嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

換完片, 搽咩最好呢﹖

如題﹗

男爵府

Re: 換完片, 搽咩最好呢﹖

花士苓

男爵府

Zinc and Castor cream

別墅

六一散

大宅

六一散 is very good.

winleg

別墅

my bb use vitamin barrier cream(mustela)

民房

why put anything on if the pat pat has no rash at all. Give the pat pat time to breath. I will just clean after changing diaper, see for reddness and rash, if no put nothing on. My kid is already 4 months old, and she is fine, no rash no cream.

大宅

Put some cream for barrier to prevent rash. I use vaseline when there is no rash and Dyprotex (bought from Mekim- a counter for Seba products)if there is a little red.

男爵府

我自己就搽尿診膏o家!

大宅

2019勳章

Hippocat is right! you can use Johnson's baby skincare wipes as it contains lotion and it is also suitable to use even on newborns. Please try, it works.
I love my dear husband and dear daughter.

大宅

2019勳章 畀面勳章

六一散係bb個pet pet有紅先搽,換完片後最好就係用濕紙巾幫bb抹完pet pet,然後搽上凡士林就最perfect啦

大宅

如果無特別, 無紅, 乜都唔搽

大宅

我想問下六一散係點架?
我第一次買時, 葯房比左一包白的粉我, $10一包,
幾大包下, 由於已用完, 於是去第二間葯房買,
點知佢走去溝其他粉,$10仲係得好少咋, 我問為何兩溝,
o個亞伯反問返我轉頭知唔知乜野係六一散,
佢話係六份滑可粉 + 一份甘草粉先叫六一散,
我話上 次在另一間葯房買係原整一包白色的,
原來我買左成包滑石粉

別墅

其實我都唔係咁清楚, 我即頭係拎埋個爽身粉盒去埋, 佢會溝埋俾我的, 可以試下 拎埋個盒去買

大宅

我沒有搽野的, 當換完時, 我會慢D, 等BB個pat pat吹下風, 爽下 :-P
開心生活......一切從心出發...隨遇而安...平凡是福

水晶宮

2019新春慶豚圓

Vaseline – 形成一層保護’mok’, 隔開patpat同尿尿.
健康院姑娘話BB patpat 搽baby powder,對D 尿布疹冇咁好.

大宅

豆豆331 寫道:
如果無特別, 無紅, 乜都唔搽

同意.
如果只是vv,我只會用紙巾印乾,連濕紙巾都唔會常用.

大宅

嘩!! 慢d 呀, 除時又一身都係 尿尿呀:-P :-P

chunchunbb423 寫道:
我沒有搽野的, 當換完時, 我會慢D, 等BB個pat pat吹下風, 爽下 :-P
:-P

民房

bb 好鍾意剝左尿片玩下,當然唔玩好耐。玩一陣都好爽架。我地period 到包住7日都咁辛苦。bb重要包咁耐。等bb舒服下啦。 :-P

大宅

好媽媽勳章

vaseline

首頁

尾頁

跳至