論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

在星架坡做過的印傭係唔係好D呢

伯爵府

Re: 在星架坡做過的印傭係唔係好D呢

如果你想請在星加坡做過的印傭是因為會說英,這又未必一定。因為星加坡太多人種,如果是馬來西亞人好像說印尼話都可以溝通的。找在中國人家打過工的比較好,因生活習慣接近。
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

別墅

以我的經驗,及我的客人給我的意見,大部份於星加坡工作過的工人她們的的基本知識會比其他工人高,做事會有條理,而且一般都懂得英語,但相反正因這幾點,她們亦會有自己的性格,脾氣,很多時只會依自己的方法去做事,不聽從僱主的指示,而且有時如果僱主罵她,但她覺得自己無錯的話,她可能會跟僱主"頂嘴".
所以星加坡經驗的工人並不是所有僱主都適合,如果你的家庭平日是無人,需要工人自己一手一腳處理所有家務及照顧bb的話,她們可以應付
相反如果僱主家中有人或老人家,工人只是輔助做家務或照顧bb的話,這麼加坡經驗的工人就不太適合了...

洋房

我之前請嗰個印印喺星加坡做完4年, 再喺hk14個月, 應該好有經驗, 就係因為咁, 佢做嘢有佢自已嗰套, 練精學懶, 講大話, 結果兩個禮拜就炒咗佢. 而家用緊嗰個淨係喺hk完咗個contract, 但好勤力, 又聽話, 所以都係嗰句, 請外傭都係講彩數, d經驗都係做reference好喇

複式洋房

我朋友個印印之前都係星架坡做過,據agent資料話佢有湊小朋友及家務經驗,但係黎到我朋友度做野完全唔掂,原本佢係星架坡只係負責照顧1個2歲的小朋友,唔須要煮飯做家務,因為有婆婆做,而先生太太係早出晚歸,一星期只有一日係屋企食飯,好小理屋企d野。後來我朋友仲係個工人個櫃內搵到隻4仔喊碟,又講大話,終於捱左4個月後炒左。
所以未必一定係星架坡或其他地方做過一定好,我始終都係果句,"好睇彩數同工人的本質"。

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得係星加坡做過既工人係好d架.

好似我個印印, 佢係星加坡幫同一個僱主做左4年. 主要take care 2個小朋友(1歲及5歲). 同埋做家務煮飯. 0甘我請佢係take care我個囡(2歲) 同埋做家務, 所以我相信佢可以勝任. 佢英文好好, 識普通話, 不過唔係好識廣東話, 再加上佢唔係好想學, 我都唔想迫佢. 而且我地都係用英文溝通, 佢又可以同我囡囡講英文, 所以OK囉.

so far佢幫左我10個月, 我都好滿意. 佢之前個僱主train得佢好好. 佢朝早起身, 食飯, 臨訓都會叫我地, 攪掂囡囡, 包括餵食飯, 食藥, 執書包, 陪玩, 陪訓 etc, 完全唔駛我地操心. 家務煮飯樣樣做到我地要求, 食飯佢會切定生果放埋叉比我地食. 出街又會拎定鞋幫我地放係門前. 呢d全部係佢自己做, 我地無train佢. 我不過係比左個guideline佢, 話比佢聽我既要求, 佢做得掂我就唔理佢啦.

佢地係星加坡做過, 服從性真係高d架. 香港完約0個d我覺得會"古"惑d. 不過都唔可以一概而論, 都有例外既.......

所以學candy_kent話齋, "好唔好就要睇下你想找個工人幫你做咩野lor, 你就跟番你要的要求去搵個合適的人幫你地.", 當然仲要睇下彩數啦!!

別墅

翹BB:
我朋友個印印同你朋友的情況差不多, 唯一不同的不是找到4仔, 而是在衣櫃內找到好多安全套, 嚇到即炒 !

複式洋房

Dear YuYuMother,

Grateful if you could let me know the name and telephone number of the agency that hired this maid coz I'm looking for a maid to take care of my 5 years old boy. Many thanks.

子爵府

2019新春慶豚圓

YuYuMother
我個工人同你個工人咁似, 背景都差唔多, 到依家(佢黎左我屋企差唔多半年)我都未敢相信我係未真係咁好彩定係重係蜜月期, 因我以前請兩個都唔係咁好, 佢除了煮野麻麻外其他野好到我無話可說, 佢會自動自覺同我個仔剪手甲, 佢話費時bb自己整親自己, bb訓教時就不停做家務, 我起屋企湊bb發脾氣時佢會第一時間走黎抱走bb, 等我心情好d佢就抱返個b比我, 永遠我未食飯佢唔敢食, 好有禮貌, 佢重同我老公講可以放心比佢幫我地洗車, 因我地架車型號同佢前新加坡僱主一樣, 佢知道點洗, 總之佢做每件事都令你好放心, 所以我都覺得起新加坡(要係華人僱主)做過既工人應該有條理d.

複式洋房

Dear fatping,

Could you please let me know the name and telephone number of your agency because I'm looking for a maid to take care of my 5 years old son. Many thanks.

子爵府

2019新春慶豚圓

wskwok
please check pm.

複式洋房

Please pm your agency details to me. Thanks

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wskwok,

send左PM比你啦, 去check下啦....

民房

fatping & Yuyumother,

Pls PM me the name of your agent. Thanks

複式洋房

I also want the agent details, please pm me. Thanks. I want to hire a maid to take care of my 2 years old son.

My little angel
Lilypie Baby Ticker

珍珠宮

fatping 寫道:
YuYuMother
我個工人同你個工人咁似, 背景都差唔多, 到依家(佢黎左我屋企差唔多半年)我都未敢相信我係未真係咁好彩定係重係蜜月期, 因我以前請兩個都唔係咁好, 佢除了煮野麻麻外其他野好到我無話可說, 佢會自動自覺同我個仔剪手甲, 佢話費時bb自己整親自己, bb訓教時就不停做家務, 我起屋企湊bb發脾氣時佢會第一時間走黎抱走bb, 等我心情好d佢就抱返個b比我, 永遠我未食飯佢唔敢食, 好有禮貌, 佢重同我老公講可以放心比佢幫我地洗車, 因我地架車型號同佢前新加坡僱主一樣, 佢知道點洗, 總之佢做每件事都令你好放心, 所以我都覺得起新加坡(要係華人僱主)做過既工人應該有條理d.

Fatping,

我都覺得自己好好彩. 呢次係我第一次請工人, 之前成日聽d朋友講d工人點衰點衰, 都好驚架, 好彩請到呢個幾好, 如果唔係都唔知點算!!

所以我都好同意你0個句說話--"所以我都覺得起新加坡(要係華人僱主)做過既工人應該有條理d."

珍珠宮

IsaacMa & Pigletchow,

我已經send左PM比你地, 去check下啦!!

大宅

fatping & Yuyumother,

Pls PM me the name of your agent.

Thank You Very Much
我嘅寶貝Cyrus係2004年10月8日出世架 【煒明光亮天上照•晉爵加官萬人朝】 Cyrus靚仔相

大宅

May I know too ?

首頁

尾頁

跳至