烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

,""?,?,thx~

禁止訪問

好媽媽勳章

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

街市賣山草藥舖頭都會有新鮮龍脷葉埋賣(一年四季都有,我奶奶都有種,好粗生)。

至於山芋,係乜東東?係唔係有少少紅色係個尖尖個度,又似筍又似芋頭ge根球?
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

原文章由 zitalin 於 08-2-12 01:22 發表
新鮮龍"利"葉在花墟近太子道大街那邊, 中間有一檔專賣新鮮蛋, 蘆薈之類的東西.

zitalin,~:loveliness:

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-2-12 01:37 發表
街市賣山草藥舖頭都會有新鮮龍脷葉埋賣(一年四季都有,我奶奶都有種,好粗生)。

至於山芋,係乜東東?係唔係有少少紅色係個尖尖個度,又似筍又似芋頭ge根球? ...

, ,~:D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 happykklam 於 08-2-12 01:41 AM 發表

唔該晒召藥師,不過我呢度街市無賣山草藥舖頭呀 竹芋我睇佢個樣好似筍甘架,話用黎煲湯止咳潤喉喎~:D

即係一條條幼身米白色好似筍個d?有d大菜檔會有,我諗花墟有賣龍脷葉ge地方都應該有ge(又係一年四季都有,我奶奶都有種,不過我地一直都唔知叫乜東東)。

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-2-12 01:47 發表

即係一條條幼身米白色好似筍個d?有d大菜檔會有,我諗花墟有賣龍脷葉ge地方都應該有ge(又係一年四季都有,我奶奶都有種,不過我地一直都唔知叫乜東東)。 ...

look,thx~

大宅

係買粉"郭"、竹庶、馬蹄或菜檔會有得買,亞姐話去濕、清腸熱喎。

超級版主

前幾日我奶奶用佢加黃豆煲水飲,乜調味都唔加,有豆香又清甜,d竹芋又粉得黎帶d纖維同少少爽口,幾特別架。

子爵府

原文章由 sally314 於 08-2-12 21:52 發表
係買粉"郭"、竹庶、馬蹄或菜檔會有得買,亞姐話去濕、清腸熱喎。

Sally,thx~:loveliness:

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-2-12 22:03 發表
前幾日我奶奶用佢加黃豆煲水飲,乜調味都唔加,有豆香又清甜,d竹芋又粉得黎帶d纖維同少少爽口,幾特別架。

d?

大宅

原文章由 happykklam 於 08-2-12 22:11 發表

Sally,thx~:loveliness:

唔洗客氣:-P

超級版主

原文章由 happykklam 於 08-2-12 10:13 PM 發表

d黃豆駛唔駛搞爛呀?

只係洗完浸淋先煲,煲個半半鐘左右,d豆好淋,d水又清甜(鍾意清淡同原味ge人就會鍾意,而且清腸胃)。

子爵府

原文章由 召藥師 於 08-2-12 22:39 發表

只係洗完浸淋先煲,煲個半半鐘左右,d豆好淋,d水又清甜(鍾意清淡同原味ge人就會鍾意,而且清腸胃)。

,,thx~:loveliness:

首頁

尾頁

跳至