論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近日天氣咁凍, 各媽媽會否接受工人用熱水洗衫, 洗碗, 煤氣費會很貴.
已建議她帶手套, 但她說帶手套會敏感. 有無防敏感膠手套買?
請給意見.

大宅

原文章由 yankimama 於 08-2-13 14:56 發表
近日天氣咁凍, 各媽媽會否接受工人用熱水洗衫, 洗碗, 煤氣費會很貴.
已建議她帶手套, 但她說帶手套會敏感. 有無防敏感膠手套買?
請給意見.

no la!!!!!!!

水晶宮

我自己洗碗,都係用凍水架乍.
我無諗過比工人用熱水噃.

大宅

洗衫一定唔得,會縮水架!
洗碗都可考慮..
如果手套敏感可先在內穿一對布手套,藥房有得買,$3-5一對

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我住呢度真係好凍,如佢用熱水洗碗,我唔會介意,但一定要佢戴手套先,都頂唔順先用熱水.因熱水好傷皮膚,如佢本身已敏感,更易爛手架.
您可去買對薄棉手套比佢戴係入面先再帶膠手套就ok了.:mrgreen:

洗衫用機洗,所以無咁既問題.

大宅

我工人連刷牙洗面都用熱水架
後來我發現同佢講我都係用凍水
點解你要用熱水呢
(我用電爐0架)
但我返左工就唔知佢有冇用啦

男爵府

Thanks for all moms comment. I hope she can listen to me la! I also do the washing by cold water.

伯爵府

好媽媽勳章

me too. 我會俾手套佢戴.

原文章由 方方媽媽 於 08-2-13 15:00 發表

男爵府

佢無問我就用熱水洗碗, 但我覺得OK, 因為天氣凍, 但佢只係洗碗先用熱水, 而我自己都用熱水洗碗啦

男爵府

我個工人, 拖地/ 洗碗/ 抹屋...全部都用熱水, 重要係問都唔問果只, 不過由於天氣咁凍, 都由得佢啦

珍珠宮

唔係話刻唔刻薄既問題, 我自己做乜都係用凍水(沖涼例外), 香港地, 凍極都係6度以上, 市區都有10度啦~ 凍唔死佢架~ 叫佢帶對手套, 唔夠就帶夠兩對.

男爵府

i also let my maid use use 手套 or 熱水洗碗... but not 洗衫.. afraid 會縮水~ besides, I will try to arrange less 手洗衫 these days lor. (but she will 手洗 her own 冷衫)

btw.. since the maid needs to take care of baby... so, she needs to 洗手very often.. but 洗 一洗手 also use 熱水... D 水未熱 already 洗完 la.... but already used the 煤氣 ..... 煤氣費 will be very expensive la.... how to prevent ar?? Of course I want to her to 洗手 la....

原文章由 JHsbb 於 08-2-13 15:11 發表
佢無問我就用熱水洗碗, 但我覺得OK, 因為天氣凍, 但佢只係洗碗先用熱水, 而我自己都用熱水洗碗啦

民房

坦白講天氣咁凍,自已用凍水洗碗都想快d草草了事(因d手指都冰晒),主要視乎你要個工人帮你"洗乾淨d嘢", 定係完事就算. 洗到d手指都冰晒, 都幾辛苦

男爵府

Me too.
另外, 廚房成日要開火煲水, 煲湯, 煮飯, 其實都幾暖, 即使用凍水洗碗都唔係想像中咁難受.

原文章由 方方媽媽 於 08-2-13 15:00 發表

男爵府

其實用熱水洗, 對手有易曝拆, 好快殘. 我工人帶棉手套+膠手套. 我自己洗都係用凍水.

複式洋房

我工人唔肯用手套,話唔方便,我唔會比佢用熱水洗碗,D煤氣重勁

男爵府

佢洗手會用凍水架喎.....佢都係好間唔中先用, 我有時見佢都無用熱水洗碗.....同埋佢抹地會用手套架

原文章由 eshiro 於 08-2-14 11:36 發表
i also let my maid use use 手套 or 熱水洗碗... but not 洗衫.. afraid 會縮水~ besides, I will try to arrange less 手洗衫 these days lor. (but she will 手洗 her own 冷衫)

btw.. since the maid needs ...

洋房

我個yan yan成日都用熱水架, 佢話帶手套做唔到野喎, 所以喺kitchen就由佢用啦, 因為天氣太凍, 但佢洗面, 刷牙, 洗bb衫及抺地等就用凍水囉, 因為我同佢講太太同家姐(我個女)都係用凍水洗面刷牙, 佢先跟住用
試過叫佢唔好用成日用熱水, 佢即刻病比你睇. 問你死未.

大宅

照咁睇, 我個工人真係好好.

天氣凍我成日叫佢用熱水洗碗, 但佢唔會用, 因為佢用熱水對手會爆得好勁, 所以佢死都唔用. 一洗完所有嘢佢就即刻用 hand cream.

其實將心比己, 天氣凍用熱水都不為過吖!!:-|

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我從來無主動叫佢用熱水洗碗架, 佢都一直無用, 佢朝早都係用凍水洗面架, 咁呢方面佢都同我慳到d煤氣費既
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至