自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

已睇兩次西e, 我唔想食安眠藥, 有冇好中e介紹, 做咗兩次針久, 要$500次, 冇效, 就快short, 開始頭痛, 就黎要去青山, 唔捨得個仔, pls help!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有失眠問題, 但係無你咁嚴重,只係夜晚唔願訓,朝早唔願起身.

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我之前因胃病,加上入左醫院,再加搬屋,所以失眠。醫生俾過抗抑鬱藥我,但我好似俾藥控制住。唔食佢,試過1星期3點先好辛苦訓到。

我試過上美國網買左隻健康產品黑色素藥,好左d不過我覺得都唔係咁好。我失眠到試過情緒低落,發脾氣,亦問過人是否需看精神科,或者去一d自己控制班學習釋防,不過太貴,成900一個course。

於是偶然間,在圖書館看了一本書,叫做六星期內如何自我改善失眠)類似書名),睇左佢,學左一d方法,而且亦令我醒覺,睡眠是好自然既一件事,唔訓係唔會死,即使訓左8個鐘,如睡眠質素唔好都冇用。本書話人訓5個鐘就夠。希望幫到你。

公爵府

冇事o既, 放鬆d, 唔好胡思亂想就好d架喇!
我呢3年黎都唔能夠熟睡, 晚晚醒幾次, 一係訓唔番, 都未死=係累dd!

洋房

have you try have a hot bath (for 10-15 mins) before sleep? and drink warm milk?

don't think in negative way!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我生完bb又係頭痛失眠, 因為有看過一些文章說有些人餵母乳會頭痛失眠, 我以為自己是這個原因失眠, 所以一直忍著算了

1年了, 頭痛都沒好, 老公迫我去看醫生

看了中醫, 醫師把脈問診之後又檢查頸椎等, 他說我頸椎好多處移位了 (他有說明哪裡, 只是我忘了) 他說可能抱bb姿勢不好, 又或是我大肚時已壓到歪了脊椎; 脊椎不好, 腎氣就不好, 就會常頭痛常失眠, 又會手足冰冷... 脊椎好了就會慢慢好起來
然後醫師幫我 lock回正位, 好勁! 立即覺得眼前看東西都亮些! 老公也說我出來後"眼神炯炯"的樣子

不過回家都有幾天腰酸背痛 (好像被人打了一身咁) 之後卻真的漸漸睡得好了; 我都仍在餵母乳呀, 阿b還是半夜要嗲1-2次吃奶, 但餵完我都可以再睡著了

我現在睡得著, 都心思思想再去整骨, 因為.........真係好舒服! 成個人醒哂咁

希望幫到你
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

子爵府

我生完囝囝到而家8年 都係成日頭痛失眠 手腳冰凍 腎氣不好(成日去廁所 )老公都話可能脊椎有事 見你咁講 lock完無事 我都想去睇睇個中醫 麻煩你pm中醫資料比我 thx
原文章由 dj.hkhk 於 08-3-3 17:16 發表
我生完bb又係頭痛失眠, 因為有看過一些文章說有些人餵母乳會頭痛失眠, 我以為自己是這個原因失眠, 所以一直忍著算了

看了中醫, 醫師把脈問診之後又檢查頸椎等, 他說我頸椎好 ...

別墅

唔好食安眠藥, 因為食得多會令你情緒更低落同日間更冇精神,到時身體狀況會令你更辛苦,並會引發抑鬱!
提議你可以做下d正宗既瑜伽鬆弛自己,並臨訓前唔好比咁大壓力自己,要深信就算真係失眠都唔緊要,仲有希望既,不是世界末日,仲有,唔好亂食健康食品,我上兩個星期日聽愛心事家庭,陳啟泰話自從佢食左一隻提升健康既維他命,就一直失眠左好耐,攪好耐都未復完!
希望你保持樂觀情緒!為左個仔,千祈唔好放棄!

原文章由 FRED123 於 08-3-3 14:56 發表
已睇兩次西e, 我唔想食安眠藥, 有冇好中e介紹, 做咗兩次針久, 要$500次, 冇效, 就快short, 開始頭痛, 就黎要去青山, 唔捨得個仔, pls help!!!!

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

你失眠維持咗幾耐?
係咪完全瞓唔到呀?
みんなで一緒に笑う

洋房

係咪精神緊張呀? 緊張BB呢?

男爵府

醒目開學勳章

你睡覺時有冇試過聽d輕音樂呀!可能會有用!:loveliness: :loveliness: :loveliness:

子爵府

你就瞓唔到,我就想瞓冇得瞓,個B由出院到而家,
日頭每次瞓唔到一個鍾,晚晚最少醒兩次,
老公番夜冇人幫手,日頭仲要驚嘈住老公瞓,
攪到已經有D神經質,我都就黎要去青山.

原文章由 FRED123 於 08-3-3 14:56 發表

侯爵府

quote]原文章由 selina1109 於 08-3-3 16:41 發表

於是偶然間,在圖書館看了一本書,叫做六星期內如何自我改善失眠)類似書名),睇左佢,學左一d方法,而且亦令我醒覺,睡眠是好自然既一件事,唔訓係唔會死,即使訓左8個鐘,如睡眠質素唔好都冇用。本書話人訓5個鐘就夠。希望幫到你[/quote]

等我都去書店look look先, 我每日都有7-8小時睡眠, 睡眠質素真係唔好..所以每朝都好唔夠精神

大宅

hi dj.hkhk would you mind PM the details of your doctor for me thanks you alot.

大宅

可唔可以pm資料比我,我姑仔都失眠左幾年,佢要食安眠藥先瞓到,佢頸椎好似有骨刺唔知幫唔幫到佢。
原文章由 dj.hkhk 於 08-3-3 17:16 發表

看了中醫, 醫師把脈問診之後又檢查頸椎等, 他說我頸椎好 ...

[ 本文章最後由 wendy_ip88 於 08-3-3 23:30 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dj.hkhk
我都係失眠, 飲水後很快要小便, 個頭有時會打冷震, 我都想要你個中醫資料, 可以去look look

男爵府

我呢大半年每晚都係瞓5-6個鐘 有時好眼瞓,想瞓晏覺,但又瞓唔著

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你應該都係精神緊張啫,放鬆d個人啦!我嗰時啱啱生完都好緊張架,成日要望住囡囡,等囡囡瞓咗,我先會瞓架,只要囡囡有少少動作,我都會醒添,但到囡囡大個d,就無咁緊張喇!所以你都係放鬆d個人啦!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

原文章由 bb妹 於 08-3-3 23:30 發表

dj.hkhk
我都係失眠, 飲水後很快要小便, 個頭有時會打冷震, 我都想要你個中醫資料, 可以去look look

我生完bb都失眠左好耐呀,麻煩你pm個中醫個資料比我,無限感謝

珍珠宮

樓主會唔會缺鈣? 缺鈣會影響睡眠.
試試飲多d高鈣奶

首頁

尾頁

跳至