跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期日開始忍唔到尿,感覺有些分泌滲出,心想BB愈來愈墮,壓著膀胱以至尿急,果日不敢離開家門一步,亦只用衛生巾頂住先。
心想反正星期一都要產檢,到時候才問醫生囉‥
星期一產檢時,我同姑娘講:鋪多些防護紙在床上,因為我有些少分泌液流出,姑娘驚訝地說:妳係唔係穿水呀?!此時候我才驚覺係喎‥分泌物無色無味,跟尿液完全不同喎 姑娘馬上叫醫生出來,聽到BB心跳後,馬上呼喚嬸嬸推輪椅上病房,經過多項的測試,證實是穿羊水,因為超過24小時要馬上上產房,我叫老公收工後上來產房找我,醫生替我注射抗生素、催生針,又讓我做無痛分娩,我和丈夫在產房內已經幾個小時,期間我們說說笑講將來‥突然一大班姑娘衝入產房說BB心跳很弱,需要馬上做手術取出!此時才慌亂起來,又驚又喊 在冰冷的手術床上全身麻醉後,待有點知覺後聽到有聲音說BB已經平安出世了,此事我才放下不安的情緒‥

好多醫生都來罵我說穿水超過24小時是非常危險的!可是我不是一下子流一灘羊水喎~ 所以我和BB是好幸運地‥

慶幸姑娘的細心,馬上察覺得到,不過手術後第二朝居然無醫生來見我,我立刻要求遷往二等房,果度D姑娘和嬸嬸都好nice,尤其感激黃漢光醫生的細心和跟進,解釋得非常清楚,而姑娘就詳細地解說育嬰及護理,見到我這種新手媽媽主動提供協助,亦說盡安撫的說話,晚上又可以安心瞓覺,此外又可以自選餐單,結果住了四晚,我和BB可以一齊出院返屋企啦~

別墅

真係好彩, 母子平安就好啦!!恭喜晒!

原來穿水, 可以咁耐都無陣痛, 真係估唔到!!

大宅

Congratulations!!

男爵府

點樣分係穿左水呢?
我今朝都流左d好似白帶咁既野出黎,
平時唔會留咁多分泌既,
之後又冇流喎, 又冇痛,
呢d 唔會係羊水瓜?

原文章由 cecily88 於 08-1-27 15:49 發表
上星期日開始忍唔到尿,感覺有些分泌滲出,心想BB愈來愈墮,壓著膀胱以至尿急,果日不敢離開家門一步,亦只用衛生巾頂住先。
星期一產檢時,我同姑娘講:鋪多些防護紙在床上,因為我有些少 ...

子爵府

牛年勳章

恭喜!恭喜!有驚冇險...
我們這些頭一胎的媽媽(包括我自己在內),很多時也是蒙查查 ,不過最重要的是最後母子平安...第二胎時醒D!!!
大家保重!!!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

恭喜晒~~最緊要母子平安~~不過我都唔知穿水流出黎個d野會係點!!

子爵府

原文章由 cecily88 於 08-1-27 15:49 發表
星期一產檢時,我同姑娘講:鋪多些防護紙在床上,因為我有些少 ...

同我大致差唔多
我穿水又係滲下滲下,條underwear濕左共換左兩次(以為自己失禁),之後又無再滲.稍後又有小陣痛,半小時後又無哂痛,無幾耐見紅,最終決定去醫院,姑娘檢查後話係穿水 .
大家要小心啊,唔好以為穿水一定係流好多水

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

恭喜, 最緊要係母子平安.

伯爵府

畀面勳章

死啦,,我都好驚會唔知wo...
我而家日日都用緊護墊,,會唔會冇咁易知道超左水呢?(即係如果又遇到你咁樣ge情況).

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Congratulations!!
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

大宅

恭喜! 祝BB身體健康! 我都成日尿急, 真的唔識分係尿定係穿水!

大宅

CONGRULATIONS!

大宅

總之有懷疑就入院,因為BB既生命就在我們手中!!
原文章由 小孖寶 於 08-1-28 12:54 發表
恭喜! 祝BB身體健康! 我都成日尿急, 真的唔識分係尿定係穿水!

大宅

Congratulation!!!!1

別墅

姑娘話我聽︰羊水是無色帶有少許氣味,當時我卻以為是尿液或者白帶之類的分泌物,所以才低估了穿水‥
總之遇到奇怪的生理變化要多加留意,或者問醫生,因為當日家人都沒有意識到穿羊水可以慢慢滲透,所以我覺得自己好慶幸:-P
原文章由 bb409 於 08-1-27 16:41 發表
點樣分係穿左水呢?
我今朝都流左d好似白帶咁既野出黎,
平時唔會留咁多分泌既,
之後又冇流喎, 又冇痛,
呢d 唔會係羊水瓜?

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

話! 真係好險~ 好彩冇事, 祝你和bb健康快樂~

複式洋房

恭喜晒.....好彩有驚無險! 你轉去住二等房咪好貴囉!

洋房

恭喜晒, 祝你同bb健康幸福快樂
BB健康,快高長大!!!!

別墅

恭喜晒

---------------------

大宅

母子平安就好啦!!恭喜晒

首頁

尾頁

跳至