家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位:
每月供緊1800千银,手續為每月供款7%,無其他費用全,現在先知原來基金都有無年期,但已供2年,斷供要罰款,点算好呀?

請各位提供寶貴意見.

thanks

水晶宮

原文章由 hhvenus 於 08-2-23 09:18 發表
各位:
每月供緊1800千银,手續為每月供款7%,無其他費用全,現在先知原來基金都有無年期,但已供2年,斷供要罰款,点算好呀?

請各位提供寶貴意見.

thanks
...

你係邊間公司你月供基金 ? d terms幾特別手續為每月供款7%, 10年期 (check清楚係咪只簽左10年contract).打電話去邊公司問清楚, 每間公司每個plan d conditions都唔同架.

咁有冇問過罰幾$$ ? 你呢2年所賺既夠唔夠cover d 罰款 ?自己諗清楚.

雖然只收每月供款7%,無其他費用, 比起保險月供基金收费以account value黎收费已經係平. 當然比起係bank or 基金代理買無年期, 只收認購费 (if no discount - 5%, 有discount 可以做4-2%不等)就貴左啦

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-2-23 09:56 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

大宅

原文章由 hhvenus 於 08-2-23 09:18 發表
各位:

請各位提供寶貴意見.

thanks
...

同意pccw's問題...

1. 你係咪肯定 "每月供緊1800千银,手續為每月供款7%,無其他費用"?
如果係真,都係貴過無年期無disount's途徑不多
(因為一般都係供款額5%)
你個有年期plan's term有d特別,不如打去公司問清楚

2. 供款期十年,咁十年後可無條件取錢? 定係 可不供款但要保持幾多年後才可取錢?

攪清楚以上問題我地再研究斷唔斷供

洋房

月供基金-10年期,可否改為無年期

是agent 代理-ROYAL SKANDIA,直至現在(2年賺14% HKD2706.可憐!每次問為何回報那么少,agent 總是話:嗰市波動,跌市可買更多平貨,唔知信唔信好.原來還有每年annual management charge of the above fund 1.5%
per annum.斷供罰款agent 話要計,大約扣13000.agent 還叫我每年加供款我當然唔会加,你話我是否死蠢! 救命呀!好肉痛呀!

水晶宮

原文章由 hhvenus 於 08-2-23 18:15 發表
是agent 代理-ROYAL SKANDIA,直至現在(2年賺14% HKD2706.可憐!每次問為何回報那么少,agent 總是話:嗰市波動,跌市可買更多平貨,唔知信唔信好.原來還有每年annual management charge of the above fund 1.5%
per annum ...

我覺得你唔應該打電話問agent, 係直接打電話Royal Skandia問. 都係同一問題,究竟簽左幾多年contract.

賺14% = HK$2706 ?
你月供 $1,800 即 $1800 x 24 (2years) = HK$43,200 本金

If 赚 14% should be HK$6,048.00 喎

你知唔知自己買左d乜基金 ?
天空之城, 快樂之地

大宅

我計過,我份基金全部的費用加埋都係6-7%左右.
咁手續費係唔係算係平?

[ 本文章最後由 bunny510 於 08-2-23 21:44 編輯 ]
**Loving You**

水晶宮

原文章由 bunny510 於 08-2-23 21:41 發表
我計過,我份基金全部的費用加埋都係6-7%左右.
咁手續費係唔係算係平?

6-7%係點算出黎 ?

6-7%係根據account value黎計, 定係每次/月供款額. 兩者好大分別架喎
天空之城, 快樂之地

大宅

每次/月比的.
個個月都差不多, 相差不多過us$1

咁如果用account value 計, 邊過抵d?
thanks!

[ 本文章最後由 bunny510 於 08-2-23 22:25 編輯 ]

水晶宮

原文章由 bunny510 於 08-2-23 22:13 發表
每次/月比的.
個個月都差不多, 相差不多過us$1

咁如果用account value 計, 邊過抵d?
thanks!

以你既供款額 US$450, 费用 US$27/month (6%). 即唔需要理會戶口有幾多存款(即使有 $1,000,000), 都係收 US$27/month.

而用account value黎計即 (當基金無升無跌)

1st month US$450 X 6% = 27
2nd month (USD450 + USD423) X 6% = USD52.38
.................

即你戶口價值越高, 所收既费用越多

e.g. $100,000 X 6% = $6,000
你每月供款都唔夠COVER, 仲要係戶口扣多 $5,550 ($6,000 - $450) 付费用.
天空之城, 快樂之地

大宅

改返想唔disclose太多個人info..哈~~都比你留意到.

謝謝你的詳細分析!! 明白晒 ^_^

大宅

原文章由 hhvenus 於 08-2-23 18:15 發表
per annum ...

每月買1800,2年聲稱賺14%,但銀碼得2706?
當中係咪有d你無留意既費用呀?

真係要問清楚間公司,搵人一項一項咁解釋清楚喎
趁戶口未有大額銀碼前計劃一下點應對

水晶宮

原文章由 littlefatc9 於 08-2-24 07:59 發表

每月買1800,2年聲稱賺14%,但銀碼得2706?
當中係咪有d你無留意既費用呀?

真係要問清楚間公司,搵人一項一項咁解釋清楚喎
趁戶口未有大額銀碼前計劃一下點應對 ...

麽 O 呀, 老友 ! 乜咁早呀:mrgreen:

hhvenus,

同意littlefatc9所講- 趁戶口未有大額銀碼前,要問清楚間公司- ROYAL SKANDIA(not agent) 一項一項咁解釋清楚.

而且, 亦要問係咪供款期十年,咁十年後可無條件取錢? 定係 可不供款但要保持幾多年後才可取錢?(如果係咁,即簽既contract唔係10年)
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至