自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我fd話今日彌敦道由旺角差館開始封到油麻地果檔, 前日中環封到文華,睇怕明日封到交易廣場。
佢真係興爆, 佢要徒步行去地鐵站, 要換對走佬鞋番工,番到公司換番高跟鞋。
住新界既朋友, 要預多成粒鐘番工。

珍珠宮

回覆:家住旺角,番中環工既朋友想死

好煩,住新界,本來一程巴士,現在要左轉車右轉車,好心煩,好燥!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

從好處想,最近人人都行多咗路,健康D。

lovestarry001  你都幾樂觀  發表於 14-10-2 18:24
munich  係呀!!!  發表於 14-10-2 18:12

禁止訪問

回覆:sambb 的帖子

侯爵府

回覆 sambb 的帖子

今日新聞有個住旺角亞叔忍唔住落去剷D示威者(如果我知道一定會落去幫佢),比D支持者話番佢轉頭,真心覺得佢好慘,如果高空擲物唔係犯法,真係想送佢地水彈

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我住南區返旺角,都要轉車。係洗多咗錢同時

大宅

旺角紅van去上環,轉地鐵超快,不做死,有排做

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我撘西鐵一樣比\0平時逼, 我仲要撘返轉頭先上到車, 但我唔介意

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我住南區返旺角,都要轉車。係洗多咗錢同時

原帖由 prettybabe 於 14-10-02 發表
我住南區返旺角,都要轉車。係洗多咗錢同時間,但我仍然支持示威人士爭取公義,爭取真普選

...
我住西區返觀塘 老公返跑馬地 其實真係影響到不能忍受嗎?!吾係囉………

我都支持 因為我吾想再忍個班大陸人!…

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咁架啦 爭取民主呀嘛!!!

男爵府

引用:從好處想,最近人人都行多咗路,健康D。 +

原帖由 jodyfan 於 14-10-02 發表
從好處想,最近人人都行多咗路,健康D。
空氣仲清新左好多添

公爵府

我想講:我好朋友嘅媽咪今年6x歲,家住大圍,在中環任職保安,每天工作時間為上午8時至下午5時。心臟有病,幾年前入過醫院,現每日都需要食藥;高血壓,長期服藥;有痛風症,雙腳曾經無故行唔倒,現在都係keep 住做物理治療。

平時佢每日在屋企樓下一程巴士返工放工,但依家佢每日先要步行15分鐘到大圍站,轉乘港鐵到九龍塘再轉車到中環返工。

相信有去過中環站嘅人都知中環站有幾大,上上落落對我同大多jm 當然無大問題,但對auntie 黎講唔係一件易事。更重要係佢行完一段路唔係返去休息,而係繼續佢嘅保安工作。

先幾日見有jm 曾講話咁大年紀都要做係佢仔女有問題,要好好檢討。我就當你呢個point 係啱(雖然我唔認同),請問你有咩資格去令佢咁辛苦?仲要,佢係辛勤工作,而你地係犯法佔馬路。

當然,你地話爭取要代價,但請問點解要其他人同你地埋單?先幾日我仲要親耳聽auntie 講:「要搭好多程車想死,不過其實佔中d人都好辛苦嘅,你估日日坐街好好玩咩。」嗰一吓我真心覺得auntie 雖然無咩讀過書,但比一班自認好有抱負嘅人更勁!

希望大家都好似auntie 咁識得易地而處,用其他方法去訴求,等其他人可以過正常生活啦!

利申:唔係5毛,真人真事,絕對講得出auntie 返工嘅大廈名同所住地方。

男爵府

引用:我想講:我好朋友嘅媽咪今年6x歲,家住大圍

原帖由 millennia 於 14-10-02 發表
我想講:我好朋友嘅媽咪今年6x歲,家住大圍,在中環任職保安,每天工作時間為上午8時至下午5時。心臟有病, ...
佔中人士唔會明白我地一般小市民心態。 唉!

首頁

尾頁

跳至