論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日分別行中環&銅鑼灣, 見菲傭打扮撲素, 但印傭就非常恐怖, 尤其係眼化妝同髮型,髮色,動靜,十個有九個令人側目. 近來仲睇到咁多麻煩事都係發生係印印身上,香港人會唔會漸少請印.

男爵府

對, 現今d印印真是作風非常大膽, 佢地比菲姐更難攪, 菲姐讀書多d, 明事理會多d, 印印教育程度少, 學壞真是很容易!!

男爵府

但印印勢力無菲咁大, 而且唔會樣樣斤斤計較, 加上菲又可以有加拿大呢個天堂爭人, 所以會唔會一樣危險呢?

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

我唸我而家個印完約後(仲有年幾),我都會轉菲姐,以前我老公唔鐘意菲姐,話佢D多麻煩野發生,印印純D,但呢兩年,我發覺D印印真係進步神速,菲姐多數都係屈錢,但印印下下就話打BB,比D唔知咩僱主飲之類,如果兩樣要我揀,我寧願比人屈錢好過個仔比人打囉!
而且我都唔覺印印真係蠢喎!只係佢地扮蠢遮,我覺得菲姐衰得明刀明槍,而印印唔到最後,你都唔知原來佢地個心咁衰囉!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實你點知果個係賓定係印? 我一路以前維園果d係賓, 直到我請左工人, 帶佢經過維園, 佢話一句都聽唔明, 至知果d唔係同鄉(靠外表, 連佢地自己都分唔到)
我住維園隔離, 每個星期日都見好多印印, 講真, 正常既佔大部分, 而有d真係好恐怖的, 我心唸, 請著呢d就真係前世(同身鐵鍊又食煙咁)
至於賓, 好多agent都話佢地集團式作反, 頂唔順, 而印傭一般"怕死"d, 唔敢亂黎.........當然, 賓都有好多的, 我而家請個賓都唔錯呀
賓好定印好, 睇運氣架咋..........
原文章由 BABY-SUM 於 08-2-4 03:08 PM 發表
尋日分別行中環&銅鑼灣, 見菲傭打扮撲素, 但印傭就非常恐怖, 尤其係眼化妝同髮型,髮色,動靜,十個有九個令人側目. 近來仲睇到咁多麻煩事都係發生係印印身上,香港人會唔會漸少請印. ...

大宅

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-4 17:08 發表
其實你點知果個係賓定係印? 我一路以前維園果d係賓, 直到我請左工人, 帶佢經過維園, 佢話一句都聽唔明, 至知果d唔係同鄉(靠外表, 連佢地自己都分唔到)
我住維園隔離, 每個星期日都見好多印印, 講真, 正常既佔大部分, ...

我賓賓教我好易分,係維園同銅鑼灣一帶係印,因為印尼領事館係銅鑼灣,賓賓就係中環同金鍾,因為近教堂同領事館。

講番請賓同印,我無諗過請印,因為我嬸嬸係印尼華僑,佢證實差不多個個印尼妹都會落降頭,嚇到我唔敢請印

別墅

我分菲同印, 都係純粹睇地區, 如果係mtr, 我都分唔出.搭電車去中環果d, 多數都係賓.

bb012506,

我同意你講法,破財擋災,錢冇左最多搵過, 人命就番唔到轉頭, 我啱啱完約的印, 我從來都唔覺佢笨&純(佢食煙&飲酒),比起第一個工人真係進步好多.所以我而家就試請菲姐,大家都係三千幾,起碼英文環境,對小朋友有幫助.

原文章由 bb012506 於 08-2-4 16:30 發表

印印真係進步神速,菲姐多數都係屈錢,但印印下下就話打BB,比D唔知咩僱主飲之類,如果兩樣要我揀,我寧願比人屈錢好 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔係下化??!! 咁激~~~~~~~!!!
我只係唔鐘意印尼人, 中文又講唔好, 英文又講唔好, 寫又唔識睇, 都唔知點溝通
我女有個nursery同學, 本來一直請印, 點知有次有人問, 點解佢個仔講野有鄉音 嚇到佢即刻換左個工人
原文章由 Lilo 於 08-2-4 05:46 PM 發表

講番請賓同印,我無諗過請印,因為我嬸嬸係印尼華僑,佢證實差不多個個印尼妹都會落降頭,嚇到我唔敢請印:surpris ...

大宅

落降頭 我真係好驚呀.

原文章由 Lilo 於 4 2 2008 17:46 發表

我賓賓教我好易分,係維園同銅鑼灣一帶係印,因為印尼領事館係銅鑼灣,賓賓就係中環同金鍾,因為近教堂同領事館。

講番請賓同印,我無諗過請印,因為我嬸嬸係印尼華僑,佢證實差不多個個印尼妹都會落降頭,嚇到我唔敢請印:surpris ...

男爵府

我自己請過賓&印.........可能我好彩(暫時仲未有大件事)........我覺得印好過賓.........印 - 刻苦耐勞,服從性高,我個印唔識打扮,好土但做野好醒.......佢之前係星做過.........果5年低人工完全比晒屋企人........而家要從0開始........所以無多餘$比佢使........其次
agent叫我唔好比佢放假........補$.......出得街多好易學壞........經過第一個工人.........而家我識得點管工人........而佢對有點d怕我........暫時仲under control.........用左就黎1年喇.........so far so good.

複式洋房

我過去幾有請過賓同印, 至於你問我賓好D定係印好D, 就真係睇下你好唔好彩, 我請果D, 大多品性都算純良, 有時都會蠢蠢地, 只要你信任佢, 大家的關係就會好好, 而印呢, 都用過幾個, 但質素就每況愈下, 剛剛上星期先炒咗個印, 佢偷野, 食煙, 故意不服從我的意思, 之前另一個印呢, 成日都駁咀, 好難教, 如果佢係我個女, 我實趕佢出街.

