烹飪搵食

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

Welcome to "V女廚房"!
各位pm 咗Vca 要焗爐食譜既靚太~
為咗方便大家...(同埋我自己!)
我會喺度post 我既食譜出來!
等大家唔洗再咁麻煩pm 我啦~~~
多謝大家捧場啊!

[ 本文章最後由 Vca 於 08-4-8 11:47 編輯 ]

男爵府

焗爐篇
燒味

叉燒

1. 醃料: 叉燒醬、蜜糖、生抽、玫瑰露、紅糖,鹽、蒜茸和蔥花拌勻。

2. 將柳梅肉放入醃料內(浸過面)醃最少3小時。

3. 焗爐先預熱10分鐘(180C),放入醃好柳梅肉焗約20分鐘,後反轉再焗20分鐘左右至熟透,取出代涼後斬件。

脆皮燒腩

1. 腩肉連皮洗淨刮淨毛,放入滾水內煲8至10分鐘至大約5成熟。取出過冷河抹乾待涼。

2. 用肉槌或刀柄拍鬆腩肉後抹玫瑰露酒或紹興酒。

3. 用鹽、糖、雞粉、沙薑粉和五香粉均勻塗上,將肉吊起風乾水份約4至5小時。

4. 用鍚紙包裹腩肉四邊及底部,讓豬皮部份向上不用包。鍚紙和腩肉中間不能有空隙,且鍚紙要高於豬皮部份約1吋。

5. 在豬皮上平均地鍊鋪上約1吋高的粗海鹽,輕輕壓實。

6. 焗爐預熱15分鐘(230C),將腩肉放入先焗約50分鐘。脆

7. 取出腩肉除去鹽粒後,放回焗爐再用210C烤焗約30分鐘至豬皮鬆。

8. 取出腩肉待涼,斬件上碟。

泰式燒豬頸肉

1. 豬頸肉洗淨瀝乾。

2. 醃料: 黑胡椒粉1茶匙、小茴香粉1茶匙、蒜茸2茶匙、薑茸2茶匙、生抽2茶匙、糖4茶匙、鹽1/4茶匙、生油2湯匙和青檸汁半個。

3. 沾汁: 生抽2茶匙、老抽1茶匙、糖1茶匙、蒜茸1茶匙、暖水1茶匙、檸檬葉1片和紅辣椒隻切碎。

4. 豬頸肉用醃料醃最少1小時(醃過夜最佳)。

5. 焗爐預熱10分鐘(200C),放入豬頸肉焗至熟透,取出切片。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-27 01:41 編輯 ]

男爵府

我冇焗爐架 成日想買番個, 但老公話"擺邊呀"

男爵府

泰式燒豬頸肉我都有整, 不過用白鑊煎架咋

男爵府

焗爐篇
Pasta Bake + 飯

焗豬扒飯

1. 有骨豬扒4件用生抽,喼汁,美極、糖、鹽、胡椒粉醃過夜。

2. 洋蔥1個切絲、細蕃茄4個切成角和蘑菇4粒切片備用。

3. 焗盤塗上油,冷飯用蛋和生抽炒好盛於焗盤內。

4. 豬扒撲上一層薄薄生粉煎熟,切成濶條排在炒飯上。

5. 汁: 將(2)之洋蔥、蕃茄和蘑菇炒軟,加入三色豆、金寶蕃茄忌廉湯一罐、清水大半罐和醃豬扒汁液。

6. 待汁煮滾後試味,均勻地淋在豬扒上。

7. 放入已預熱10分鐘焗爐內(220C)焗約15分鐘即成。

簡易Pasta Bake

此食譜可隨意用Penne (直坑紋通粉)、Farfalle (蝴蝶粉)或 Fusilli (螺絲粉)。

1. 焗盤塗上油,將pasta 煮熟瀝乾,加salt+pepper 放在焗盤內。

2. 油浸/水浸吞拿魚和罐頭粟米瀝乾,吞拿魚搗爛,將吞拿魚和粟米平均地鋪在pasta 上。

3. 淋上pasta bake sauce 1罐。

4. 放入預熱10分鐘焗爐內(200C)內焗至汁稠即成。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-27 01:40 編輯 ]

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 22/2/2008 08:36 PM 發表
我冇焗爐架 成日想買番個, 但老公話"擺邊呀"

我個焗爐痴住個爐成坐架嘛! :loveliness:

香港好似有d細細隻既焗爐架?

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 22/2/2008 08:37 PM 發表
泰式燒豬頸肉我都有整, 不過用白鑊煎架咋

唔同風味囉~

男爵府

你上次講過你個爐下面係焗爐, 我記得呀

香港係有細細個既, 不過我個廚房好細, 我又多立雜野, 所以冇位放, 如果真係要買, 就要鑲個架係牆度放囉

原文章由 Vca 於 08-2-22 21:10 發表

我個焗爐痴住個爐成坐架嘛! :loveliness:

香港好似有d細細隻既焗爐架?

