婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好唔開心呀! 我大仔4歲10個月,之前帶佢學畫畫同英文,2個月後, 因佢唔鐘意英文老師, 所有堂都唔肯學。但近期Barney 多而表姐又學,咪帶佢學skate,學咗兩堂都幾開心; 不過被老人家評激 (太唔安全;話無嗰樣整嗰樣喎!), 令到我心情好差, 今年又要考小學, 無興趣班點入小學呀? 又好擔心佢前途? 大家有無類似問題, 交流吓啦!究竟我哋要比D乜嘢小朋友成長, 才令周圍嘅人先開心呢?

別墅

我個女都曾經參加個一堂溜冰(免費),其實我都想俾佢參加(但太貴同太遠)所以無,但我會放假自己教佢

個導師話溜冰可以睇到同幫助小朋友的腳部發展 , 又可以鍛鍊小朋友既平衡能力,喺好好既運動,而且上堂時會先教小朋友如果跌及起身,要留意安全同有頭盔,護膝等等!又有導師喺度, 家長又可以在旁睇住,都安全架!

我覺得小朋友樣樣運動都要識啲,個人會健康啲,反而識點樣做運動比街上亂跑仲安全!

我覺得小朋友健康同能夠參加喜歡的活動俾身邊的人開心較重要!

別墅

I think the grandparents are too concerned. Here in Canada, we send our kids to skating at age 3. As long as they are protected with helmet and thick gloves, no problem at all.

Your son is almost 5 la, some kids in Canada can already run on ice.
Go and learn what he likes la.

Take care.

YukiMommy

原文章由 BBMHM 於 08-3-3 15:54 發表
我好唔開心呀! 我大仔4歲10個月,之前帶佢學畫畫同英文,2個月後, 因佢唔鐘意英文老師, 所有堂都唔肯學。但近期Barney 多而表姐又學,咪帶佢學skate,學咗兩堂都幾開心; 不過被老人家評激 (太唔安全;話無嗰樣整嗰樣 ...

複式洋房

多謝你們的議見, 過我無Helmet比佢只喺帶手套,唔知我應買什麼helmet比佢呢(是否單車那款呀)? 佢都跌過落地下, 都怕佢弄傷話不再學, 但好彩佢無投訴而且好開心.

其實佢哋估我會唔擔心佢會弄傷自己(special his head)咩. 但佢哋都要學適掂樣保護自己先得。我都覺得現在的小朋友太受保護再不同我哋年幼時代喇!

不過唔知喺唔喺始終唔喺自己父母, 佢哋講乜都好難入耳。安排乜嘢都好, 都有微言, 可以點做. 小朋友比佢湊巳經幫咗好多, 唔可以自己要求佢哋太多, 為有好多嘢忍忍忍. 有這些活動不是叫佢哋100%支持, 但都唔好踩得太盡, 嗰心真喺好唔舒服。我老公聽到又唔出聲, 我更加嬲。唔喺叫佢大反激, 講一兩句都好, 永遠都唔會。

我都喺想小朋友有一個開心童年, 接觸多D人,知道下除咗家及學校外, 外出是怎樣啫!你話如果家裏環境許可下, 可以自己照顧小朋友唔駛接觸或理會其他人幾好呢?

首頁

尾頁

跳至