親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

啉住stay 鳥羽,行伊勢神宮同忍者村。有冇朋友玩過三重縣嘅伊勢同伊賀?可否分享下

侯爵府

clementwife 發表於 14-10-13 20:04
啉住stay 鳥羽,行伊勢神宮同忍者村。有冇朋友玩過三重縣嘅伊勢同伊賀?可否分享下

...

我只去過伊勢神宮的內宮與外宮, 和連接兩者的表參道. 伊勢神宮是日本最重要的宗教場所, 內裡的建築以佛教傳入日本以前的風格建造, 很特別.

fionaleung43    發表於 15-4-20 00:34

侯爵府

這條河是給參拜者洗手用的, 河內有很多飢餓的鯉魚.

子爵府

引用:啉住stay 鳥羽,行伊勢神宮同忍者村。有冇

原帖由 clementwife 於 14-10-13 發表

...
值得一去。仲可以買倒真嘅珍珠鍊。

大宅

引用:這條河是給參拜者洗手用的,+河內有很多飢餓

原帖由 dillon 於 14-10-13 發表
這條河是給參拜者洗手用的, 河內有很多飢餓的鯉魚.
謝謝你的資料,你住哪,我訂了一晚鳥羽國際一晚潮路亭,因2間係姊妹酒店於同一處,吾知有冇人試過酒店自動轉行李到另一間同check in. 我今次有老有嫩,因要stay伊勢2晚同一酒店,又吾想2晚都係酒店夕食,吾知有咩好建議?

大宅

引用:Quote:原帖由+clementwife+於+14-10-13+發

原帖由 cheerbearbear 於 14-10-13 發表
值得一去。仲可以買倒真嘅珍珠鍊。
你stay邊呀?有咩好食可吾可以分享下?

男爵府

上年暑假我去咗三重縣, 寫咗個爛遊記, 可參考

http://bonluilife.blogspot.hk/se ... %A4%A9%E6%97%852013

侯爵府

clementwife 發表於 14-10-13 22:51
謝謝你的資料,你住哪,我訂了一晚鳥羽國際一晚潮路亭,因2間係姊妹酒店於同一處,吾知有冇人試過酒店自動 ...

我係十幾年前一個人揹背囊去睇紅葉, 住一間一泊二食民宿, 並不適合家庭, 睇過伊勢神宮就去左那智瀑布, 食好求其.

大宅

引用:Quote:clementwife+發表於+14-10-13+22:51+

原帖由 dillon 於 14-10-14 發表
我係十幾年前一個人揹背囊去睇紅葉, 住一間一泊二食民宿, 並不適合家庭, 睇過伊勢神宮就去左那智瀑布, 食 ...
THX for ur info. Ur pictures are very beautiful

伯爵府

clementwife 發表於 14-10-13 20:04

...

今年暑假去了日本玩十四日
,其中三日在三重縣玩.

DAY 1 : 鳥羽水族館,鳥羽灣遊船河,海豚島

DAY 2 : 志摩水族館,英虞灣遊船河,志摩西班牙村

DAY 3 : 伊勢神宮內外宮,二見安土桃山文化村,二見水族館,二見夫婦岩

我用近鐵的四日PASSPORT,9800YEN,以上玩的所有景點和交通費都是全包.住就在松阪.

大宅

引用:上年暑假我去咗三重縣,+寫咗個爛遊記,+可參

原帖由 BoNLuI 於 14-10-13 發表
上年暑假我去咗三重縣, 寫咗個爛遊記, 可參考

http://bonluilife.blogspot.hk/search/label/%E9%A0%91%E9% ...
I can find lots of details here ....nice blog with nice pictures

大宅

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+14-10-14+22:34+編

原帖由 jcctiu 於 14-10-14 發表
可吾可以介紹下鳥羽灣遊船河,海豚島同英虞灣遊船河,網上冇乜資料。你住松板。。。全名叫咩?okay嗎?
THX

伯爵府

clementwife 發表於 14-10-14 23:29
可吾可以介紹下鳥羽灣遊船河,海豚島同英虞灣遊船河,網上冇乜資料。你住松板。。。全名叫咩?okay嗎?
THX

...

介紹這個BLOG你看看 : http://briian.com/izumi/?cat=18

鳥羽灣遊船河:

英虞灣遊船河

WEB SITE : http://shima-marineleisure.com/

伯爵府

clementwife 發表於 14-10-14 23:29
THX

...

鳥羽還有珍珠島的景點,可以看海女表演,不過因為午餐要食松阪牛,所以得半日時間去不到.

松阪我住Ace Inn Matsusaka,房間比較細,不過都OK,這間算是近火車站又最平的酒店了.

伯爵府

THX

...

如果你會在三重縣玩至少兩三日,我推介你買近鐵的まわりゃんせ四日PASSPORT,因為三重縣景點入場費是唔平的,好小在1000YEN以下,但這個PASSPORT是全包的.我這三日的行程入場費加交通大約要30000YEN,但現在買PASSPORT只需9800YEN就可以了.

請參看:http://www.kintetsu.co.jp/ise_toba_shima/mawa/f_mawa.html

侯爵府

clementwife 發表於 14-10-14 20:28
THX for ur info. Ur pictures are very beautiful

相在12月5日拍, 如果你想睇紅葉那邊11月底到12月初不錯.

大宅

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+14-10-15+00:13+編

原帖由 jcctiu 於 14-10-14 發表

大宅

引用:Quote:clementwife+發表於+14-10-14+20:28+

原帖由 dillon 於 14-10-15 發表
相在12月5日拍, 如果你想睇紅葉那邊11月底到12月初不錯.
Wow.....but I will only go there in mid December~

侯爵府

clementwife 發表於 14-10-15 08:55
Wow.....but I will only go there in mid December~

Never know, you may be able to see it in mid-December.

伯爵府

...
其實如果你想玩伊勢同伊賀,點解會住鳥羽?鳥羽去伊賀好遠,同由名古屋去分別不大.而且你間高級酒店唔近火車站,一出一入都要shuttle bus.一來一回伊賀都用了半日.鳥羽附近有這麼多景點可以去,為何要捨近而取遠呢?

如果你有大有小,我推介你去西班牙村.雖然這個主題公園級數不及USJ或DISNEYLAND,但既有景睇而且都有唔少嘢玩,更大的好處是不會有長長的人龍,淡季大部份的遊戲都不用排隊.

鳥羽灣船河,海豚島,真珠島

首頁
12345...10

尾頁

跳至