而家請番個賓, 個人都無之前咁燥, 所以都係要睇下你的彩數.

大宅

我都係

(而家請番個賓, 個人都無之前咁燥, 所以都係要睇下你的彩數.)
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

男爵府

我估係撞彩多d,我用過3個印,每兩年換一個,當中有好有一般,吾係特別話一定好:我試過最新個開頭做左d可以即炒既大錯,我都搏一搏,同佢講,一般就炒,不過俾一個最後機會佢,就用到而家;我有d同事用菲傭,都係差吾多,最吾好彩個就2年換左5個。

印傭無咁聰明,她們來自較差的地方。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

我無諗過揀印.
因為我唔需要佢地服從性高同刻苦耐勞.
我要一個話頭醒尾,品性唔差既工人就夠啦.
因為我對家務要求唔高,只要佢對阿囡好,無不良嗜好,就ok.
所以,除非工人借左錢想博炒然後走路,如果唔係,係我屋企做工人都幾嘆架,咁佢識諗就會珍惜囉.尤其係佢同同鄉傾落,就更加知道係我家做工人既好處啦:
1.除非我有柯打,否則工人鍾意幾點起身都得.
2.我煮埋比佢食.
3.唔洗佢買送.
4.佢休息日我從無管佢幾時返.
5.煮埋野比佢去街同朋友分享.
6.送小禮物比佢,有時多到佢可以送比朋友添.
7.買野食預埋佢個份.
我得到既回報係:
1.佢做野自動波,有時叫佢一齊出街飲茶,佢都會堅持抹埋地先.
2.教阿囡各方面既野,包括體能訓練,講野,禮貌,德育
3.阿囡病,佢自動唔放假,留係屋企陪阿囡.
4.我老公同阿囡玩時,幫手睇住我老公,唔比佢同阿囡做危險動作
5.關心我(有無帶電話,百達通,眼鏡...有無著夠衫)
6.去到我99/媽咪屋企,一定主動幫手做野.
7.尊敬我.

別墅

回覆 #1 BABY-SUM 的文章

我見好多tom boy都係印印,有啲仲整到個頭五顏六色,又穿勁多耳鐶,真恐怖!我第一個工人係印印,不過佢啲眼神成日閃閃縮縮,同佢影相永遠唔望鏡頭,講嘢又吋,成日似住自已識中文就响我99面前認叻,唉!見佢對阿女都OK,就用咗4年;跟住想阿女講多D英文,所以就開始用BunBun,第一個BunBun學歷好,又做到嘢又肯同阿女玩,都唔錯!不過續咗約半年就申請去Canada,但佢又叫做衰唔晒,俾咗2個月時間我請人;到咗而家呢個BunBun,嚟到先知佢D英文唔掂,我講得快,佢就catch唔到;成日以為自己剩係做'家務助理',其餘D嘢:好似叫阿女起身、整lunch box、D嘢爛咗或者要維修要通知我,呢D經常唔記得,講完一、兩日又發生,簡直嘔血,佢除咗個樣係菲律賓人之外,我以為我請咗印傭!不過我諗我都唔會用印印,因為佢哋越來越麻煩。

大宅

原文章由 方方媽媽 於 08-2-11 19:39 發表
我無諗過揀印.
所以,除非工人借左錢想博炒然後走路,如果唔係,係我屋企做工人 ...

你們互相尊重,係好僱主同好員工典範.
其實我都頭痛緊係咪應該所有野都比哂佢做先叫做稱職o既僱主.因為如果我話比人聽我唔駛賓賓幫我/我對孖女/老公洗衫,唔洗幫孖女洗奶瓶同蒸奶瓶(總之有些我覺得比較重要的事情我想自己做返)會比人話(我媽咪)o甘你請賓賓黎做咩呀????因為我係非常注重衛生的人,所以有關囡囡的起居飲食巳至穿著我都想自己跟返.不過我係一個working mom, 而家有姑奶睇住(不過都係睇多幾個月),佢幫我煮比孖b女食,而我返到去就負責洗對女o既衣服,同洗/蒸奶瓶.所以我而家雖然有賓賓,但係某程度上我都想自己跟返某樣做開o既事,你地點睇呢???請指教.

大宅

原文章由 方方媽媽 於 08-2-11 19:39 發表
我無諗過揀印.
所以,除非工人借左錢想博炒然後走路,如果唔係,係我屋企做工人 ...

希望多d 你o既case o係度見到,o甘我地d媽咪就唔駛o甘驚青.我都好希望我個賓賓好似你個賓賓o甘樣對我,我地一家人都一樣會對佢好.

大宅

係呀, 我都係, 洗奶樽, 同仔女沖涼, 刷牙, 餵奶都基本上係自己來, 唔好當話益佢地唔洗佢做, 而係當對自己d 仔女好d, 始終親力親為係好d。你唸下, 洗唔乾淨d 奶樽仲大件事。
我重來都唔會比個小b 同個工人獨自留下屋企 (日中我媽媽來看住), 所以d 人都成問我, 你請工人做乜呀! 不過我自己就覺當對自己d 仔女好d , 唔駛佢做並唔代表益左佢。

印方面, 請個一個都怕怕, 你對佢幾好都好, 佢對你幾好都好 (好到連d 街坊都讚, 去公園同阿仔寸步不離, 驚佢跌), 但最終都係落野係d 水到, 佢地既解釋係"heart together"喎!!!

首頁

尾頁

跳至