婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

以前我99每年都叫我同老公年初二中午返去食開年飯, 我哋年年都有返. 今年團年時我哋都主動同佢講定我哋會返去食開年飯. 點知年初一老公打電話畀99問佢幾點開飯, 等我哋預番時間過去時, 佢竟然話今年唔會煮開年飯, 因為佢個大仔唔喺香港. 我老公聽到都愕晒然. 我99有4個仔, 2個女, 我老公係排第尾(仔計). 平時我哋都知佢重男輕女, 仲要超偏心個大仔同佢個大孫, 但係都唔駛做到咁出面卦. 攪到我老公都有d唔開心tim. 最激氣就係今日佢竟然打電話畀我老公問我哋今晚會唔會去同佢一齊出街食開年飯, 因為佢個大仔今晚約咗佢開年. 我老公一句話唔嚟就算, well done呀!

洋房

又系d偏心既奶奶:tongue: :tongue::tongue:

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘜食開年飯有分仔女?大細?
我又唔多清楚喎?

我奶奶得我老公一粒仔(上面有三個家姐),
每年年三十我地就返6299到團年,
跟住過埋夜(因為佢地住離島),
一般我地年初二就返出香港。
以往我地都冇食開年飯就走,
因為趕去我媽到拜年同食飯,
所以年年初二個餐開年飯都係得我三個姑奶地同佢食,
咁我三個姑奶都冇去夫家屋企食開年飯啦!?-(

大宅

好媽媽勳章

冇聽過,乜開年飯唔係一定要煮架咩...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

吓..?

由細到大, 我地開年飯係返阿婆屋企食, 唔去男家架噃....乜開年飯係响男家食架咩?

[ 本文章最後由 kiki.kiki 於 08-2-11 00:19 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

自己嘅仔都要分大細, 妳99有無攪錯
做得咁出面, 我係妳老公都會勁唔開心

珍珠宮

梗係為全家啦, 不過你奶奶偏心, 咁你老爺唔會有意見咩, 6個都係自己生的仔女. ?-(

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你老公唔開心都好正常....不過作為新抱....另一角度睇....咁唔係仲好咩? 唔洗見到d唔想見既人(如果你同99關係好好既咁我講聲sorry)

複式洋房

未聽過呢個講法wor, 淨係知初二就係食開年飯! 你99都真係好偏心, 有大仔陪先順便叫埋你地食.:;pppp:

原文章由 bonniec2000 於 08-2-10 02:25 發表
以前我99每年都叫我同老公年初二中午返去食開年飯, 我哋年年都有返. 今年團年時我哋都主動同佢講定我哋會返去食開年飯. 點知年初一老公打電話畀99問佢幾點開飯, 等我哋預番時間過去時, 佢竟然話今年唔會煮開年飯, 因 ...

複式洋房

你99邊度鄉下架???

別墅

原文章由 LILY媽咪 於 08-2-12 00:34 發表
梗係為全家啦, 不過你奶奶偏心, 咁你老爺唔會有意見咩, 6個都係自己生的仔女. ?-(

我62已經唔喺度啦, 不過佢喺度時, 都好似係99話事.

別墅

原文章由 瑤瑤~ 於 08-2-12 00:45 發表
你老公唔開心都好正常....不過作為新抱....另一角度睇....咁唔係仲好咩? 唔洗見到d唔想見既人(如果你同99關係好好既咁我講聲sorry)

以前我同佢都無乜嘢, 關係都幾好, 但自從有一次佢同我講話"做人唔駛識做家頭細務同煮飯, 淨識揾錢就得, 無錢d人先要自己煮飯, 有錢d人都出街食好嘢啦." 我就越嚟越唔鍾意佢.

別墅

原文章由 cat.cat 於 08-2-18 23:33 發表
你99邊度鄉下架???

好似係台山.

大宅

無聽過喎! 開年飯唔係為佐全家人咩??

你99 都偏心到出哂面喇~:;pppp:

大宅

原文章由 bonniec2000 於 08-2-19 02:43 發表

好似係台山.

關邊度鄉下咩事吖!

d老嘢唔想做嗰陣就咩籍口都噏得出啦,
呢d叫恃老賣老吖嘛!
同樣地佢要做一件事嗰陣,就咩歪理都有得攞嚟講咁lor!

開年飯係煮俾一家人又好,一個人都好,食,
係傳統習俗嚟,
邊有分大細,佢都低能嘅!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

梗係一家人一齊食啦,邊有分話長子嫡孫
唔洗同佢地一齊食仲好

民房

我老公d屋企排位同你一樣, 我9962又係偏心都出面,有襯咩事要俾$就搵我老公, 有咩好野就留俾佢大仔, 真係好憎佢地.連我都要俾佢地指東指西,做lee樣做果樣, 要服待埋佢大新抱,睬佢地都有味

珍珠宮

我99都係逢年初二在家煮開年飯, 冇話咩边個唔返就冇得食咁喎.....

首頁

尾頁

跳至