母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

好開心,我早幾天在中央圖書館和銅鑼灣KFC餵奶呀!

之前都試過戶外餵奶,但未試過係咁公眾的地方,覺得自己好勁呀!
而且中央圖書館之前比人投訴個唔準人餵母乳,今次我仲在他們的工作人員前餵呀!

我覺得我又成功挑戰自己了!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

Re: 好開心,我早幾天在中央圖書館和銅鑼灣KFC餵奶呀!

見你四出"挑戰"咁成功.我都心思思想學下你!

我今天發現荷花有件授乳披肩,唔知好唔好用?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

pc9 寫道:
見你四出"挑戰"咁成功.我都心思思想學下你!

我今天發現荷花有件授乳披肩,唔知好唔好用?

pc9,
我就係用荷花那件呀,藍色的,好用呀!

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

民房

mcdullyiu 寫道:
之前都試過戶外餵奶,但未試過係咁公眾的地方,覺得自己好勁呀!
而且中央圖書館之前比人投訴個唔準人餵母乳,今次我仲在他們的工作人員前餵呀!

我覺得我又成功挑戰自己了!

係呀!其實唔出聲真係無人知道o架。好似我昨日參加我大仔間幼稚園的親子運動會,我坐在觀眾席上靜靜雞餵我個細女都無人知(或者見到都無出聲)。我都無著哺乳衣或披肩,只是T恤一件加外套。

複式洋房

我最近買佐件哺乳披肩,但係未開始用,好緊張呀!話晒第一次,唔知去邊度試?

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

CCbaby,
我建議你在家練習一下才出街餵,因為起初會覺得唔自在!

複式洋房

thanks!
I will practice at home first !

大宅

Mcdull,

Excellent :-P :-P :-P :-P :-P ! Do your husband agree you to do so? Actually I want to try but my husband strongly against me to breastfeed in public area.

男爵府

yes, i always feed my baby in the public, eventhough at the wedding banquet, nobody awared.
i always wear the nursing cloth + jacket, but now i also use baby sling + nursing cloth, it is very very conventient.

複式洋房

mcdullyiu,

請問你係咪戶外餵奶着哺乳衣方便d?係邊度買平靚正?

大宅

mcdullyiu, 好羡慕你可以係公眾地方餵奶, 我上個星期日係酒樓食晚飯, 我都已經預備好外套餵呀仔食奶, 但被老公強烈反對呀, 令到我好失望, 其實我真係唔介意, 但係老公唔鐘意我都無辦法. 記得新年我老公拍架車係紫荆廣場, 我就在車內餵奶, 他都唔鐘意呀 ~~ 其實老公好讚成我餵人奶, 只是他不想我在多人的公共場所餵呀仔食奶, 他怕我 "sit" 底比人睇到喎 ~~ :-(

珍珠宮

CCbaby 寫道:
mcdullyiu,

請問你係咪戶外餵奶着哺乳衣方便d?係邊度買平靚正?

係呀,仲帶埋彼肩呀!

珍珠宮

蘇蘇 寫道:
mcdullyiu, 好羡慕你可以係公眾地方餵奶, 我上個星期日係酒樓食晚飯, 我都已經預備好外套餵呀仔食奶, 但被老公強烈反對呀, 令到我好失望, 其實我真係唔介意, 但係老公唔鐘意我都無辦法. 記得新年我老公拍架車係紫荆廣場, 我就在車內餵奶, 他都唔鐘意呀 ~~ 其實老公好讚成我餵人奶, 只是他不想我在多人的公共場所餵呀仔食奶, 他怕我 "sit" 底比人睇到喎 ~~ :-(

我老公都好緊張的,他會遮住我怕我走光law。

複式洋房

以? 可以帶bb去圖書館咩? 我老公係都唔比我去,
佢話bb唔入得wo...
去飲酒我成日想係廁所喂, 因為唔好意思用新娘房,
但我老公就要我係大庭廣眾喂奶, 我自己覺得好尷尬....

大宅

我終於買了一件授乳披肩.在家中實習了兩天.
但阿B經常用手揭開披肩.點算????

伯爵府

如果係公共地方餵,我會係d少人的地方(特別少男性的地方),我試過係kfc�沙灘�酒樓�巴士�船�公園�泳池等地方餵奶,我老公無反對我係公眾場所餵奶,佢仲會掩護我tim
如果想bb唔揭開披肩,我會等到佢十分餓先餵,咁bb就會吃奶唔八卦la :-P
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

好開心!好開心!
我成功在戶外餵BB了.只用披肩掩護.
在西貢碼頭一邊餵一邊看風景.
人來人往呀,竟然完全冇人察覺.

我會繼續嘗試.

複式洋房

I have also feed my baby outside yesterday, here is the time-table

8:30 at home
10:30 feeding room in Jusco
12:30 the car exihibition in Kowloon Bay Exihibition
2:30 The restaurant in Kowloon Bay Exihibition
4:30 In our car when dring back home

that make me very happy. But one disadvantage of the cover is too hot for the baby, his face becomes red after feeding, so I have open a little bit for him to breath!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