢9點半瞓, 你覺得早, 所以就搵嘢比佢做呀? 好似無聊咗d喎!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

我又唔係 ...

係呀, 同工人講明, BB出世後多野做D架喇, 清潔要再乾淨D, 同埋每晚要清理晒BB D用品先訓, 如洗晒D衫仔/紗巾/奶樽等, 比定心理準備工人, 等佢唔使他條慣, 多左個B攪唔掂.

大宅

我都有同佢講過話e+唔會咁忙, 遲d等細b出世先會幫d囉.
但佢黎咗一星期, 我怕佢慣咗咁早, 遲d會覺得點解之前得, 細b出咗世就唔得囉...

原文章由 PINKAVA 於 08-1-25 23:12 發表
係呀, 同工人講明, BB出世後多野做D架喇, 清潔要再乾淨D, 同埋每晚要清理晒BB D用品先訓, 如洗晒D衫仔/紗巾/奶樽等, 比定心理準備工人, 等佢唔使他條慣, 多左個B攪唔掂. ...

首頁

尾頁

跳至