嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

3歲小朋友可否每日一粒維多C

我大女番學後成日感冒,可否每日一粒維多C, 會否過量?

請問如果食過量維他命C有什麼副作用呢?

Thanks

複式洋房

Re: 3歲小朋友可否每日一粒維多C

根據National Academies 既 2001 DRI ,
建議 1-3歲 既 每日懾取量為15mg,
而上限不應超過 每日400mg.

1-3歲 , 每日一片 1000mg 既維多C 似乎太多了.

大宅

點解唔食生果,食維多Co架.
咁食法唔系咁好wo.
維他命唔好自己亂食呀,
點解唔請教醫生

cherrylung 寫道:
我大女番學後成日感冒,可否每日一粒維多C, 會否過量?

請問如果食過量維他命C有什麼副作用呢?

Thanks

大宅

cherrylung:

維多C(Redoxon)的chewable分成人與小童,小童每粒含100mg維他命C,成人有250mg,所以一定要放到小孩拿不到的地方,而且大人也要小心區別,因為兩瓶的package差不多完全一樣,很易mix up,而且倒出來後,兩粒根本沒有分別,真的要十分小心。

如果依足指示服用維他命C,一般沒什麼危險,除非患有特別的病,例如中型地中海貧血症等。維他命C屬水溶性,多吃了,一般可經尿液排出,危險性相對較低,但太過量亦會增加腎臟工作量。

脂溶性維他命包括維他命A、D、E、K(魚肝油便含這些維他命),長期過量服用便有危險,例如引致肝臟、腦部、肺等出現問題。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

Hi Cherry,
Jerry都有食Redoxon小童維他命C,基本上我當糖仔比佢食。維他命C食得多會從尿液中排出黎架,所以唔駛擔心,一日一至兩片就ok。仲有我咪話有俾牛初乳片俾Jerry食,佢食左半個月。前幾日發燒至102.9度,睇完醫生食左一次退燒藥就冇燒。以前佢發燒,成日都燒完又退,退完又燒,兼夾興半夜發燒,但今次完全好快好番同無燒下退下,唔知關唔關食牛初乳事

男爵府

感激大家o既回應!
其實因為我個大女自從番工後成日病,所以先比維多C佢飲,而家買o左新賜康牛初乳粉比佢飲,希望可以增強佢o既抵抗力啦! 

男爵府

感激大家o既回應!
其實因為我個大女自從番學後成日病,所以先比維多C佢飲,而家買o左新賜康牛初乳粉比佢飲,希望可以增強佢o既抵抗力啦! 

首頁

尾頁

跳至