母乳餵哺

跳至

首頁
12345...57

尾頁

子爵府

*2004年1-3月的全母乳新媽咪支持區

大家好!
我是一個新手媽媽, 我的囡囡剛於3月6日出世.
現在我是以全母乳餵她.
不過母乳餵哺的確需要很多人支持和鼓勵.
不如大家分享一下, 讓我們可以一同將最好的送給BB.

大宅

2019新春慶豚圓

Re: 2004年1-3月的全母乳新媽咪支持區

misslee,
我都是一個新手媽媽, 我的囝囝於1月8日出世.
我也是全母乳媽媽,我們一起努力吧!
" 讓我們一同將最好的送給BB".

子爵府

hahachichi,
啊! 你的囝囝已有兩個多月大了, 你餵母乳辛苦嗎?
我的囡囡一日食7-8餐, 每次隔2-3小時.
我覺得佢食得唔錯.本來我老公怕我晚上餵奶太辛苦,
起時叫我晚上的兩餐餵奶粉,
因為等囡囡可以飽些及睡耐一些.
不過我發覺佢食人奶及奶粉都是3小時就醒,
所以這個星期開始我就轉了全母乳了.
你的囝囝一日又食多少餐呀?

侯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

misslee & hahachichi,
我唔係全母乳媽咪, 但我好羨慕你地有屋企人支持, 我只係每日兩次埋身餵, 但bb食得好少, 咁我已經好滿足. 因為每次餵人奶比我bb食,我阿媽都唔多高興,揦晒口面, 我都唔明, 同佢解釋過, bb喺37週3日已經開刀出世, 我驚佢唔夠營養, 我本身有哮喘,又想自己身体好d同子宫收縮得好d(因有肌瘤),d人奶裏面有好多抗体,對bb好好, 但佢依然係咁,我都冇野好講...

bb而家拾幾日人仔, 我真係好想佢係一個全母乳健康小bb

bb喺3月8日喺qe出世的 :

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Hello, 你地好,
我都是一個新手媽媽, 我的囝囝於2月19日出世.
我是以全母乳餵佢,因為我媽想我休息得好D,所以一開始已經每次隔3.5-4小時,一日喂6-7餐.
話實開头我都唔想咁耐先喂一次,見佢唔飽喊,我又喊埋一份,但過咗一兩wks,佢就慣而且有好增長,我先放心,出世時佢有7.5lb,滿月時有10lb,health center D nurse 都話增得好.

子爵府

wouldbe,
你個BB好叻呀! 食人奶都可以3.5-4小時一餐.
我個囡實唔得呀! 因為佢平時每2小時就要食啦!
我想 train 佢3小時一餐, 佢就喊到拆天咁.
我的奶奶又催我餵奶, 所以我都堅持唔到呀!

大宅

我個晴晴o係係1月3號出世既~~~ 係呀, 我都認為餵人奶真係需要好多人既支持既呢~~~ 我身邊大多數既人都叫我唔好餵嫁, 包括我老公, 佢全家人同我呀爸呀媽~ 但係我依然堅持落去, 因為我想bb健康d, 我辛苦呢幾個月又點啫!? bb健康唔係一世既咩!? 我講極佢地都唔明, 好彩我仲有班網上媽媽既支持, 所以我先keep到咋~~~ 大家都要比心機呀~~~

複式洋房

好嘢!終於有我地的分享園地。我囡囡是 1 月 17 日出世,到依家兩個幾月,我一心做一個全母乳的媽咪,但可惜我奶奶成日話我喂唔飽 bb ,叫我轉奶粉,而且我下星期要返工,我的褓母同全世界都叫我戒人奶,因為我成日出外食飯,佢地話我的奶對 bb 都唔方有益.....唉!我 bb 一餐要食 5 安奶...不過我想可以餵幾耐得幾耐,我現在儲奶,就算每次泵得 2 安 3 安,我都想 keep 住餵一兩餐比囡囡,在家會儘量餵,同 bb 出街先比奶粉,我想返工後都 keep 住泵奶,每日早晚只餵兩餐奶粉,你哋要支持我呀!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

子爵府

各位,
請問全母乳的媽媽, 你們半夜要起身多少次餵奶呀?

