論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

我九月頭去AGENT辦晒手續請個本地印傭, 話十月尾完約, 十一月來我家, 而家AGENT打來話十月一日加價, 要再簽AGREEMENT 加100, 我覺得好唔合理, 我想問有無人好似我咁既情況

bibikids119  唔合理喎!  發表於 14-10-8 14:25

子爵府

醒目開學勳章

點解簽左約又要再簽, 有無人試過

大宅

回覆:我九月頭簽左個工人係4010, 而家話要加100

即係你唔再簽咪唔做你,要你加人工囉!

大宅

間agent都好衰

子爵府

醒目開學勳章

我懷疑AGENT有問題

子爵府

醒目開學勳章

有沒有十月前簽約的JM, 也有這情況嗎

大宅

乜唔係簽左唔洗加咩

chan803  正確  發表於 14-10-7 14:18

伯爵府

唔簽佢唔肯做的話,咪叫佢辭職賠晒一個月比你囉

子爵府

醒目開學勳章

AGENT話唔係簽約日期作實, 係入境處批左先作實

chan803  佢點你...  發表於 14-10-7 14:28

公爵府

引用:AGENT話唔係簽約日期作實, 係入境處批左先

原帖由 pycy 於 14-10-04 發表
AGENT話唔係簽約日期作實, 係入境處批左先作實
如果佢未入入境處,又真係唔可以作實。請問你幾時簽工人,agent有冇通知你幾時入領事館。

chan803  錯. 請看 30#  發表於 14-10-7 14:29

大宅

引用:Quote:原帖由 pycy 於 14-10-04 發表AGENT

原帖由 幸福黃太太 於 14-10-04 發表
如果佢未入入境處,又真係唔可以作實。請問你幾時簽工人,agent有冇通知你幾時入領事館。

...
我都想知,係入左入境處就可以作實,定係一定要入境處批左visa才作實呢?我問過agent, 我八月廿二日簽,agent九月一日交入境處,而家仲未批,agent話我係比舊人工,係咪呢?

chan803  係.  發表於 14-10-7 14:28

大宅

回覆 pycy 的帖子

我都係9月頭簽,係海外菲,agent又冇咁講噃,只係話入左入境處要等6星期jr,會吾會係因妳想請既完約印知自己有價有市,所以要求加$100,吾係佢就吾做呀?其實除agent,你選既工人 都有d問題,佢都幾識爭取福利,就算妳肯加,第日黎都要小心d佢

子爵府

醒目開學勳章

佢地應該未遞去入境處, 我九月頭簽,個印傭十月尾在香港完約, 佢地話因印傭資料未齊, 同埋要就番印傭來我家的時間, 所以未遞

大宅

引用:佢地應該未遞去入境處,+我九月頭簽,個印傭

佢地應該未遞去入境處, 我九月頭簽,個印傭十月尾在香港完約, 佢地話因印傭資料未齊, 同埋要就番印傭來我家 ...
咁你應該要加返$100,因為佢未完約唔可入新合約。

洋房

我九月中簽,本地完約菲傭,完約要返菲律賓一趟,份約寫明返港工作時間及人工$4010, But尋日Agent打來話要比工人由菲返港一程機票(agent之前並無提及),請問我是否需要比?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我九月頭去AGENT辦晒手續請個本地印傭, 話

我九月頭去AGENT辦晒手續請個本地印傭, 話十月尾完約, 十一月來我家, 而家AGENT打來話十月一日加價, 要再簽 ...
理論上簽左吾洗再簽…除非佢未幫你交上去…

如果格硬要你簽第二份 你都無得揀 因為而家去第二間都係跟新約啦

我地就係甘樣比人禁住搶都無得反抗囉

大宅

回覆 apple030 的帖子

我之前請個完约印傭,佢返印尼,我都要比一程機票她回港。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:我九月中簽,本地完約菲傭,完約要返菲律賓

原帖由 apple030 於 14-10-05 發表
我九月中簽,本地完約菲傭,完約要返菲律賓一趟,份約寫明返港工作時間及人工$4010, But尋日Agent打來話要 ...
你要俾工人由菲回港呢程機票

公爵府

引用:Quote:原帖由 幸福黃太太 於 14-10-04 發表

原帖由 pm-11 於 14-10-04 發表
我都想知,係入左入境處就可以作實,定係一定要入境處批左visa才作實呢?我問過agent, 我八月廿二日簽,agen ...
如果已經入左入境處,就真係唔需要加100,如果未入,入境處會唔受你哋份舊人工既約。

chan803  錯. 請看 30#  發表於 14-10-7 14:30

大宅

引用:Quote:原帖由 pm-11 於 14-10-04 發表我都

原帖由 幸福黃太太 於 14-10-05 發表
如果已經入左入境處,就真係唔需要加100,如果未入,入境處會唔受你哋份舊人工既約。

...
啫十月一日前已交入境處就可以用舊價係咪?

chan803  28/10 或之前. 請看 30#  發表於 14-10-7 14:30

首頁

尾頁

跳至