嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

粒瘡無膿頭,紅紅腫腫,㩒落去實的的架,但係bb無咩反應似唔痛,已經出現左就黎2個月,初初以為好似暗瘡咁會自己消退,期間時大時細,有無媽媽既bb試過?

阿B你要健康地成長呀

大宅

回覆:everjojo 的帖子

有可能係肛門瘻管,有冇睇醫生丫

大宅

可以搵位兒科專科睇左先,如有需要再搵小兒外科醫生睇,如果係似暗瘡實既,維持左成個月就最好搵醫生檢查下

大宅

引用:可以搵位兒科專科睇左先,如有需要再搵小兒

原帖由 朱地 於 14-10-15 發表
可以搵位兒科專科睇左先,如有需要再搵小兒外科醫生睇,如果係似暗瘡實既,維持左成個月就最好搵醫生檢查下 ...
唔該哂你呀,我都打算帶佢睇醫生,請問兒科專科應該係邊個專科好呢?

阿B你要健康地成長呀

複式洋房

回覆 everjojo 的帖子

我仔(七個月大)都有呀,粒嘢差唔多一個月,會紅會腫會細會有膿。上星期六睇左兒科專科,醫生話小朋友都會有呢啲問題,但其實無乜可以做到。

無發燒,由佢熟到爆,流咗膿出嚟,保持乾淨就OK,膠布都不用貼。醫生仲話有機會好返又發過,持續幾個月。

睇咗醫生會安心啲,而家只有同佢轉咗尿片牌子同換密啲咁。我之前仲同佢入咗醫院放膿同食抗生素,每次便便又要幫佢係個個位貼防水膠布,個仔掙扎到爆,喊到傻。

大宅

妳可以搵位兒科專科醫生(簡單解釋即係有兒科牌既全科醫生)睇下咩情況先,再決定需唔需要搵小兒外科醫生跟進

大宅

回覆:sandyyahoo 的帖子

如果只係放濃唔一定斷唔到尾架,所以當時妳小朋友睇果有醫生就會話時好時發,要斷尾就可能要將問題組織(即發炎分秘腺切除)但亦唔係每個醫生都會寫包單話唔翻發

大宅

回覆:朱地 的帖子

唔好意思丫,頭先講既係最壞既情況,希望冇對妳地造成不安……只不過,如果萬一係呢樣野,就要爭取治療時間,bb越細個處理就越好,因為大左神經系統成熟左,痛既感覺會強好多……

大宅

引用:唔好意思丫,頭先講既係最壞既情況,希望冇

原帖由 朱地 於 14-10-17 發表
唔好意思丫,頭先講既係最壞既情況,希望冇對妳地造成不安……只不過,如果萬一係呢樣野,就要爭取治療時間 ...
唔該你呀,朱地,我尋日帶左佢睇醫生喇,醫生話唔似有膿係裡面,初步懷疑係脂肪瘤,寫左轉介信去小兒外科再跟進喇,希望唔駛做手術啦,果個位成日要便便,有傷口好難好

阿B你要健康地成長呀

大宅

加油丫,如果真係要做手術,術後傷口料理真係好漫長,每次便便vv後都有機會要洗傷口……加油丫

大宅

回覆:5個半月大BB,近肛門位置生左粒瘡T.T

我兒甥之前四個月都有,果陣去診所度睇,醫生轉介去醫院睇,好似係損左有金黃鏈球菌感染,變到發炎,要係咁查藥膏,同密密換片

首頁

尾頁

跳至