跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問吓大家,你地亞b肯唔肯坐car seat
同埋作用大唔大呢,不過老公係會單獨車亞仔
因為我地仲選擇緊買咩款car seat
我亞b依家15m個月
我又怕亞仔唔肯坐

請大家俾d意見 or 咩牌子好

大宅

我亞仔初頭都喊...唔肯用...而宜慣咗就無セ嘢囉....你如果買要留意個car seat 會唔會太窄...我亞B個car seat 就好"迫"

大宅

I start to put them in carseat since they are NB. However, when they grow bigger and longer (taller), I change the basket type carseat to toddler's carseat.

So, even I drive them from here to there w/o helping hand, it'll be okay.

Chicco is good. Easy to fix, clean and it's spacious. The toddler's carseat can be used up to 3-3.5 yrs old...

大宅

THANKS 2位意見,我地心大心細驚買咗仔仔唔坐
因為始終佢唔係NB開始坐,最煩就係佢依家識拒絕人,
唔鍾意就唔會坐定定,激到你C果隻:;pppp:
因為CHEAP CHEAP 地都成2/3千蚊

複式洋房

NB時肯坐都唔代表大個肯, 最初用basket, 7個月改用chicco car seat都肯坐, 但係個衰仔而家15個月, 坐唔坐真係睇心情, 有時要引佢, 問佢邊個係佢個car seat, 佢指下個car seat, 我就問佢咁你自已坐得唔得, 有時佢會話'得', 咁佢就會肯坐. 但係好多時放佢上去個car seat度佢就大喊, "r"晒腰要走, 而家唯有硬心腸一定要用seat belt, 然後講嘢, 播歌嚟引佢分心, 好快就會唔記得自己坐响car seat而收聲.

前排shell送阿童木seat belt套, 呢個星期放仔仔上car seat, 第一時間同仔仔講阿童木同蓓蓓同佢一齊坐car seat, 仔仔就'木' '木' '木' 係咁講, 木下木下又肯坐... 總之就係乜法寶都要出晒佢先會坐. 不過為安全, 堅決要佢坐!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 novmami 於 08-2-20 15:42 發表
NB時肯坐都唔代表大個肯, 最初用basket, ........., 坐唔坐真係睇心情

momo都係一時時
有時肯
有時唔肯

伯爵府

思思都是由一出世就用carseat,暫時她都未試過唔坐,都多係在車內太耐無耐性扭下計,我都推薦chicco,之前用過cam,好難扣,購買時最緊要看安全帶容唔容易扣及調整長短度,handsome咁大隻,真要預坐得鬆動少少

大宅

原文章由 be 於 08-2-20 20:22 發表
思思都是由一出世就用carseat,暫時她都未試過唔坐,都多係在車內太耐無耐性扭下計,我都推薦chicco,之前用過cam,好難扣,購買時最緊要看安全帶容唔容易扣及調整長短度,handsome咁大隻,真要預坐得鬆動少少 ...

哈~ 唔該晒大家

原來chicco咁多人讚,本身我諗住買combi,
諗住日本仔諗d設計一定好d細心d啦

[ 本文章最後由 小TT 於 08-2-21 12:44 編輯 ]

別墅

係呀! chicco 好正呀!!!
原文章由 小TT 於 08-2-21 12:42 發表

哈~ 唔該晒大家

原來chicco咁多人讚,本身我諗住買combi,
諗住日本仔諗d設計一定好d細心d啦

子爵府

hihi~ my baby start using the car seat since NB, and I have chosen the type of car seat is from NB upto 3 yrs, no need to buy the basket type and buy again when after 9months. I bought it from mother care, cheaper then chicco and combi, and she knows she need to sit in her seat and fasten the seat belt when in car. As I drop her to my mum every working days.

洋房

我個女用Mimimoto,未試過唔肯坐,可能每次佢都好快瞓著。

我地買個時都有試擺佢上去,開頭佢都唔制大喊,泵左一陣後佢又無野我地先買。除此之外,我地鐘意佢係伸縮帶設計,即係好似大人用D安全帶咁,可輕易拉出及自動回收,但大力拉就會鎖死,我覺得咁會舒服D。

大宅

我囡囡NB時都有用,但到左5-6個月就次次都勁喊,之後就一直都係係車入面"自由活動",但我好攰呢,因為一直都係要抱住佢同佢同埋安全帶決鬥。

其實想搵靓靚既2手carseat,一直都唔啱心水,早兩日係荷花買左個"法拉你"既carseat,會員價$7xx,正價$12xx,諗住平平地,唔坐都無咁浪費,好彩暫時囡囡都好似好鍾意,好開心咁,之後次次都訓左,今次都屬於幸運呢!!!!!!

大宅

各位終結大家意見後
我都去各大嬰兒店try過car seat
一放落去亞仔立即彈起身點解呢
又唔肯坐:;pppp:

大宅

佢平時肯唔肯坐stroller?

我大女由細到e + 3歲都肯坐stroller & car seat.

but 細仔卻完全相反駁. 結果早2個月, 我拆左car seat 出來比左人. e+在車上坐我大脾.

我有好多friend 的仔仔都唔肯坐car seat. 你就算買都唔好買咁貴, 好快唔駛用架la. 我大女兩歲到我就無用啦. 自已坐在daddy旁, fastern the seat belt law.

男爵府

畀面勳章

hi all mami:
我將要買張carseat接載包包出入,請問carseat可5可以擺喺車頭坐ga?

別墅

car seat 係唔適合放前面用,主要係安全考慮

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-2-20 13:39 發表
THANKS 2位意見,我地心大心細驚買咗仔仔唔坐
因為始終佢唔係NB開始坐,最煩就係佢依家識拒絕人,
唔鍾意就唔會坐定定,激到你C果隻:;pppp:
因為CHEAP CHEAP 地都成2/3千蚊 ...

TT:
我尋日喺荷花揾到張特價仟2咋(不過係金VIP價),好似係"NBO"牌子,個位夠濶,坐位係厚身坐墊5覺硬,又有獨立安全帶 本應我地已BOOK鎚,點知個SALES入倉揾過後,話原身我揀隻色(棗红色)冇貨,得番泥王色,但此色冇做特價,要$18XX,只係5同色價$竟相差7佰,痴線 我老公又5想要陳列嗰張,所以我地都冇買到,BUT留咗TEL如有貨就 我地,我之前已格咗好多間,難得揾到啱心水又荀嘅野,點知又得番1張

男爵府

畀面勳章

原文章由 cirelee 於 08-3-3 00:33 發表
car seat 係唔適合放前面用,主要係安全考慮

CIRELEE:
哦~原來5得,THANK

別墅

information about safety of children in car...

http://www.td.gov.hk/road_safety/road_users_code/index/chapter_9_your_child_as_a_road_user/child_safety_in_cars_/index_tc.htm

大宅

原文章由 cirelee 於 3/3/08 00:41 發表
information about safety of children in car...

http://www.td.gov.hk/road_safety/road_users_code/index/chapter_9_your_child_as_a_road_user/child_safety_in_cars_/index_tc.htm

THANK YOU,....i SEARCH IT FOR A LONG TIME.

首頁

尾頁

跳至