男爵府

焗一定好食啲啦

唯有等去BBQ嗰陣燒囉

睇真啲, 原來我同你醃料同沾料都唔同做法 請問咩係小茴香, 英文係咩?

原文章由 Vca 於 08-2-22 21:11 發表

唔同風味囉~

[ 本文章最後由 pandacat_bb 於 08-2-22 21:32 編輯 ]

大宅

個人意見!!!!
如果附加製作圖片,會好吸引呢

男爵府

焗爐篇
西餐 - 海鮮

V's Fish Pie

1. Prepare mixed seafood such as fish chunks and peeled tiger prawns...it's up to you!

2. Mashed Potatoes - Add extra virgin olive oil, salt+pepper in mashed potatoes then mix well.

3. Boiled eggs cut into pieces.

Sauce:

A. Fried 1chopped carrot and 1chopped onion with 1table spoon of olive oil, add salt + pepper.

B. Add about 300ml of double cream, 1table spoon of english mustard and 1 fresh lemon juice.

C. Remove from the heat, add about 1 1/2 cups of grated cheddar cheese and some chopped parsley.

4 . Preheat oven at 200C to 220C.

5. Put the ingredients in a large baking dish in layers evenly like:

Mashed Potatoes

Sauce

Boiled Eggs

Washed Baby Spinach

Fish Chunks + PeeledPrawns

(bottom of the baking dish)

6. Put the fish pie in the oven for about 30 to 45 minutes.

Lobster Thermidor (芝士焗龍蝦)

1. 龍蝦放尿開邊,將肉起出去腸,去蝦腳但保留蝦殼完整,龍蝦肉切件。

2. 平底鑊燒溶牛油20g,加入麵粉10g,轉小火搞拌至幼滑。

3. 慢慢加入牛奶約120ml,轉大火不停搞拌至大滾,直至汁開始變稠,熄火備用。

4. 燒熱1湯匙橄欖油,炒香細洋蔥1個和蘑菇2至3粒切碎至軟身。

5. 加入龍蝦肉、白酒50ml和salt+pepper 煮2分鐘後,加入先前煮好之白汁拌勻。

6. 將煮好之龍蝦肉填入龍蝦殼內,上面放上磨碎的Parmesan cheese。

7. 預熱10分鐘焗爐(180C),放入龍蝦焗至轉金黃色。

西班牙焗海鮮

1. 魚柳、帶子、魷魚圈和大蝦(材料隨意),用鹽和胡椒粉調味。蘑菇6粒切半、細洋蔥半個切粒、蕃茄半個切粒、青椒和紅椒切絲適量備用。

2. 燒熱1湯匙橄欖油將海鮮用慢火煎香盛起備用。

3. 再用1湯匙橄欖油起鑊,加入茄膏1湯匙略炒,再加入蘑菇粒、洋蔥和雜椒絲炒勻,倒入白酒約1/4杯煮5分鐘。

4. 將所有材料、汁醬和1片新鮮basil 葉放入摺成袋形的鍚紙內包好,放入預熱10分鐘(240C)的焗爐內焗10至15分鐘即可。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-26 02:44 編輯 ]

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 22/2/2008 09:30 PM 發表
焗一定好食啲啦

唯有等去BBQ嗰陣燒囉

睇真啲, 原來我同你醃料同沾料都唔同做法 請問咩係小茴香, 英文係咩?

小茴香 = cumin

男爵府

待續~
More coming soon! :loveliness:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引死人喇!
盡我一己之力,發放正能量!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果全部都有相..重正..

不如你係bk開番個blog..2邊post啦..一定2邊都好多人睇

男爵府

原文章由 召藥師 於 22/2/2008 10:46 PM 發表
引死人喇!

thanks~ 召藥師!
其實小女子時時向妳偷師既...

男爵府

真係好正,好吸引
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

thanks Vca 提供食譜
好想試整燒肉,過時過節唔洗捱貴燒肉.
頭先我比我老公看你的網站,終於講掂左,佢肯買焗爐比我
我係千色到見到個焗爐,$3xx , 仲可焗野成隻雞......唔知得呢 ?
有冇咩平靚正牌子提供呀 ?
(我怕我得3分鐘熱度 )

男爵府

Vca, 有冇整blog ar? 你整野食好叻ar~~

男爵府

原文章由 月希 於 22/2/2008 10:56 PM 發表
如果全部都有相..重正..

不如你係bk開番個blog..2邊post啦..一定2邊都好多人睇

我好遲先開始將自己煮既野影相~
以前用菲林相機cheap cheap唔想哂菲林嘛!
仲有有時又太肚餓...煮完就掛住食又唔記得影

其實我自己都有個blog 架 - 唔喺bk~ 但因為我太懶! 所以個blog 都係only 得食野相而冇食譜...

首頁
12345...19

尾頁

跳至