婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

衛生護墊上的白帶有酸味, 是否有病 ?

各位是否有這情況 ?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 衛生護墊上的白帶有酸味, 是否有病 ?

伯爵府

其實用衛生護墊唔係太好,有一次,我有個同事有個女經常用衛生護墊,有一次,佢同亞媽講話下面好痕,但又唔知點解,我同事就叫佢個女停用衛生護墊,過了數天,就唔痕了。其實衛生護墊會阻礙陰道既通爽,局住唔舒服。所以我一路都沒有用。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

但係唔用條內褲會有分秘物,咁條面褲咪好烏糟囉!

別墅

我都覺得好dirty

子爵府

畀面勳章

分泌少都會整污糟條褲喇, 有時預著分泌多既時候, 唔用護墊咪連條面褲都污糟埋???
梗何況我覺得用左護墊, 污糟左都可以換, 如果唔用d野係晒底褲度, 咁樣積到夜晚返屋企先換咪仲唔衛生?! 咪仲易有箘?! 難道帶多條底褲出街??
我覺得勤d換又或者可能用開網面會敏感, 試下用棉柔, 可能會好d

複式洋房

faye525 寫道:
分泌少都會整污糟條褲喇, 有時預著分泌多既時候, 唔用護墊咪連條面褲都污糟埋???
梗何況我覺得用左護墊, 污糟左都可以換, 如果唔用d野係晒底褲度, 咁樣積到夜晚返屋企先換咪仲唔衛生?! 咪仲易有箘?! 難道帶多條底褲出街??
我覺得勤d換又或者可能用開網面會敏感, 試下用棉柔, 可能會好d

I agree ,但我之前曾看過一本雜誌,其實中西醫也不同意用護墊的

大宅

其實護墊有層膠質, 經常焗住空氣唔流通係導致感染念珠菌的主要原因。有過一次就好易再返發! 我大肚時感染過一次。醫生即刻叫我停用, 仲話冇乜必要都唔好用喎! 其他婦科醫生亦唔建議用!

子爵府

畀面勳章

我都有試過唔用, 尤其大肚果時. 但係到左大肚後期d分泌多到面褲都濕晒, 仲好大陣味. 唯有用返同埋換得密d. 我目前都用緊, 但係換得密d 保持乾爽

子爵府

我諗每人的分泌物份量都不同, 有人是需要用的。

我用過很多牌子, 真的每種的透氣度都不同。有的用了很焗很痕; 有的, 如果當日分泌不多, 不換亦不覺不舒服。我個人最推薦Kotxxx的棉質panty shield.

為衛生, 如果濕左最好去洗手間時順便換埋。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

衛生護墊最好買是棉質及無香味的

別墅

I am also using Kotex. That's the best among all the brands I have used before.
How often do you change each day??

別墅

It is better not to use any panty liner and wear cotton underwear. However it is normal that during our normal cycle, we have certain days with more cervical fluid (usually before ovulation). If it is really necessary to use the liner, always choose the cotton one and not those with plastic layer. Especially during hot weather, it is not very good to use liner all the time. It will increase the probability of virginal infection. I used to be very irritated by the same issue but when I have my annual check up last year, the doctor told me maybe I should stop using the panty liner and to wear cotton underwear. I tried and right away, I feel a lot better and it is not so irritating anymore. Hope this is helpful...

首頁

尾頁

跳至