複式洋房

Dear all,
終於等到topic:2004年1-3月的全母乳新媽咪

poo_law,
我同你一様屋企人唔多支持餵人奶!

misslee,
我囝囝差不多戒了夜奶、現在通常夜晩12:00食完早上6:00起身食、
"努力加油!BB會自己慢慢戒!"

[size=medium]只要我們堅持下去,將來必有成果

男爵府

Misslee,
要train 佢3-4小時一餐, 真係要堅持同狠心,其實我覺得自己好無良架,如果唔係我媽堅持要我3-4小時餵一餐,我一定做唔到,但真係舒服d,10.30p.m-11.00pm餵一餐,半夜2-3a.m一餐,咁7-8a.m一餐.
Health centre d nurse 話bb大個胃會跟住大,到你個囡大d先train 佢3小時一餐啦.

男爵府

poo_law, Dan Dan,
我哋一定會互相支持!!
我想提大家一定要餵夜晚個餐,因為d汾泌乳汁homos係夜晚最旺盛,另外記得drink more soap or water, as once I've forgotten to drink water, the milk produced at that time was reduced immediately.

男爵府

各位,
請問你地bb一個人訓得唔得?我個b一定要同我一齊先訓得耐,如果自己一個人訓得30mins-1hr 就醒.
有無方法可以令佢自己一個人訓?

民房

大家好呀~ 我bb 係1月11日出世gar~

我都係餵人奶. 我今個星期一開始返返工. 我lunch 同放工前都bump 定出來等第二日俾bb食. 我唔會放棄ga~
你好!! 我係胡展綽, 男仔. 係1月11日 QEH出世, 有3.12 KG. 新手上路, 請大家多多指教~

民房

dandan,

唔好放棄, 我同你都要一齊努力~

:-P
你好!! 我係胡展綽, 男仔. 係1月11日 QEH出世, 有3.12 KG. 新手上路, 請大家多多指教~

大宅

dan dan,
我遲d都會搵野做~~~ 但我都會堅持餵人奶嫁~ 我只係怕到時返工壓力, 唔夠奶咋~~~

我個晴晴而家日頭仲幾兩個鐘一次奶, 夜晚就有陣三,四個鐘lor~~~ 雖然都幾辛苦下, 但係我始終認為值得嫁~~~

子爵府

DanDan,
我見到你在簽名欄上紀錄了BB的體重.
佢食人奶都有不錯的增長, 證明BB係食得飽啦!
唔好放棄呀! 一放棄了想再餵番就好難啦!
我們支持你呀!!

大宅

各位,

大家好? 我都係全職媽媽, 餵緊人奶, 不過通常每日會比一餐BB食3安奶粉, 因為驚佢唔肯食奶咀, 有時出街或我唔得閒都可以餵奶粉, 我個女係3月10日出左世, 佢現在晚上一次夜奶3-4時到, 跟住就6時起身到, 佢晚上食得好小人奶, 通常10-15分鐘就訓著左, 但日頭就食得多d, 會食25分鐘到, 都唔知佢食得飽唔飽呢?

複式洋房

多謝咁多位媽咪鼓勵,我會繼續努力!我下星期一返工啦!現在所儲的奶只有 20 安左右的存貨,所以就算泵奶我都唔知可以捱到幾時,我近日發現所泵出的奶量好唔穩定,一時有 3 安幾,有時得 2 安,我囡囡一餐要 5 安,你哋話可以點呢? 好唔捨得呀!好擔心個女喊到暈。仲有近日我泵奶好痛又少,就算按下個乳房都係咁.....。你哋有冇咩的方法可以教吓我呀!? many thanks!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

首頁
12345...57

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