烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請教~謝謝~

男爵府

我係架! 但入樽前要煲番滾先,之後唔好搞佢攤凍先入樽~ 放雪櫃!!!! 因為樽汁用時要加水,所以個樽一定入唔哂架! 最好用過第二個樽!

別墅

你真係好人,答左我兩個TOPIC .
但唔明"入樽前要煲番滾先"?咁當我煮完後畢起D餸後,留番全部汁去攤凍,THEN入樽是嗎?定要再煲番滾先
係咪下次再用加番凍開水(NOT水喉水?)一齊煮?等D汁唔好越煮越少?
咁通常翻煮有幾多次,可以放入REF幾耐就唔再用?

珍珠宮

畀面勳章

想問你地會用幾多次先至唔要d汁?
因為我有用黎鹵雞翼,雞腳,鴨翼,用得越多次, 鹵水汁入面d動物膠質越多, 雪凍左會一大舊好似啫喱咁, 我係攤凍用個保鮮盒放入雪柜, 入樽會倒唔番出黎用

男爵府

原文章由 DayDaySmile 於 19/2/2008 12:14 AM 發表
你真係好人,答左我兩個TOPIC .
但唔明"入樽前要煲番滾先"?咁當我煮完後畢起D餸後,留番全部汁去攤凍,THEN入樽是嗎?定要再煲番滾先
係咪下次再用加番凍開水(NOT水喉水?)一齊煮?等D汁 ...

Bu 翁卡痴~ (國語!)

我自己會畢起D餸後,濾清d汁再煲番滾,蓋上煲蓋等佢完全凍哂先入樽囉! 因為妳畢餸時"了"過d汁嘛~ 我唔知點解架! 但媽咪教落話煲完湯唔好"了"佢,咁d湯就唔洗放雪櫃都唔會變壞~

至於番煮時加唔加水,我係視乎煲番滾時先試味既...

我自己一枝汁會用4至5次左右架咋~ 睇吓整過乜啦~ 枝汁煮得野多,味道會變得好複雜...

男爵府

原文章由 dincat 於 19/2/2008 12:25 AM 發表
因為我有用黎鹵雞翼,雞腳,鴨翼,用得越多次, 鹵水汁入面d動物膠質越多, 雪凍左會一大舊好似啫喱咁, 我係攤凍用個保鮮盒放入雪柜, 入樽會倒唔番出黎用 ...

用時將成個樽坐入熱水度,等佢d汁溶番就可以倒番出來~

P.S. 係熱水唔係滾水!!!! 如果唔係個樽會爆架!!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 dincat 於 08-2-19 12:25 AM 發表
因為我有用黎鹵雞翼,雞腳,鴨翼,用得越多次, 鹵水汁入面d動物膠質越多, 雪凍左會一大舊好似啫喱咁, 我係攤凍用個保鮮盒放入雪柜, 入樽會倒唔番出黎用 ...

我自己會用d汁8-10次左右(次次加d新ge入去),我都怕煮得太耐會有害。(我指自己煮鹵水汁,唔係李xx個d)

記得要用冰糖,會減少有害物質產生。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

d 汁應該可以留低, 不斷加新的入去
d知名舖頭個汁膽用幾十年都唔會倒, 只會不斷加新的入去, 個汁會愈煮會愈煮愈好味

大宅

版主

用完煲番滾,攤涼放入器皿,但要注意器皿要乾淨乾身,唔好有水.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 召藥師 於 08-2-19 00:56 發表

我自己會用d汁8-10次左右(次次加d新ge入去),我都怕煮得太耐會有害。(我指自己煮鹵水汁,唔係李xx個d)

記得要用冰糖,會減少有害物質產生。

召藥師,
自己煮鹵水汁, 第一次要買咩料?
次次要加d新野咩入去呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 dincat 於 08-2-20 09:25 AM 發表

召藥師,
自己煮鹵水汁, 第一次要買咩料?
次次要加d新野咩入去呢?

簡單就用老抽、生抽、酒(加得多可以唔駛加水)、冰糖、薑、蒜、蔥、麻油,想香d就加埋花椒八角桂皮鹵水料(香料舖或超市都有)。

次次再加酒、糖同老抽就得。

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-2-20 17:40 編輯 ]

翡翠宮

呢樣野想知好耐,多謝樓主提出.
因為屋企都有支用過2次入返樽而唔知再用唔用好ke「李X記」.

侯爵府

好媽媽勳章

係因為"了"完會有air入左去, 容易有細菌滋生~
原文章由 Vca 於 08-2-19 00:42 發表

因為妳畢餸時"了"過d汁嘛~ 我唔知點解架! 但媽咪教落話煲完湯唔好"了"佢,咁d湯就唔洗放雪櫃都唔會變壞~

...

男爵府

原文章由 叉燒媽咪 於 20/2/2008 04:54 PM 發表
係因為"了"完會有air入左去, 容易有細菌滋生~

哦~ 原來如此~~ thanks! :)

大宅

係! 我每枝平均用三次先掉, 但係記得放入雪櫃
quote]原文章由 DayDaySmile 於 08-2-18 23:52 發表
請教~謝謝~ [/quote]

男爵府

請問其實放响雪櫃到,可以放幾耐呀

男爵府

原文章由 00Summer00 於 20/2/2008 07:03 PM 發表
請問其實放响雪櫃到,可以放幾耐呀

樽裝果隻 - 幾個月囉~ 但越煮得多就會縮短儲存期!

大宅

放入雪櫃大慨兩星期就好用一次啦!
原文章由 Vca 於 08-2-20 19:06 發表

樽裝果隻 - 幾個月囉~ 但越煮得多就會縮短儲存期!

超級版主

放冰格就成個月都得。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至