烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友幾多歲才給他吃壽司?

thanks

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 小朋友幾多歲才給他吃壽司?

如果無記錯,我個女好似4-5歲開始壽司同魚生。

子爵府

育兒性格勳章

我個女由兩歲半開始食三文魚刺身,差唔多由三歲開始個個星期都食一至兩次, 每次最多兩至三片約4 吋長的三文魚刺身. so far咁多次都冇事.佢次次都要食至少兩片三文魚才滿足. 北寄貝, 鱆紅魚同立魚佢都仲意食.
係元朗我地經常光顧的日本料理有千之壽,痳布十番, 一番(u & me),田中, 元氣, 龍島; 屯門有惠比壽, 綠陽(華都新開的)都幾抵食, 好似$36已有半磅三文魚刺身. 以上咁多問都係食過冇事的.

子爵府

好媽媽勳章

兩三歲就食,我就唔敢啦!囡囡快三歲,都未打算比佢食

洋房

我個女都係兩三歲就食,不過唔係魚生,只會比甜蛋、粟米、腐皮等佢食。生野我都諗住起碼五、六歲先比佢食。

伯爵府

2歲到開始食壽司,但唔會係魚生,一定要熟既先比佢食.

子爵府

育兒性格勳章

原來我真係好大膽喎. 我之前都想問大家幾歲開始畀仔仔女女食魚生架啦, 不過有時唔記得post , 有時記得但又好忙. 仲有冇人好似我咁沙膽兩歲幾三歲就成日畀個女食魚生呢? 仲有日本人又幾時先開始畀bb 食魚生呢?

民房

以前d日本同事提過食魚生點wasabi係有殺菌作用,而wasabi會傷害胎兒同細路仔

大宅

我以前都抱住4歲前唔俾囡囡食魚生架心態,不過最後都鬥唔過佢,佢兩歲左右見我地食又要食,佢食左少少之後就好鍾意。我地為左唔俾佢食魚生曾試過一段時間唔食刺身。

複式洋房

我囡囡e+31個月但我就唔會咁快比佢食魚生之類的食物,因為小朋友的腸胃還未成熟,況且囡囡日後大把時間食亦唔急於一時,我個人意見起碼要over7-8歲才可給小朋友食魚生,當為小朋友好亦為自己也好。

大宅

好媽媽勳章

我囝囝二歲我媽已偷偷比佢食三文魚. 佢食完我先知.不過都無事,到而家一星食一次. :-P

男爵府

my son 4.5 yrs, just eat cooked 壽司 - usu. barbarcued eel 壽司 . Yuan Lu's little barbarcued eel 壽司 is his favourite, both the one with seasame and without.

Dare not eat raw until perhaps 8.

別墅

我囡囡3-4歲食熟的壽司,到宜家6歲都無食過生壽司,始終生肉同魚生都會有細菌,等佢大個d先算啦!

別墅

我認為翹BB 講得0岩,小朋友的腸胃還未成熟,唔0岩食生野。我囝囝4歲都係食甜蛋、粟米等熟壽司。

翹BB 寫道:
我囡囡e+31個月但我就唔會咁快比佢食魚生之類的食物,因為小朋友的腸胃還未成熟,況且囡囡日後大把時間食亦唔急於一時,我個人意見起碼要over7-8歲才可給小朋友食魚生,當為小朋友好亦為自己也好。

子爵府

好媽媽勳章

我個女都有食生壽司o架........青瓜卷囉

我個女兩歲開始食熟壽司, 個人覺得只係白飯+食送, 所以冇乜問題... 佢最鍾意去元氣食青瓜卷同枝豆(毛豆).
有時o係屋企悶悶地, 我都會自己包壽司比佢食, 不過入面全部都會係熟o既.
我個女好好記性, 由第一次帶佢去食壽司, 我o地就表明魚生小朋友唔o岩食, 食o左有可能肚痛或肚屙, 結果佢咁耐都冇試過話要食, 有時佢只會問佢幾多歲先可以食, 我o地就答佢十歲:-P
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
Pizza ... 2