論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

唔知續約菲傭有無影響 ? 有無人知 ?

東方日報報導 :
聘菲傭硬性須經代理
24/01/2008

【本 報 訊 】 菲 律 賓 政 府 對 輸 出 外 傭 實 行 嚴 格 規 定 , 自 本 月 十 五 日 起 , 本 港 僱 主 不 能 直 接 聘 用 菲 律 賓 傭 工 , 必 須 經 由 代 理 負 責 , 而 即 使 是 獲 豁 免 的 僱 主 亦 須 繳 交 共 八 千 美 元 ( 折 合 六 萬 多 港 元 ) 的 保 障 外 傭 費 用 。 香 港 家 庭 傭 工 僱 主 協 會 主 席 羅 軍 典 強 烈 反 對 新 規 定 , 指 對 本 港 僱 主 極 不 公 平 , 會 向 菲 律 賓 駐 港 總 領 事 館 了 解 情 況 。 僱 主 團 體 指 多 餘 兼
羅 軍 典 指 出 , 菲 政 府 過 去 一 直 准 許 由 傭 主 直 接 聘 用 菲 傭 , 多 年 來 相 安 無 事 , 形 容 新 例 簡 直 是 「 多 餘 」 。 他 指 , 目 前 本 港 僱 主 較 多 聘 用 菲 傭 , 以 往 僱 主 可 直 接 面 見 傭 工 亦 可 自 由 續 約 , 但 新 規 定 實 行 後 , 僱 主 卻 被 迫 經 由 代 理 負 責 , 平 白 需 額 外 支 付 數 千 元 代 理 費 , 對 僱 主 影 響 甚 大 。 香 港 僱 傭 代 理 協 會 主 席 兼 海 外 僱 傭 中 心 董 事 總 經 理 張 結 民 指 , 早 前 已 收 到 有 關 指 引 , 但 認 為 生 意 不 會 因 而 大 增 。 他 解 釋 , 目 前 超 過 九 成 半 的 聘 請 菲 傭 個 案 , 均 由 代 理 負 責 , 新 例 實 行 , 生 意 只 可 能 增 加 不 到 百 分 之 一 。

[ 本文章最後由 小師妹 於 08-1-24 10:52 編輯 ]

伯爵府

連菲傭都要經代理?有無搞錯!佢地唔管好d代理,良莠不齊至會迫到d人覺得自己direct hire好過經agent搵,而有時真係有d用開既工人返左鄉,心知工人本質,唔洗再介紹,想direct hire又要益agent?點解呀!菲政府收agent回佣乎?!

真係痴痴地,你地d妹好得咩!不知所謂!

子爵府

醒目開學勳章

到時我就有籍口唔打工哪,自己湊女囉!
菲正苦,叫你D外傭返鄉下耕田啦,你覺得香港人無賓姐唔得,真係錯Q哂,搵唔到佢地著數就搵僱主著數
你估淨真係無o左你唔得咩?:;pppp:

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

真係痴Q線

男爵府

好彩剛在15號前做咗direct hire

原文章由 catcat_22 於 08-1-24 11:20 發表

真係痴Q線
:-P

伯爵府

好媽媽勳章

香港人冇晒自由, agent一定勁加價, 轉行做agent好過! :;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

唔叫佢收都唔得呀............

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

據我所知,續約及搵本地完約無影響.
另我bun都有同我講,因為有d bun會介紹d同鄉黎,但就要收d同鄉$$,先借$比佢黎,黎到要個妹去借財記還番比佢,搞到有d妹還唔到就走佬.又或者好短時間比僱主炒左又還唔到...所以出條咁既例黎杜絕d壞蛋bun搵同鄉老襯喎.
我理解即係杜絕d在港壞蛋搵外快呢.

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

有無攪錯呀
我依家好多朋友都寧願請印唔請菲,佢咁攪落去,d人咪走去請晒d印law

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 FA8866 於 08-1-24 13:48 發表
另我bun都有同我講,因為有d bun會介紹d同鄉黎,但就要收d同鄉$$,先借$比佢黎,黎到要個妹去借財記還番比佢,搞到有d妹還唔到就走佬.又或者好短時間比僱主炒左又還唔到...所 ...

幾驚連本地完約都受影響呀! 我即時問我個菲姐, 佢都話只係direct hire海外嗰啲先受影響.

公爵府

原文章由 Froggy_joe 於 08-1-24 14:00 發表
有無攪錯呀
我依家好多朋友都寧願請印唔請菲,佢咁攪落去,d人咪走去請晒d印law

菲做得咁既決定,我諗印個邊都會啦.

咪即管睇下咁做會唔會減低佢地借$/走佬/博炒既機會啦.:lol 暫時睇最受影響係個d收工人$$幫佢地申請黎港個d囉.

公爵府

原文章由 sweetcouple 於 08-1-24 13:56 發表

咁都冇咁驚....

但, 會唔會令d有本地經驗的maid更加巴巴閉閉呢!?

本地經驗的maid不嬲都巴巴閉閉啦.

伯爵府

好媽媽勳章

咁都好d!

原文章由 FA8866 於 08-1-24 13:48 發表
另我bun都有同我講,因為有d bun會介紹d同鄉黎,但就要收d同鄉$$,先借$比佢黎,黎到要個妹去借財記還番比佢,搞到有d妹還唔到就走佬.又或者好短時間比僱主炒左又還唔到...所 ...

男爵府

direct hire 唔得, 請問經agent 做手續做direct hire 又得唔得呀.

大宅

醒目開學勳章

其實自從印印唔可以轉agent開始 (1月1日), 有好多 agent 公司都已經加晒價, 經我個 agent 請現成印印都加左成一仟蚊 (由 hk$ 3000 加到 hk$ 3980), 你話勁唔勁.....

依家菲傭又攪單咁既野, 睇怕都係益左 agent 加價嫁啦.....

公爵府

原文章由 Krymum 於 08-1-24 16:48 發表
direct hire 唔得, 請問經agent 做手續做direct hire 又得唔得呀.

呢個我bun話ok喎,即係唔係直接由一個工人同僱主上領事館做就ok.

男爵府

唔該晒:-P

原文章由 FA8866 於 08-1-24 17:43 發表

呢個我bun話ok喎,即係唔係直接由一個工人同僱主上領事館做就ok.

水晶宮

嘩, 咁都好d... 我睇到單新聞真係又驚又激氣....
仲咩無啦啦要我地做僱主比咁多錢攪續約?
呢d門檻盞阻住自己國民出外搵真銀.
佢地內部管好d, 就唔洗攪到用家啦.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-1-24 22:36 編輯 ]

公爵府

原文章由 birdbird 於 08-1-24 22:35 發表

嘩, 咁都好d... 我睇到單新聞真係又驚又激氣....
仲咩無啦啦要我地做僱主比咁多錢攪續約?
呢d門檻盞阻住自己國民出外搵真銀.
佢地內部管好d, 就唔洗攪到用家啦. ...

其實我好衰咁諗,佢地做得硬d,都總好過我地個正苦咩q都唔做. 我叫我bun今個sunday放假返教會收下風,睇下係咪真係咁.但個影響有幾大,會唔會搞到我地我都仲未知. 收到風再報料.

首頁

尾頁

跳至