懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家意見.
有冇jm 只係得c6一個揾$養起成頭家又搞得掂?
我edd 出年3月,想唔做野自已湊bb.有冇jm 可以list 下bb 出世至上k3大概幾洗费?
因為我好想計下條數如果得c6一個揾$work 唔work.我地好worry 如果我唔做野經濟上會搞唔掂.

我有frd case 得c6揾二萬,二個女,一個係小二,一個兩歲,供埋樓都仲搞得掂.
我c6話冇可能...所以我好worry ...
請各jm 比d 意见.thx thx thx.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有冇jm只係得c6養起成頭家架

個個人洗費吾同,標準又吾同

我自己1歲前大約5千1個月,之後就3千左右,到k1讀學券學校加學野6至7千左右。

.........................................

複式洋房

老公得份糧,你倆公婆洗費比現在要減一半,冇名牌要淘宝,要識慳,冇得換電話,冇得用4G手機計劃,9成9在家吃飯,冇旅行或幾年一次,冇租/供樓,收入万八可以養一家三口,好多人係甘,一定得。

大宅

回覆:有冇jm只係得c6養起成頭家架?

兩萬蚊一家四口掂係掂,但可能買件衫或去一次迪迪尼都要計過度過。

雖然話,有錢唔代表小朋友一定成長得健康快樂,但如果個個月都猛猛緊,小朋友病左都要排政府,就好似唔係咁好囉

當然啦,都要睇番你本身份工長唔長時間同埋過唔高人工先知點取捨

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:老公得份糧,你倆公婆洗費比現在要減一半,冇

原帖由 tabo2505 於 14-09-16 發表
老公得份糧,你倆公婆洗費比現在要減一半,冇名牌要淘宝,要識慳,冇得換電話,冇得用4G手機計劃,9成9在家吃飯, ...
冇租樓又冇供樓?咁住邊?

複式洋房

...仲有要讀有學券幼稚園,去康文處學野

複式洋房

同6299住

複式洋房

有朋友係甘,一個老公揾食,兩個仔一病排急症$100...迫住甘做

大宅

引用:兩萬蚊一家四口掂係掂,但可能買件衫或去一

原帖由 菇兒 於 14-09-16 發表
兩萬蚊一家四口掂係掂,但可能買件衫或去一次迪迪尼都要計過度過。

雖然話,有錢唔代表小朋友一定成長得健 ...
咁我frd 真係冇做野後一蚊都冇洗得.衫褲咩都冇買.佢同我講去街市買$7/兩斤菜心食三日..
我c6話我實唔得....

大宅

C6一人揾,養6個,父母,老婆,兩個bb

大宅

咁我覺得睇你點洗,我老公之前搵萬五,養一家三口,扣埋保險同儲錢,大約一個月洗一萬鬆d囉,咁99佢有地方比我地住,唔洗供樓同租樓,不過如果病左睇私家仲要專科就要動用儲蓄,廸廸尼海馬公園就冇去過,自己買衫同出街食飯明顯都小左,咁依家老公搵二萬五,囡囡讀n班冇資助,我地已經計劃緊生多個,計落仲可以有小小錢儲囉

男爵府

引用:想問下大家意見.有冇jm 只係得c6一個揾$養

原帖由 jillbanana 於 14-09-16 發表
想問下大家意見.
有冇jm 只係得c6一個揾$養起成頭家又搞得掂?
我edd 出年3月,想唔做野自已湊bb.有冇jm 可以 ...
人地層樓n年前買落咪得,供少少一個月。我老公都樣起頭家,未知道洗費,但應該無問題阿。

大宅

引用:Quote:原帖由+菇兒+於+14-09-16+發表兩萬蚊

咁我frd 真係冇做野後一蚊都冇洗得.衫褲咩都冇買.佢同我講去街市買$7/兩斤菜心食三日..
我c6話我實唔得.... ...
我正話其實都想用菜來比喻

唐生菜7蚊兩斤成棵食得,西蘭花成十蚊斤得d花食得。夠唔夠洗真係好難講。

大宅

引用:咁我覺得睇你點洗,我老公之前搵萬五,養一

原帖由 fish0081 於 14-09-16 發表
咁我覺得睇你點洗,我老公之前搵萬五,養一家三口,扣埋保險同儲錢,大約一個月洗一萬鬆d囉,咁99佢有地方 ...
我c6話k1 要成二千蚊一個月,究竟係唔係?返全日,屋邨樓下既幼稚園.

男爵府

回覆:有冇jm只係得c6養起成頭家架?

其實好睇個人心態。。 我恨不得出黎做野,我見上面D全職媽媽係有樂在其中的

別墅

回覆:jillbanana 的帖子

我個囡黎梗都打算俾佢返全日,扣埋學劵一年要俾$18000學費,我唔知包左茶點,書簿未! 其實學費資料可以係教统局個網,搵返你心儀果間學校睇,就睇到架啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 fish0081 於 14-09-16 發表咁

我c6話k1 要成二千蚊一個月,究竟係唔係?返全日,屋邨樓下既幼稚園.
K1扣埋學券差唔多呀,不過k1入息唔過某個數可以申請學費資助

男爵府

我寧願自己辛苦d, 都要比最好既bb. 仲有, 如果得 C6 一個做嘢會好risky。

男爵府

引用:個個人洗費吾同,標準又吾同我自己1歲前大

原帖由 lovestarry001 於 14-09-16 發表
個個人洗費吾同,標準又吾同

我自己1歲前大約5千1個月,之後就3千左右,到k1讀學券學校加學野6至7千左右。 ...

一歲前使$5000?
使去邊.....要咁多?

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:小野花 的帖子

奶粉1k, 尿片500, 睇醫生打針平均1千 (我仔半歲後開始勁病),保險2千,雜費5百。

.........................................

首頁

尾頁

跳至